СДРУЖЕНИЕТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ДОБРИЧ ЧЕСТВА 40 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ

0
1314

 

18 изявени литературни творци, осем от които са членове на Съюза на българските писатели, са сред основателите на Сдружението на писателите в Добрич, което чества 40 години от своето създаване. Това съобщи в ефира на Дарик радио Добрич поетът Сашо Серафимов, председател на творческото сдружение. Той припомни, че сред основателите  са проф. Гочо Гочев, Любен Петков, Стефан Поптонев, Милко Милков,  по-късно проф. Иван Сарандев, Ивайло Петров, Иван Коларов. От Добрич в състава на организацията влизат поетите Драгни Драгнев и Йордан Трухчев.

Първото събрание на литературното дружество е проведено на 3 юли 1979 г., то се създава като структура към СБП. За почетен председател е избрана поетесата Дора Габе, а пръв председател е писателят Петър Славински. Зам.-председател е бил драматургът Кръстю Дренски, а административен секретар – Коста Младенов. През следващите години председател става писателят Ивайло Петров, а по-късно за председател е избрана поетесата Елка Няголова. Поетът Александър Белчев е бил  творчески секретар. С историята на сдружението е свързана и творческата биография на публициста Йордан Дачев, написал много книги за литературната традиция на добруджанския край.

През всичките тези години всеки от тях е дал много на нашето сдружение, посочи Сашо Серафимов, който е председател от 1997 г. За изминалите четири десетилетия са проведени десетки литературни срещи, премиери на книги, творчески вечери, литературни четения. На добричките литературни творци и на почитателите на изящното слово в града са гостували много знакови фигури на българската литература, сред които са Антон Дончев, Иван Динков, Георги Константинов, Неда Антонова, Маргарита Петкова, Виолета Христова, Светлозар Игов, Мария Донева и много други. Като едно от сериозните постижения Сашо Серафимов открои изданието „Антимовски хан“, чието начало е поставено преди повече от 20 години. Изданието започва първо като вестник, а   от 11 години излиза под формата на списание за животопис и култура.

Днес от 17.30 ч. във фоайето на Дома-паметник „Йордан Йовков“ Сдружението на писателите ще проведе литературна вечер, посветена на годишнината. Ще се чуят спомени за създателите, разкази за любопитни и незабравими случки и събития, ще има музика и, разбира се, поетични откровения, съобщи Дарик радио Добрич