По думите ѝ въведените у нас мерки не могат да ни предпазят от заразяване. Вирусът може да влезе отвсякъде. 20% от заразените са безсимптомни заразоносители – те ходят на работа, движат се сред нас. Освен това у нас са изследвани много малко хора и не се знае реалният брой на заразените, заяви д-р Първанова.

При едно такова ограничаване от дългото стоене вкъщи имунната система на хората е силно компрометирана, а точно в този момент тя трябва да е по-силна. А тя няма как да стане силна с предпазване от всичко. За да е силен имунитетът, организмът трябва да се среща с вирусни агенти. С отслабен имунитет ставаме много по-податливи на много други вируси, някои от които са по-смъртоносни от COVID-19, като бактериалните инфекции, предупреди тя.

ези мерки започват да бъдат оспорвани от най-големите епидемиологични институти.

Проучвания показват, че каквито и мерки да се прилагат, кривата трае между 6 и 8 седмици. Няма абсолютно никаква зависимост между строгостта на мерките и броя на починалите – има държави със строги мерки и голям брой починали и държави с по-либерални мерки и по-малък брой починали. В страна като нашата, в която имаме малко починали, но в същото време мерките ни са едни от най-либералните, както ни казват, не означава ли, че строгите мерки не работят, посочи д-р Антония Първанова.

я каза, че най-сигурните начини за предпазване от заразяване с коронавируса са миенето на ръцете, спазването на социална дистанция, да не се плюе и да не се секнат хората по улицата, да не се ходи болен или полуболен на работа или на училище и когато човек има някакви оплаквания, да се обади на личния си лекар.

Всяка година кривата на всеки грип абсолютно съвпада с кривата на коронавируса. А тази година грипът изведнъж изчезна и се появи коронавирусът. Това е невъзможно. Трябва да се тестват тези хора, които са най-рискови, които са имали някаква симптоматика на грип в периода от края на януари до края на март. Така има много по-голям шанс да се установят хората, които трябва да се ограничат. Защо всички да стоим вкъщи вместо да бъдат открити хората, които разнасят заразата и те да бъдат поставени под карантина. Впрочем така се е правело винаги, каза още д-р Първанова.