ПАРЛАМЕНТЪТ РАЗРЕШИ ВРЕМЕННИ КЪМПИНГИ ПО МОРЕТО

0
1356

Може да се обособяват места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона “А” и “Б”, извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им. Това реши парламентът вчера с  приети на второ четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Тези места не се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма. В тях се разрешава поставянето само на обекти по Закона за горите – архитектурни елементи за обслужване на отдиха и туризма без търговско предназначение. Това са кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват строителство по смисъла на Закона за горите и на Закона за устройство на територията.

Условията и редът за определяне на местата, правилата и нормативите за устройването и ползването им, както и за престоя в тях,се определят с наредба на министъра на регионалното развитиеи благоустройството, министъра на земеделието, министъра на околната среда и на министъра на туризма.

“БСП за България” поискаха разпоредбата да не засяга палатките и думата да не фигурира в текста, но мнозинството не се съгласи.

Според Явор Божанков от левицата не може палатките да се приравняват към каравани и кемпери. Не можем да забраним свободното къмпингуване, защото ще отблъснем западните туристи, посочи депутатът.

Колкото повече набира скорост този вид туризъм, толкова повече проблеми има за природната среда, защото след сезона остават много отпадъци, за почистването на които съответната община трябва да плаща, без тези пари да са предвидени в бюджета й, а в същото време свободно къмпингуващите не плащат местни данъци, разясни смисъла на предложението Александър Ненков /ГЕРБ/. Той беше категоричен, че в никакъв случай не се налага забрана за свободно къмпингуване. Идеята на промяната е да се определят места, в които да има елементарни хигиенни изисквания, да се знае кой носи отговорност, кой почиства и какви санкции ще има, ако не си изпълнява задължението. Помолили сме НПО-та да направят проучване и да дадат предложения, целта ни еследващите месеци да намерим елементарните изисквания, на които да отговорят,подчерта Ненков. Той добави, че в Европа минималните глоби за неразрешено къмпингуване и разпъване на палатки или паркиране на кемпири са от 500 до 1500 евро.

НС запази старото положение да се възлагат на концесия или да се отдават под наем и морски плажове, които граничат със защитени територии и до тях няма възможност да се осигури свободен достъп чрез отворен за обществено ползване път, както и морски плажове, независимо от местоположението им, за които няма възможност за осигуряване на енергоснабдяване и водоснабдяване, както и за отвеждане или съхранение на отпадъчните води.

НС не прие предложението на Валери Симеонов /”Обединени патриоти”/ да се въведе задължително изискване за път, макар и черен, когато се отдават на концесия или под наем морски плажове, които граничат със защитени територии и до тях няма възможност да се осигури свободен достъп чрез отворен за обществено ползване път, както и морски плажове, независимо от местоположението им, за които няма възможност за осигуряване на енергоснабдяване и водоснабдяване, както и за отвеждане или съхранение на отпадъчните води.

Може пътят да е черен път, но в случай на някаква злополука трябва да има възможност линейка, пожарна или полиция да стигнат до това място, защото понякога минутите решават живота или смъртта на някого, допълни той. В същото време по този начин ще могат и съответните коли да извозват отпадъци. Наше проучване показва, че това са десетина плажа от общо около 200 и въпросните ивици са на юг от Царево, показа наше проучване, уточни Симеонов.