ДОБРУДЖА ЗАГУБИ В ГАБРОВО СЛЕД ДУЗПА В КРАЯ

Отборът на Добруджа прекъсна добрата си серия от два поредни успеха. В мач от 16-ия кръг на Втора професионална лига, игран на стадион “Христо Ботев” в Габрово, „жълто-зелените” загубиха от Янтра с 2:1.

След автогол на Ахмед Адемов в 22-ата минута домакините излязоха напред в резултата. Но радостта им трая само 8 минути. Добричлии възстановиха равенството от дузпа, отсъдена за нарушение на вратаря на Янтра. Християн Казаков застана зад бялата точка и не сбърка – 1:1 в 30-ата минута. В самия край на мача обаче Християн Кожухаров донесе победата на габровци след гол от дузпа.

Така след два поредни успеха – съответно над Струмска слава и Хебър, добричкият тим пропусна отлична възможност да подобри точковия си актив срещу последния в класирането тим. С актив от 16 точки добруджанци заемат 11-ата позиция в подреждането.

С тази си победа Янтра пък събира в актива си 9 точки, като вече е на 2 точки от зоната за спасение. Отборът от Габрово имаше досега само една победа в първенството и тя бе от първия кръг, когато се наложи над Кариана (Ерден).

МИЛИЦА МИРЧЕВА Е ШЕСТА В АНКЕТАТА „АТЛЕТ НА БЪЛГАРИЯ”

Добричлийката Милица Мирчева, която от няколко години се състезава за СКЛА „Атлет” (Мездра), зае шесто място в анкетата на списание “Атлетика“ за “Атлет на България“ за 2020 година. Припомняме, че през годината тя постигна много силни резултати на полумаратон и спечели бронзов медал на Балканиадата в тази дисциплина. На крачка от челната десетка остана Валентин Андреев от Балчик, който се нареди на 11-о място.

Победителка в 23-ата анкета на списание „Атлетика” е Габриела Петрова. Възпитаничката на треньора Атанас Атанасов за втори път е начело на класацията, след като през 2015-а бе избрана и за “Спортист на България“, и за “Атлет на България“. Пловдивчанката, която започва атлетическата си кариера в Харманли преди повече от 15 години, набра 237 точки от гласовете на експертите на специализираното издание. В крайното класиране се калкулира и един глас на феновете, които дадоха своя вот чрез социалната мрежа “Фейсбук“. В годината, в която бяха отменени всички европейски и световни първенства, както и олимпийските игри в Токио поради пандемията от коронавирус, Габриела успя да направи няколко престижни международни старта. 28-годишната Петрова завоюва две титли в хоризонталните скокове на балканския шампионат за мъже и жени в Клуж Напока, Румъния, с екипа на България. В най-силния турнир за годината в Монако – част от веригата „Диамантена лига“, Габриела зае второ място на троен скок. Състезателката на „Локомотив-Пловдив“ имаше победи и на турнирите в Пловдив (троен скок) и Атина (скок дължина), а на националния шампионат за мъже и жени помогна на отбора си да триумфира в щафета на 4х100 м със силно бягане в последния пост.

Второто място в анкетата е за петкратната победителка в тази класация Ивет Лалова-Колио. Най-бързата българка бе „Атлет номер 1 на България“ за 2019-а година, а през 2020-а участва на турнири от „Диаматената лига“ и „Континентален тур“. Лалова-Колио записа и победи на турнири в Италия.

Трето място в анкетата зае новият национален рекордьор на копие Марк Славов, който завоюва и сребърен медал на балканския шампионат с рекордното постижение.

