Астронавтката Уан Япинг стана първата жена в китайската история, излязла в открития космос. Тя е един от тримата членове на екипажа на мисията Shenzhou 13, която отиде до модула Tianhe през октомври, пише Insider.

Уанг Япинг, заедно с тайконавта Джай Джиган, прекараха шест часа в открития космос. Те инсталираха оборудването и тестваха роботизираната ръка на станцията. Третият член на екипажа Йе Гуанфу помогна на екипажа от космическата станция.

Екипажът ще остане на станцията около шест месеца – това е най-дългият период в космоса сред китайските астронавти. Екипът ще работи с механичното рамо на станцията, ще отиде в космоса и ще тества как дългосрочният престой в космоса влияе на станцията Tiangong по отношение на управлението на ресурсите и поддържането на живота.

Това е втората от четирите пилотирани мисии на тайконавтите за създаване на Националната космическа станция Tiangong. Екипажът на Shenzhou-13 ще извърши още две разходки в космоса. Според Reuters модулът Tianhe се планира да бъде свързан с други две секции – Mengtian и Wentian. Китай планира да завърши изграждането на космическата станция през 2022 г., съобщи mayak.org.ua.