БЮЛЕТИН НА МВР

0
53

 

02 фев 2024

София – област. За броени часове са задържани извършителите на две кражби. Вчера собственик сигнализирал в РУ-Етрополе, че семейната му вила в с. Ямна е била разбита и липсват акумулаторен винтоверт и куфар с принадлежности. След оглед на местопроизшествието, при който е установено, че в сградата е проникнато след взломяване на две входни врати, по случая е образувано досъдебно производство. В хода на незабавно предприетите оперативно-издирвателни действия криминалистите разкрили и задържали извършителя – осъждан мъж от същото село. Вещите, предмет на кражбата, също са намерени и иззети. Действията по разследването продължават.  Извършител на кражба попадна вчера и в ареста на РУ-Своге. Около 13.35 часа в полицията била заявена кражба на различни стоки от супермаркет в града. След бързи оперативни действия на криминалистите авторът на престъпното посегателство бил установен и задържан. Известният на органите на реда свогенец предал доброволно отнетите от него продукти /алкохол, хайвер, месни деликатеси и шоколади/. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата с оглед прилагане разпоредите на чл. 218Б от НК.

Кърджали. Извършител на кражби е задържан вчера в РУ-Кърджали. На 31 януари срещу 1 февруари от къща в село Чорбаджийско била открадната електрическа тротинетка и зарядно устройство за нея. В хода на започналата проверка станало ясно, че извършител е 18-годишен, който бил установен от служители на РУ-Кърджали и задържан в полицейското управление снощи в 19 часа. В жилище, обитавано от него, било открито и иззето индивидуалното електрическо превозно средство и зарядното устройство. Това е втора кражба на тротинетка от задържания, срещу него има и образувани проверки за други кражби и за разбиване на входна врата на жилище. Група „Криминална полиция“ в РУ-Кирково продължава работата по последния случай.

Перник. 22-годишен местен жител е задържан за кражба. След подаден сигнал за откраднати 940 лева от мъжка чантичка на автомивка в пернишкия кв. „Ив. Пашов“ служители на Първо РУ предприели незабавни оперативно- издирвателни действия. Много бързо те влезли в дирите на извършителя, у когото била открита голяма част от откраднатата сума. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа и срещу него е образувано бързо производство.

Враца. Вчера, в хода на специализирана операция на територията на Враца,  полицейски патрул подал сигнал за спиране на лек автомобил. Водачът не се подчинил и продължил движението си. При последвало преследване колата била спряна в жк. “Младост“ в града. Пробата  с техническо средство отчела положителен резултат за употреба на амфетамин на 57 – годишния шофьор. В непосредствена близост до автомобила са намерени три чувала с общо 30 кг тютюн, без акцизен бандерол. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

Пловдив. При спецакция вчера полицаи от Трето РУ са иззели контрабандни стоки от частен адрес в Пловдив. В дома на мъж в квартал „Захарна фабрика“ униформените открили 3400 къса цигари и 65 литра високоградусна течност, без платен акциз. По случая е започната проверка за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК.

01 фев 2024

София. Криминално проявен се озова в столичния арест за нападение с нож. Вчера, 31 януари, неизвестен мъж пресрещнал две непълнолетни момчета /на 14 и на 17 години/ в столичния квартал “Надежда“ и след като ги заплашил с нож, им отнел два телефона, безжични слушалки и пари. След подаден сигнал от бащата на едното момче, служителите от Второ РУ предприели мигновени действия, които довели до задържането на извършителя – 30-годишен мъж с предишни криминални регистрации. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 198 от НК. Материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура.

Бургас. Полицаи от Първо РУ установиха и задържаха извършител на измама. На 28 януари около 11 часа в Морската градина възрастен мъж бил заговорен от непознат, представил му се за сърбин. След разговор между двамата, непознатият поискал от пенсионера 100 -левови български банкноти за да покаже на негов приятел израелец как изглеждат купюрите. Бургазлията доверчиво подал плик с банкноти, непознатият ги показал на друг възрастен мъж наблизо, след което върнал плика на собственика му. Едва когато се разделили, бургазлията погледнал съдържанието на плика и установил, че липсват 150 лв. Обадил се в полицията и при бързо предприетите полицейски действия  служителите от Първо РУ задържали извършителя  – 30-годишен мъж от София. Той признал за стореното и обяснил, че вторият мъж бил баща му. Работата по случая продължават служители на Първо РУ–Бургас.

