Розариумът в Градски парк „Свети Георги“ е истинска атракция за жителите и гостите на Добрич. Според информация от Община Добрич, тук цъфтят 5 400 рози от 7 български вида. Сред тях са чаено хибридни, флорабунда, катерливи, обвивни, щамбови като дръвче, бордюрни и др. Царицата на цветята може да се види обагрена в червени, жълти, лилави, бели, кремови цветове. По-известните сортове са „Жълта кралица”, „Златна точка”, „Дабълдилайт”, от червените – „Мистър Линкълн”, „Дама на сърцето”, розово-жълтата „MmeMaland”, полиантните „Айсберг” и „Кент”, от белите влечащи – „Девица” и „Санта Рей”, “RinaHerHold” при червените, изпъстрени с бяло, розово и кремаво. Розите цъфтят от средата на май до края на октомври, преди зимния сезон.

Първоначално розариумът е присъствал за първи път в плана за развитие на парка в Добрич от 1950 година. Действителното му изграждане обаче започва едва през 1959 година. Розариумът е съществувал до 1994 година. Тогава на неговото място е изграден така нареченият „Дървен град”, с атракции за деца. От 2013 г. розариумът е възстановен, благодарение на проекта „Добрич – жива шевица от таланти”, финансиран по ОП „Регионално развитие”. Стойността на изпълнението на дейностите по възстановяването му е 40 000 лв. Планировката на алейната мрежа и площите с рози е заимствана от архивен план на градската градина от 1950 година. Идеята е била възстановяване и запазване на характера на старата градина и внасяне на нови елементи – перголи, арки при влизане в розариума и шатрата в средата. Ръководител на колектива, създал сегашния розариум, е ландш. арх. Димо Петров.

Розариумът привлича  много посетители със свежест, красота и ухания. Мястото е предпочитано за фотосесии от малки и големи добричлии. НДТ

Снимки: Община Добрич

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
loading...