Франсис Тиафо продължава със страхотното си представяне в тазгодишното издание на US Open. След като отстрани големия фаворит в турнира Рафаел Надал на 1/8-финала, сега 24-годишният американец направи още една крачка по-близо до трофея, побеждавайки и Андрей Рубльов на 1/4-финала със 7:6(3), 7:6(0), 6:4. Така той за пръв път в кариерата си ще играе на полуфинал в турнир от Големия шлем.

Макар победата на Тиафо да дойде в три сета, мачът бе изключително оспорван и равностоен. В първите два сета се играеше гейм за гейм, без да бъдат направени никакви пробиви от двамата играчи. Американецът обаче успя и в двата случая да спечели доста убедително в двата тайбрека, съответно със 7:3 и 7:0 и поведе с 2:0 при сетовете.

Третият сет също вървеше гийм за гейм, но тук най-после се стигна до пробив и той отново бе в полза на Тиафо, който поведе 4:3 в седмия гейм и до края просто печелеше подаванията си, за да затвори сета и мача с 6:4 в своя полза.

Така Тиафо достигна до 1/2-финалната фаза на турнира, където очаква победителя от последната четвъртфинална двойка Карлос Алкарас.  https://sportal.b