Служители от Второ РУ, съвместно с колеги от Пето РУ, задържали 44-годишен криминално проявен и осъждан местен жител, който на 29 януари откраднал от търговски обекти в един от моловете три дамски чанти, два комплекта спортни дрехи и дамско кожено яке. Извършителят на кражбите направил признания и върнал откраднатите вещи. Работата по цялостно документиране на престъпната му дейност продължава.

Силистра. Рецидивисти, извършили поредица домови кражби, са разкрити от полицията в Дулово. Задържани са двама мъже, осъществили осем домови кражби. До ареста им се стигнало след разследване по горещи следи на поредно посегателство от жилище в града. Вчера местен жител подал сигнал в полицията за откраднати от дома му телевизор, приемник и битови домакински уреди. Незабавното разследване по случая довело криминалистите до двамата, на 38 г. и на 43 г., с богато криминално минало. В жилището на единия били намерени и иззети откраднатите вещи. В хода на последвалата проверка полицаите установили, че те са автори на други седем кражби от частни жилища в района. Изяснено е, че мъжете подбирали необитаеми през зимните месеци къщи и прониквали в тях през прозорците. Обект на противозаконно отнемане били основно електронни и битови уреди, предмети от цветни метали и други. Голяма част от откраднатите вещи са намерени и иззети от полицията. Двамата мъже са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Полицаи от районното управление в същия град задържаха двама с наркотици. Полицейската операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, е проведена вчера от служители на група „Криминална полиция“ при РУ-Дулово. Действията са предприети след предварителна  оперативно-издирвателна работа и разследване на информация за лица, занимаващи се с наркотици. Първоначално в село Черковна криминалистите засекли 27-годишен, известен с противоправни прояви, и при извършения личен обиск открили у него 18 топчета от алуминиево фолио, съдържащи общо 12.80 грама канабис, идентифициран с полеви наркотест. В хода на по-нататъшното разследване криминалистите се насочили към 48-годишен от село Межден, съпричастен по случая. В дома му в селото било извършено претърсване, при което били открити и иззети 89.75  грама канабис. Мъжът е задържан в полицейския арест. Той има богато криминално минало, включително и за престъпления, свързани с наркотици. По случая е образувано  досъдебно производство по чл. чл.354 а, ал.3 от Наказателния кодекс, разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Силистра.

Благоевград. Различни наркотични вещества са открити и иззети вчера при полицейски действия в рамките на операция срещу разпространението на дрога. Полицаи от РУ-Сандански проверили селскостопанска постройка в местността Хано в землището на курорта  и в помещение, обособено като склад, открили алуминиево фолио с кафява течност – според полевия тест хероин, с тегло около 0,51 грама. Обитателят на постройката, на 39 години, от Сандански, е задържан със заповед за срок до 24 часа. По същото време в гр. Банско органите на реда проверили жилище, обитавано от 42-годишен от града, където намерили към 48 грама суха тревиста маса, реагирала при теста на канабис. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Същия ден вечерта, към 19.30 часа, в района на ул. „Д. Груев“ в областния град , служители от Първо РУ задържали двама мъже, на 25 и 29 години от Благоевград, у всеки от които е открито по около 0,5 грама канабис.

Плевен. Вчера следобед, в района на улица „Дойран“ в областния град криминалисти от Второ РУ са спрели за проверка 18-годишен. Той доброволно предал плик и свивка, съдържащи суха зелена тревиста маса. По данни на младежа веществата са марихуана. Назначени са експертизи на иззетата тревиста маса. По случая е образувано бързо производство, работата по което продължава под ръководството на прокуратурата в Плевен.        

Варна. 33-годишен  от с. Тръстиково и 32-годишна жителка на с. Боряна – известни на полицията, са задържани в арестите на Трето и Четвърто РУ. Те били проверени преди дни и при обиск от тях били иззети метамфетамин и марихуана – според резултатите от анализа на веществата. Двамата са задържани за срок до 24 часа. По случаите са образувани бързи производства, материалите са предадени на прокуратурата.

Вчера, след незабавни полицейски действия, в ареста е задържан 39-годишен от Русе, много добре известен на полицията и осъждан за кражби и измами. По първоначални данни, мъжът е въвел в заблуждение жена от Варна, която е търсела кръводарител. Убедил пострадалата да му преведе 650 лева, за която сума трябвало да дари кръв. Мъжът е в ареста на Второ РУ за срок до 24 часа, а за осъществената от него измама е образувано досъдебно производство.

