•  БАЛ НА КАРТИНИТЕ Е ПОДГОТВИЛА ХУДОЖНИЧКАТА ВЕЛИНА ХРИСТОВА, КОЯТО ПОСВЕЩАВА СВОЯТА ИЗЛОЖБА НА КАУЗАТА НА „МАЙЧИНА ГРИЖА“

 На 11 ноември в Художествена галерия – Добрич, с вернисаж от 16:00 – 18:00 ч., ще се открие самостоятелна благотворителна изложба на Велина Христова. В експозицията са включени 38 творби. Художничката отправя покана към посетителите: „Нека споделим красиви емоции и подкрепим заедно каузата на дамски клуб „Майчина грижа“- град Добрич. Всяка продадена картина от тази изложба е с благотворителна цел и е посветена на дейността на клуба  – да подпомогнем талантливи деца от нашия град. Основно представям живопис, акварел, смесена техника, рисунки, създадени през последните няколко години. Приветствам всички свои приятели и гости на града, да се потопят в цветовете на сезона и да усетят танца им в душите си.“

Идеята да посвети изложбата на каузата на благотворителната организация и да я нарече „25-ия бал“ вдъхновила Велина Христова, заради невъзможността дамски клуб „Майчина грижа“ да събере хората с добри сърца на Добруджа на традиционния си бал, който тази година трябваше да ознаменува четвъртвековен юбилей на Доброто, сътворено от дамите през годините. Знаете, че всяка година в навечерието на Деня на християнското семейство клуб „Майчина грижа“ успяваше да събере  щедростта и добротата на хората в полза на талантливите деца в нужда, към които съдбата не е била благосклонна, но които творят в различни области на науката и изкуствата. И така – 23 години… До миналата година, когато Ковид направи Голямата нощ на Доброто на Добрич невъзможна. Дамите от клуба обаче отново успяха да съберат средства и семейството на техните талантливи деца отново наброяваше 23-ма стипендианти. Тази година балът – с неговото настроение, веселие и пъстрота отново остава просто мечта. Затова Велина Христова – като една от добротворките на „Майчина грижа“, е решила да поднесе пъстротата, светлината и красотата в своята изложба. А всеки лев от откупка на картина да бъде за таланта на добричките деца в нужда.

За авторката на изложбата М. Трифонова пише: „Изкуството на Велина Христова Господинова е „ la verite momentanee“. Тази „моментна истина“ на душата и сърцето, на най-интимните, съкровени мисли и чувства, тя успява да претвори в пластически осмислени форма и цвят. Поетеса в живописта, Велина Господинова създава в картините си свое творческо пространство, в което всеки предмет, обект и същество имат свой собствен живот, носят собствен смисъл. Велина е изключителен майстор, владеещ до съвършенство тайнството да вдъхне живот на инертната материя да преобразява невидимото в зримо, а конкретните места и реалии – в друга вселена. „

Във всичко Велина Христова търси проявленията на духа и заветите на родовата памет.

Заповядайте на изложбата при спазване на всички противоепидемични мерки, с маска и зелен сертификат!

Велина Христова е родена през 1970 г. в Пловдив. Там учи в ССХУ „Цанко Лавренов” – 1984-1989. Завършва НХА през 1997 г. специалност „Приложна графика и Плакат” в класа на проф. Иван Газдов.

2014-2015 – следдипломна квалификация с педагогически профил във ВУМ Добрич.

От 1998 година до 2019, развива семеен бизнес и рекламна дейност в Добрич и региона. От 2010 г. членува в дружеството на Пловдивските художници. От 2011 г. е член на дружеството на добричките художници. Творческите й реализации, преминават през различни етапи – експерименти с текстил, керамика, приложни пластики, рисунки, колажи. Работи с – акрил, акварел, пастел, молив. Във всичко търси проявленията на духа и заветите на родовата памет. Занимава се с графичен дизайн, реклама, аранжиране. Има редица самостоятелни изложби, както и участия в общи изложби. Нейни творби има в колекции в Добрич, Стара Загора, Чепеларе, Карлово, Русе, Пловдив, Варна, София, Испания, Сърбия, Русия, Румъния, САЩ. От 2018 г член на СБХ, секция графичен дизайн. От 1999 г, е член и основател на дамски клуб „Инер Уил” Добрич. От 2004 г. е член на дамски клуб „Майчина грижа”, гр. Добрич.

2014-2019 г, учител по рисуване, приложно изкуство и графичен дизайн  в училище по изкуствата – СУ „Св. Климент Охридски“, 2019 – Прогресивно училище Варна, 2019-21 ЧОУ „Мария Монтесори“ град Добрич, 2021-22, ОДК – Варна.

През годините Велина Христова е участвала в десетки изложби, пленери и артистични изяви и е носител на много награди в сферата на изобразителното изкуство.