Една от предложените в интернет дати за отбелязване на Деня на червенокосите е 6 септември . Това се дължи на факта, че все още има различия в мненията кога да се празнува.

И така, в САЩ има Национален ден на червенокосите, който се отбелязва ежегодно на 5 ноември. Освен това можете да намерите информация, че има Световен ден на червенокосите (26 май ) и Международен ден на червенокосите, чието честване попада в календара на 8 септември.

Историята на празника също има няколко версии. Според един от тях в началото на 80-те години един жител на Калифорния, Стивън Дъглас, създава Международния съюз на червените хора, като призовава всички, чиято глава е украсена с червена коса, да се обединят.

Друга версия ни препраща към холандския художник Rowenhorst, който в търсене на червенокоса модел, без да иска, събра над сто красавици с огнен цвят на косата в Asten едновременно. Срещата се оказа толкова неочаквана и ярка, като се има предвид много скромният процент червенокоси хора, че момичетата решиха да се срещат ежегодно. Роуенхорст, който живееше в Бреда, им помогна да организират първата си среща. Скоро към тях се присъединиха червенокоси мъже и деца, превръщайки срещите в град Бреда във фестивал на червенокосите хора. От 2019 г. фестивалът се премести в съседния град Тилбург в същата провинция Северен Брабант и сега се провежда там в началото на септември – края на август. Тук си струва да се отбележи, че в Холандия оранжевото (червеното) е националният цвят.

Празникът, отбелязван на 6 септември, както и подобни празници, отбелязвани на други дати и предназначени да обединяват червенокосите хора по света, традиционно включват фестивали, партита, срещи в заведения, на открито, фотосесии и флашмобове, пикници, лекции, игри за деца и състезания за възрастни и др. Всички тези събития имат за цел да ни напомнят за нашата уникалност, дарена от природата.

В крайна сметка броят на червенокосите хора от общото население на планетата е само 1-2%. Освен това червеният цвят на косата, свързан с определена мутация на определен ген, се смята за рецесивен, което означава, че броят на светлите и красиви червенокоси хора на планетата постепенно намалява. Историята познава периоди, когато редкият цвят на косата се приписва на неземни зли сили и хората, които носеха червена коса, страдаха в резултат на подобни идеи.

Известно е, че има региони (държави) на планетата, където процентът на червенокосите хора от общото население е много по-висок. Такива страни включват например Шотландия, Ирландия и Обединеното кралство.

Денят на червенокосите насърчава всички хора да ценят себе си такива, каквито са родени и да се радват на красотата, с която природата ги е дарила!