Пловдив. За няколко часа криминалисти от РУ-Стамболийски разкриха автор на противозаконно отнемане на лек автомобил. Около 20.40 часа снощи в полицията постъпило оплакване от шофьор, който установил, че паркираният му на улица в Кричим „Опел“ липсва. Незабавно били предприети действия за издирване на въпросната кола, която не след дълго била открита изоставена с технически проблем на кръстовище в града. При продължилата активна работа за установяване на извършителя на кражбата, още същата вечер в полицейския арест бил отведен 23-годишен младеж. Срещу него е образувано бързо производство по чл. 346, ал. 1 от НК.

Шумен.  Жена от Велики Преслав съобщила за кражба на пари от жилище в града. По нейни данни, при посегателството, извършено в дните от 22 до 27 януари, след проникване през незатворена врата на тераса, е отнето дамско портмоне с около 1000 лева. В хода на работата по образуваното досъдебно производство са предприети незабавни действия е установен и задържан извършителят- 55-годишен мъж от Велики Преслав. Изяснено е, че открадната сума е в размер на 700 лева. Работата по документиране на престъплението продължава.

40-годишен от село Каменяк е задържан в полицейския арест след като рано следобед вчера в условията на домашно насилие е нанесъл удари в тила на 30-годишна жена, с която живее на семейни начала. Минути след сигнала, полицейски служители, обслужващи района,  го установили и задържали в районното управление за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 131 ал. 1 т. 5А от НК, работата по което продължава под надзора на компетентната прокуратура.

Монтана. Специализирана операция за противодействие на престъпления, свързани с нарушения на интелектуалната собственост и фалшифициране на стоки е проведена вчера на  територията на областния град. Проверени са три търговски обекта – магазини за дрехи, стопанисвани съответно от 22-годишен и двама 50-годишни. В хода на процесуално-следствените действия са открити и иззети изложени за продажба различни облекла  –  спортни дрехи, комплекти и обувки, всички обозначени като оригинални продукти на известни модни брандове, за което собствениците не предоставили необходимите документи за правото на ползване на марките и за произход на стоката. Иззети са десетки стоки. По случаите са образувани досъдебни производства.

31 яну 2024

София. Столични криминалисти продължават работа по издирването на извършители на измама и успяха да помогнат за предотвратяване на следващо плащане от 20 000 евро. Разследването започнало веднага, след като жертвата потърсила помощ в полицията. Жената обяснила, че непознат се е свързал с нея, представил се за служител на реда и успял да я убеди да „помогне в полицейска операция по залавяне на измамници“ като им предостави пари и златни накити. Без да се замисли, тя изпълнила заръката и оставила малка сума пари и златни накити в близост до дома си. На следващия ден обаче последвало второ позвъняване с аналогичен разговор. Жената заявила в банка искане да  изтегли 20 000 евро от сметката си, но минути по-късно осъзнала, че е възможно да е станала жертва на измама и тутакси позвънила на тел. 112. Благодарение на предприетите незабавни действия служители от Пето РУ се свързали с жената, успокоили я, обяснили й, че никога и по никакъв начин полицията не търси пари от гражданите. Предприети са  активни действия за установяването на участниците в измамната схема.

Служители от столичното Второ РУ задържаха 40-годишен мъж за притежание на наркотици. При личен обиск и последвалото претърсване на жилището му са открити 71 сгъвки с растителна маса. Предстои доклад на материалите в прокуратурата.

За подобно престъпление в полицейския арест е задържан и 23-годишен криминално проявен мъж. На 27 януари той бил спрян за проверка в столичния квартал „Люлин“. При обиска  полицейските служите иззели от него  25.49 грама кокаин и 0.09 грама коноп. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, той е привлечен като обвиняем по чл. 354А от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Благоевград. В следобедните часове вчера в района на с. Крупник криминалисти при Второ РУ-Благоевград задържали 34-годишен местен жител, от когото при обиск иззели близо 140  грама тревиста маса, реагирала положително на канабис. При последвало претърсване в къща, обитавана от мъжа, те открили  още 7 809 грама от същата дрога. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под ръководството на прокуратурата.

Служители на РУ-Банско разследват сигнал за простреляно в краката куче, подаден вчера  от жител на Добринище, открил раненото животно в обор в местността Дуравецо. На място е извършен оглед, то е настанено за лечение във ветеринарна клиника, оперативните действия се провеждат в рамките на образувано по случая досъдебно производство.

