Седмица на спорта 2023 в град Генерал Тошево

0
198
От 2 до 17 май в град Генерал Тошево ще се проведе поредното издание на Седмица на спорта. Тази година спортният форум ще премине под мотото „Бъди активен, а не агресивен“ и отново ще предложи безброй забавления за малки и големи.

Спортна програма

Седмицата на спорта 2023 ще бъде открита с обичаното от всички състезание за деца „Бързи, смели, сръчни“. В него ще се включат възпитаници от III и IV група на детски градини „Първи юни“ и „Пролет“ в града. През миналата година тази надпревара генерира огромен интерес и сега организаторите са решили отново да я включат в програмата. Освен за най-малките състезание „Бързи, смели, сръчни“ ще има и за деца от V до VII клас на двете училища в града – ОУ „Хр. Смирненски“ и СУ „Никола Й. Вапцаров“.

   Сред спортните активности ще бъде и пожъналият много голям успех през миналата година маратон за ученици от I до XII клас, в който се включиха над 400 деца и който се превърна в най-масовата дисциплина. Бягането пак ще бъде в градския парк, но с обновено трасе.

Традиционните спортове като футбол и баскетбол също ще присъстват в програмата на Седмицата на спорта. Турнирът по футбол ще бъде за учениците от I до VII клас, а баскетболната надпревара ще се изразява в турнир по стрийтбаскет за момичета и момчета, юноши и мъже.

В тазгодишното издание на седмицата на спорта ще дебютира тенисът – един изключително интересен, красив и популярен спорт. Професионални треньори от ТК „Добруджа“ (Добрич) ще направят демонстрация пред деца от началния курс. Ще бъдат показани различните видове удари по време на игра, а треньорите ще изиграят няколко гейма, за да покажат красотата и динамиката на този спорт. Техни възпитаници от нашия град пък ще демонстрират наученото през последните няколко месеца, откакто школата функционира в Генерал Тошево.

През тази година организаторите на Седмицата на спорта са помислили и за учителите. Те ще бъдат включени в интересни щафетни игри, като един срещу друг ще застанат отбори, съставени от преподаватели на трите училища в града – ОУ „Христо Смирненски“, СУ „Никола Й. Вапцаров“ и ПГ по земеделие „Тодор Рачински“.

Навръх Деня на българския спорт – 17 май, Спортната седмица ще бъде закрита със семейна спартакиада, която при хубаво време ще се проведе на футболното игрище с изкуствена настилка в центъра на града.

 Седмицата на спорта в град Генерал Тошево цели повишаване на активността на хората чрез допълнителните спортни занимания и подобряване на ценностната система и здравия морал. Всички ние осъзнаваме колко е важно, чрез системните физически занимания да изграждаме най-вече при подрастващите качества, като дисциплина, чувство за отговорност, колективизъм, воля, железен дух и не на последно място благородство и спортсменство в характера им. Още от древността спортът винаги е бил най-големия обединител и радетел на човешката любов. Дори в миналото, заради провеждането на Олимпиадите, са прекратявани войните между народите! Така че нека чрез спорта да върнем добротата в човешките отношения и направим живота ни по-пълноценен и стойностен за поколения напред!