Ето как изглежда челната десетка в анкетата „Атлет на България” за 2020 година:

  1. Габриела Петрова (троен скок, скок дължина) – 237 точки
  2. Ивет Лалова-Колио (100 м и 200 м) – 222
  3. Марк Славов (копие) – 172
  4. Мирела Демирева (скок височина) – 143

Тихомир Иванов (скок височина) – 143

  1. МИЛИЦА МИРЧЕВА (бягания на дълги разстояния) – 96
  2. Михаела Петкова (копие) – 91
  3. Маринела Нинева (бягания на дълги разстояния) – 62
  4. Инна Ефтимова (100 м и 200 м) – 59
  5. Милена Миткова (скок дължина) – 42

————————————————————-

  1. ВАЛЕНТИН АНДРЕЕВ (чук) – 35

ДУПЛАНТИС И РОХАС СА АТЛЕТИ НА ГОДИНАТА СПОРЕД IAAF

Световният рекордьор в овчарския скок Арман Дуплантис от Швеция и световната рекордьорка на троен скок в зала Юлимар Рохас от Венецуела бяха определени за лекоатлети на годината, съответно при мъжете и жените, в анкетата на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF).

Церемонията по награждаването се проведе в онлайн формат. Наградите за треньори на годината получиха Хелена и Грег Дуплантис , родители на Арман. Полската федерация по лека атлетика спечели приза за най-добра федерация на годината.

КАСИЙЯС: ЗИДАН ЗАСЛУЖАВА ВОТ НА ДОВЕРИЕ

Легендата на Реал (Мадрид) Икер Касийяс коментира ситуацията в отбора и слуховете, че треньорът Зинедин Зидан може да бъде уволнен. “Белият балет” записа поредица от слаби резултати напоследък и столът на французина започна силно да се клати. Касийяс обаче смята, че специалистът заслужава вот на доверие след всичко, което е постигнал досега в клуба. “Сезонът тъкмо започна, Реал сам държи съдбата си в Шампионската лига, в Ла Лига ситуацията е доста изравнена… това е една различна година. Зизу е невероятен треньор и мой добър приятел. Знам, че той ще направи всичко възможно, за да изведе Реал възможно най-високо. Няма как да живеем с миналото, но смятам, че той си е заслужил вот на доверие от ръководството”, смята Касийяс.

Бившият вратар коментира и ситуацията с капитана Серхио Рамос и неговия договор: “Серхио е емблема на клуба, а най-добрите трябва да играят в Реал”.

МАН ЮНАЙТЕД С ПОРЕДЕН ОБРАТ В ПЪРВИЯ МАЧ ПРЕД ФЕНОВЕ

Манчестър Юнайтед записа четвърта поредна победа във Висшата лига, след като спечели с 3:1 гостуването си на Уест Хам. Това бе първата среща в английското първенство, на която имаше фенове по трибуните от март насам.

Уест Хам имаше предимство през първата част и Томаш Сучек откри резултата в 38-ата минута. Себастиан Алер направи голям пропуск преди почивката, а Джаръд Боуен – в началото на втората част.

Влизането на Бруно Фернандеш и Маркъс Рашфорд на почивката промени ситуацията през второто полувреме. Пол Погба изравни в 65-ата минута, а Мейсън Грийнууд изведе Юнайтед напред. Рашфорд отбеляза третия гол за гостите в 78-ата минута, след като преди това бе ударил греда.

Отборът на Оле Гунар Солскяер стигна до успеха след поредния обрат, който постига в първенството. В пети пореден мач като гости “червените дяволи” получиха първи гол и спечелиха срещата. По този начин те продължиха серията си от победи като гости в първенството, която вече е 9 поредни мача и е нов клубен рекорд. След тази победа Ман Юнайтед се изкачи на четвърто място в класирането и е само на две точки зад лидерите Тотнъм и Ливърпул.

ФИФА ОТЛАГА РАЗШИРЯВАНЕТО НА СВЕТОВНОТО КЛУБНО ПЪРВЕНСТВО

Световното клубно първенство през 2021 година ще продължи в настоящия формат и ще включва седем отбора вместо предварително очакваните 24, обяви президентът на Международната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино след среща на Изпълкома на организацията.