София област. Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението е проведена вчера на територията, обслужвана от областната дирекция. В хода на полицейските действия криминалистите от РУ-Самоков задържали трима мъже за притежание на наркотични вещества. При проверка от единия – 29-годишен самоковец, криминално проявен, са иззети  две пликчета със суха зелена тревиста маса, реагирала на MDMA, а от 26–годишен столичанин – пликче, ръчна мелничка и угарка от цигара със суха зелена тревиста маса. По двата случая са регистрирани преписки за извършено престъпление по чл. 354А от НК. Арестът на третия – 37-годишен мъж от Златица, излежавал присъда, е извършен след като в жилището му униформените намерили  пликче с около 2.5 грама бяло прахообразно вещество, реагирало на амфетамин. По случая е образувано досъдебно производство. При спецакцията пирдопските криминалисти попаднали и в дирите на извършител на грабеж. Според данните до момента, в късните вечерни часове на 27 януари 33-годишният рецидивист от Пирдоп влязъл в жилището на свой съгражданин, заплашил го, нанесъл му побой и му отнел златен пръстен. Работата по пълното документиране на случая продължава под надзора на прокуратурата.

Варна. Досъдебно производство е образувано срещу  32-годишна жителка на с. Дъскот и 32–годишен мъж с. Старо Оряхово, стари познайници на полицията. Двамата са установени и задържани за извършен грабеж. Според данните до момента те нахлули в дома на възрастна жена от с. Старо Оряхово, заплашили я с нож и след като отмъкнали наличните й 45 лева, мобилен телефон и дебитна карта, побързали да изчезнат. Инкриминираните вещи са намерени и приложени към материалите по разследването.

Рецидивист попадна в полицейски арест. 26-годишният мъж от с. Дралфа е установен в рамките на предприети незабавни действия по сигнал за откраднати предния ден хранителни стоки от супермаркет във Варна. По случая е образувано досъдебно производство и работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата.

Стара Загора. Криминалисти от Първо РУ установиха извършителки на джебчийски кражби. Разследващите започнали активна работа по четири сигнала, постъпили от потърпевши в периода 13 декември до 10 януари, които установили липсата на портмонетата си след като са пазарували в търговски обекти на града. В хода на разследването полицаите стигнали до  двете  жени – на 46 и 23 години. Установено е, че от престъпленията те се сдобили с общо 1045 лв., включително и с дебитни карти.  Част от откраднатото е възстановено, работата по документирането на случая продължава в рамките на образуваните досъдебни производства и под наблюдението на прокуратурата.

Пловдив. Около 1 ч. вчера в РУ-Труд е постъпил сигнал за пожар в къща в село Бенковски. Незабавно към адреса са насочени екипи от огнеборци, полицията и спешна медицинска помощ. След приключване на гасенето, в едно от помещенията било открито безжизненото тяло на обитателя на имота.  Местопроизшествието е запазено, извършен е оглед. Образувано е досъдебно производство. Причините и обстоятелствата около инцидента се разследват под наблюдение на Районна прокуратура – Пловдив.

30 яну 2024

София. Столични полицаи задържаха мъж, нанесъл побой и отправи закани за убийство към жената, с която живи на семейни начала. На 21 януари потърпевшата потърсила помощ в полицията, обяснявайки за заплахите от 19-годишния си партньор. В рамките на предприетите незабавни действия служители от Седмо РУ задържали извършителя на престъпното деяние. Повдигнато му е обвинение за престъпление по чл. 144 от НК и след доклад на материалите в Софийската районна прокуратура с прокурорско постановления мярката му е удължена за срок до 72 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Двама мъже са задържани за грабеж. На 22 януари мъж доставил 15 кашона с райски газ в столичния квартал “Младост“. На адреса го посрещнали двама неизвестни, единият от тях му нанесъл удар в лицето и му откраднали чанта, съдържаща сумата от 2300 лева. В резултат на предприетите оперативно-действия служители на Седмо РУ установили и задържали извършителите – на 35 и 32 годишни, с криминалистически регистрации в полицията. Материалите са докладвани в Софийската районна прокуратура. След изтичане на полицейската мярка за задържане, 35-годишният е привлечен като обвиняем и с прокурорско постановление му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража “ за срок до 72 часа.

