51-ият фолклорен събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“ ще се проведе на 29 юни, събота, от 9.30 часа в местността Славната канара край село Дебрене. Проявата се организира от Община Добричка и е част от нейния празничен календар.

Между 2 500 и 3 000 участници от цялата страна ще си дадат среща и ще покажат уменията си като певци, свирачи, танцьори. Традиционни участници в годините са от областите: Добрич, София, Русе Ловеч, Велико Търново, Сливен и Варна.

Тази година ще се представят 97 певчески групи, 22 танцови състава, 8 групи за обичаи, над 100 индивидуални изпълнители и 15 инструменталисти.

Най-добре изявилите се ще получат медали, парични награди и грамоти. За цялостен принос в художествената самодейност, за опазване и съхранение на фолклорното и културно наследство, кметът на Община Добричка, инж. Тошко Петков ще връчи специална награда на танцови състави, певчески групи, инструменталисти и индивидуални изпълнители.

Фестивалът няма възрастови ограничения. Най-малкият участник е Иванина Иванова Иванова на 3 години от село Царевец, най-възрастният Марина Пенева e на 84 години, от град Аксаково. Няколко поколения ще си дадат среща на сцените на Дебрене, като за първа година има огромен интерес от по-малките жители на общината и се очакват децата от градините в с. Бранище и с. Ф. Дянково; Детска група „Каралезче“ към НЧ – с. Царевец; Детска фолклорна група към НЧ – с. Божурово; ученици от ОУ “Васил Левски“, с. Хитово; от СУ “Н. Вапцаров“, с.  Карапелит; Детски танцов състав „Шевица“ към НЧ – Батово; Детска танцова група към ОУ „Неофит Рилски“, с. Ловчанци; Трио към две основни училища от град Варна; Детски дует и детско трио към НЧ – с. Малина, Община Ген.Тошево; Детска фолклорна група към НЧ – с. Галата,  Община Тетевен; ученици – инструменталисти от Музикалното училище в град Котел.

Във фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” ще участват чуждестранни състави от Беларус, Украйна и Молдова. Част от разнообразното фолклорно наследство са обичаите „Засевки“, „Лятна седянка“, „Молитва за дъжд-Герман“ ,„Хвърляне на червеното було след сватбата“ ,„Пануда“ и „Седянка“

В рамките на фестивала ще се проведе конкурс „Най-красива народна носия“ – с представяне на съответната фолклорна област, от която са участниците, дефиле и подробно описание на носията.

Фолклорният събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” възниква като спонтанна инициатива на местната културна общественост от с. Стожер и съседните села през пролетните дни на 1968 година в местността „Славната канара” край с. Дебрене. В първите няколко години се обявява като събор – надпяване „В прослава на хайдутството”. Местността е известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му. От 1997 година с решение на Добричкия общински съвет, всяка последна събота на месец юни, се провежда празникът на община Добричка,  ден в който красивата горска местност край с. Дебрене се оглася от фолклорната магия.

Съборът вече 51 години заема достойно място в културния, обществен и исторически календар на общината и на цяла Добруджа. Той е един своеобразен възпев на живота на добруджанци, в който се редуват празници и делници – така, както се редуват сезоните в кръговрата на природата. По безкрайния път, между земята и небето, редом до хляба се е раждала и песента. Изтръгната от дълбините на човешката душа, красотата на добруджанския фолклор ще се възроди за пореден път в песните , танците, мелодиите на фолклорния събор.

От 2006 година съборът е включен в Националния културен календар на България. Във фолклорната проява се представят певчески групи, танцови състава, групи за обичаи,  индивидуални изпълнители на автентичен фолклор и индивидуални изпълнители инструменталисти. На всеки пет години този събор влиза в ролята на кръг за класиране за националния фолклорен събор в Копривщица.
Повече от половин век участници от 3 до над 80-годишна възраст се изявяват на сцените на събора. 

Дарик радио Добрич

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
loading...