Община Балчик стана първата община в страната, която наложи мораториум върху изграждането на 5G-мрежа. Това стана на заседание на Общинския съвет, където 10 от общо 15 общински съветници, присъствали на заседанието, са подкрепили налагането на мораториума, един е бил против него, двама не са гласували, а други двама са се въздържали. Това показва справка, публикувана на сайта на Община Балчик.Забраната е заради подписка на 183 местни граждани, които не искат мрежата заради опасения за човешкото здраве и настояват да се направят изследвания преди въвеждането.

Миналия месец VIVACOM обяви, че стартира своята 5G мрежа във всички 27 областни центъра на страната.

Случката в Балчик идва след национални подписки срещу 5G, а и официални запитвания на различни кметове – дали такива клетки има в съответната община. Кметът на Русе Пенчо Милков например и колегата му в Сандански Атанас Стоянов притесниха мобилните оператори преди няколко месеца. Отговорът за наличието на 5G бе отрицателен.

Зам.-председателят на парламента Емил Христов (ГЕРБ) също се обяви за анализи на безопасността на мрежата, а евродепутатът Иво Христов (БСП) организира цяла дискусия в Европейския парламент по темата.  Депутатката от “Воля” Елена Пешева внесе два въпроса по темата 5G –  съответно към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и към транспортния министър Росен Желязков през май и не остана доволна от отговорите им, че мрежата от 5 поколение е безопасна за човешкия организъм.

“Теории за конспирация за 5G телекомуникационни антени, за които се твърди, че улесняват разпространението на COVID-19, доведе до вандализъм и злоупотреба с телекомуникационния персонал в няколко места в Холандия, Белгия и UK”, се казва в документ за дезинформационната война на Европейската дипломатическа служба от март. НДТ