Пловдив. След няколкодневно разследване криминалисти от Шесто РУ разкриха автор на грабеж. Усилената им работа започнала миналия вторник, когато възрастна пловдивчанка се оплакала, че на улица в града от ръцете й било издърпано портмоне с пари и лични документи. В резултат на проведените оперативно-издривателни действия служителите установили, че извършител е 40-годишен, с кримилистически регистрации за грабежи. След доклад на събраните материали в Окръжната прокуратура – Пловдив, мъжът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 199, ал. 1 , т. 4 от НК и с прокурорско постановление е задържан за срок до 72 часа.

Младеж от Асеновград се озова в полицията за причинена телесна повреда на свой съсед. За възникналия скандал на адрес в града, който прераснал в сбиване, бил подаден сигнал снощи около 19 часа. Пристигналият автопатрул установил, че участник във физическата саморазправа е пострадал. Той е транспортиран в пловдивска болница за оказване на спешна помощ, а нанеслият ударите му опонент е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 129, ал. 1 от НК, предстои материалите да бъдат внесени в районната прокуратура

Велико Търново. Водач, опитал да осуети полицейска проверка, е задържан вчера следобед в землището на с. Водолей. Служители на РУ – Велико Търново и жандармеристи   подали светлинен и звуков сигнал за спиране на лек автомобил, но водачът не изпълнил разпорежданията и продължил движението си към вътрешността на селото. В хода на предприетото преследване, униформените открили автомобила малко по-късно в дворно място. Така те влезли и в дирите на шофьора – 61-годишен от селото, с криминалистически регистрации в полицията. В колата са намерени и иззети моторен трион и дърва за огрев. Автомобилът и дървата са иззети. По случая е образувано досъдебно производство.

Служители на РУ – Горна Оряховица предотвратиха кражба на олио от жп цистерни в хода на проведена през вчерашния ден спецакция. Арестуван е 46-годишен служител на гарата,  опитал да извърши кражба на около 400 литра олио от цистерните. Той е с криминалистически регистрации в полицията, предал е на униформените 13 туби от по 25 литра олио, както и 5 туби от по 25 литра с дизелово гориво. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Хасково. Стоки с лого на защитени марки иззеха служители на Икономическа полиция при областната дирекция. Снощи към 23.30 часа на ГКПП „Капитан Андреево“ те, заедно с колегите си от РУ-Свиленград, предприели проверка на автобус „Мерцедес“, управляван от 21-годишен турски гражданин. В рамките на извършения контрол, в багажа са открити 3740 артикула – парфюми, спортни обувки и текстил, с лого и надпис на запазени търговски марки без разрешение на правопритежателя. Стоките са предадени на разследващите с протокол по образуваното досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Благоевград. Около 295 грама канабис, два метални гриндера и около 1.55 грама кокаин са иззети от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Благоевград. Наркотичните вещества са открити при извършено вчера претърсване в жилище в Благоевград, обитавано от 26-годишен мъж от града. Дрогата, разпределена в пликове, съдържащи  сухата тревиста маса и плик с бялото прахообразно вещество, била скътана в найлонова чанта. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354 А, ал.3 от НК, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

29 яну 2024

София. Столични полицаи задържаха мъж и жена за притежание на наркотици. Действията на служители от Девето РУ са проведени на 23 януари на територията на квартал „Модерно предградие“, в хода на които е извършена проверка на 42-годишна жена и мъж на 48 години. Последвало претърсване в жилищата им, откъдето били иззети 2 везни, 4 радиостанции, 4 плика с бяло прахообразно вещество, други 4 – с растителна маса и 2 – с кафяво вещество и 2 сгъвки от същото вещество. Резултатът от назначената експертна справка показал, че намерените вещества са коноп, метамфетамин и хероин. След доклад на събраните материалите в Софийска градска прокуратура, двамата са привлечени като обвиняем по чл. 354, ал. А от НК. Наложена им е мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Служители на Второ РУ установиха и задържаха трима мъже, на 18, 22 и 40 години, извършили кражба от БДЖ, поделение „Пътнически превози“. Действията по разследването започнали на 23 януари, след като служител на железниците потърсил съдействия от полицията. Малко преди това той установил, че от локомотивно депо е извършена кражба на рула с медна намотка от трансформатори на локомотиви. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия са установени и задържани извършителите – трима мъже на 18, 22 и 40 години, известни на органите на реда. Образувано е досъдебно производство по чл. 134 от НК. Събраните материали по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура и на 40-годишния мъж е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа, на другите двама – „парична гаранция“ в размер на 500 лева.