Както е известно, от централата планираха на следващия турнир да участват 24 тима, а надпреварата да бъде проведена в Китай през лятото, но коронавирусът отложи Европейското първенство и Копа Америка за 2021. Така Световното клубно първенство беше насрочено за декември следващата година в Япония, докато настоящото й издание ще се проведе през февруари в Катар. Инфантино, който в началото на брифинга си отдаде почит на починалия Диего Марадона, обяви също така, че Изпълкомът на ФИФА е ратифицирал предложенията за промени в правилниците на женския футбол. Те са пряко свързани с протекция на дамите при бременност и в първите месеци след раждане. “Искаме те да имат възможност да правят пълноценни кариери”, каза той и добави, че ще бъде създадена работна група, която ще съветва ФИФА по работата с превенция на мозъчни сътресения.

Инфантино завърши с това, че датите за международни мачове ще бъдат увеличени, за да не се получават сгъстявания в календара. Това се случи през тази есен с вътрешните първенства, клубните турнири и срещите на национални отбори.

КУБРАТ ПУЛЕВ: ЧУВСТВАМ СЕ ПЕРФЕКТНО, ОТИВАМЕ ДА МАЧКАМЕ

„Чувствам се перфектно. Смятам, че съм готов. Лично аз смятам, че съм готов и отиваме да мачкаме”. С тези думи Кубрат Пулев коментира в интервю за “Здравей, България” предстоящия си мач с Антъни Джошуа на 12 декември за световната титла. “Подготвен съм много добре и абсолютно правилно. Какво ще се случи на самия мач – не мога да кажа. Отивам, за да побеждавам”, категоричен бе Кобрата.

По думите на българския боксьор легендарният треньор Ули Вегнер, който наскоро се присъедини към лагера му, е човек, който си разбира от работата и има много опит. “Подготвихме се правилно и много добре. Не се знае какво ще се случи на двубоя. Имах много спаринг партньори, с които направих добри мачове. Ули Вагнер е човек с опит, който много си разбира от работата. Той усеща работата, защото това е спорт, който не може само да натиска и да дава газ. На всичко заложихме през месеците и в края направихме спарингите, което си е по учебник”, заяви Пулев.

Той изрази надежда, че мачът ще се развие в негова полза и че ще успее да приключи Джошуа в седмия рунд. “След първия рунд ще се види как ще се стече двубоят. Няма да е много различен Джошуа. Гледах много видеа и му направихме анализ. Минах през много двубои и трябваше да имам много търпение. Това ми даде опит, което е изключително важно, защото ще ми е нужен. Това е върхът на айсберга. Няма перфектен сценарий. Това е бой, бокс. Дано да го победя с нокаут в седмия рунд. Това ще е перфектно. Ще изиграе роля бързината, силата, общо взето, всичко. Това е спорт, в който един удар може да е решаващ. Мотивация ми дава, че това не е постигано в България. Не смятам, че имам нужда от финансова мотивация, защото другите неща са по-важни от парични облаги. Това ще остане в историята на България и българския спорт”, каза още българският боксьор.

ТОДОР СКРИМОВ ЗАБИ 24 ТОЧКИ

Националът Тодор Скримов и неговият Енисей (Красноярск) записаха пета победа в руската Суперлига. Волейболистите на Александър Климкин се наложиха над водения от Камило Плачи Факел (Новий Уренгой) с 3:2 (20:25, 25:22, 23:25, 25:16, 20:18) в двубой от 12-ия кръг на първенството.

Сблъсъкът бе белязан от контузия на родния състезател в тайбрека при изпълнение на сервис и много драматични ситуации, но от друга страна, донесе втора поредна победа над по-предно класиран тим. В предишната среща Енисей надигра Зенит (Санкт Петербург) с 3:0 гейма. Волейболистите от Красноярск са на осма позиция с 14 точки (5 победи, 4 загуби), а Факел е пети с 21 точки (6 успеха, 4 поражения).

Скримов изигра мача на страхотно ниво, като записа с 24 точки (8 аса!) и бе втори по резултатност. Точка повече реализира бившият състезател на Монтана Кирил Клец (6 аса!). Ян Ерещенко добави 22 точки (2 аса, 1 блокада). За съперника Дмитрий Волков приключи с 25 точки (3 аса, 3 блокади), а 24 реализира Денис Богдан (5 аса).

Следващата среща за Енисей е на 12 декември (събота) с Нефтяник (Оренбург).