Четирима мъже и жена са задържани за притежание на наркотици в хода на тридневни полицейски действия. На 23 януари в ж.к. „Изток“ е проверен 43-годишен мъж, известен на полицията и осъждан. При личен обиск и предприетите в дома му процесуално-следствени действия са намерени и иззети буркан с растителна маса, прекурсори от различно естество, пластмасови бутилки с киселина, стъкленици, плик с бяло вещество и електронна везна. На адреса е установено и помещение, пригодено за производство на синтетична дрога. Резултатът от експертната справка сочи, че иззетите вещества са метамфетамин и коноп. Събраните материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура и 43-годишния мъж е привлечен като обвиняем по чл. 354 от НК. Наложена му е постоянна мярка „задържане под стража“.

На следващия ден, в момент на покупко-продажба на наркотични вещества, са задържани клиент и 24-годишния му продавач, осъждан за подобен вид престъпления. При извършения обиск от дилъра са иззети мобилни телефони и плик с растителна маса. При последвалото претърсване в дома му са намерени 38.5 грама коноп, 2.3 грама амфетамин и две електронни везни. На 24-годишния мъж е наложена постоянна мярка „задържане под стража“.

Над 230 грама наркотик са иззети в хода на полицейската операция, проведена на 25 януари. Около 11 часа същия ден, служители на Първо РУ спрели за проверка лек автомобил, управляван от 28-годишена жена, с която пътувал неин познат, и двамата с криминални прояви. В хода на проверката са иззети три топчета с растителна маса, а при последвалите процесуално-следствени действия в обитаваното от жената жилище са намерени две хладилни чанти с растителна маса, плик с вещество на бучки, пари и две електронни везни. Данните от анализа на веществата показват, че съставът им е съответно коноп – 233.2 грама коноп и амфетамин – 3.6 грама. Материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура. Задържаният мъж е разпитан като свидетел и освободен, на 28-годишната жена е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Пазарджик. Извършител на грабеж е установен и задържан от велинградски полицаи. Сигнал за случая постъпил в РУ-Велинград в петък от жител на Ракитово. По думите му, той бил нападнат от непознат  на улица в курорта, който след нанесен удар с бутилка в главата му отнел сумата от около 400 лева. Последвали незабавни действия от полицейските екипи, които за кратко време влезли в дирите на извършителя и го задържали – 29-годишен велинградчанин, срещу когото е образувано бързо производство.

Криминалисти от РУ-Пазарджик задържаха столичанин, отглеждал марихуана в домашна оранжерия. В рамките на операция за противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества в петък служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик проверили имот в село Сбор, обитаван от 51-годишен жител на София. В къщата криминалистите  открили оранжерията, оборудвана със система за контрол на влажността и температурата, вентилация и отглеждани 40 растения, високи към 60 до 90 сантиметра. Общото количество на иззетата зелена листна маса е 16.345 кг. По време на процесуалните действия разследващите открили още металдетектор, накит и девет монети с  белези на културно-исторически ценности. Откритата дрога, археологическите обекти и металдетекторът са иззети. Притежателят им е задържан в ареста за срок от 24 часа. Спрямо него се водят досъдебни производства под надзора на прокуратурата.

Бургас. Криминалисти от ОДМВР и Пето РУ предприели незабавни полицейски действия след сигнал за измама, подаден от възрастна жителка на областния град. Пред служителите на реда тя разказала, че на 19 януари по обед била подведена по класическия механизъм «спешна операция на близък роднина след претърпяна злополука». Жената хвърлила през терасата на апартамента си торбичка със сумата от 2 500 лв. и едва по-късно осъзнала, че била измамена. Служителите на реда установили и задържали мъжа, взел парите – 22-годишен криминално проявен мъж от Габрово, който направил признания. Привлечен е като обвиняем и е бил задържан в Бургаския следствен арест. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на габровлията продължава.

Плевен. Служители на Първо РУ-Плевен и РУ-Долни Дъбник предприели претърсване в частен дом в село Горни Дъбник. Иззети са  около 1,2 кг съцветия от рода на конопа, пликове със семена, две везни, а също и оборудване – лампи, вентилатори, въздуховоди и приспособения, необходими за отглеждането на растения от рода на конопа. Полицейските действия били предприети в рамките на специализирана операция. За срок до 24 часа са задържани 49-годишна и 30-годишен. По случая е сезирана Районната прокуратура в Плевен. Образувано е досъдебно производство по чл.354 , ал.3, т.1 от НК. Работата продължава разследващ полицай.

София област. Трима са задържани при акция срещу наркоразпространението в Средногорието. Около 16.30 часа в неделя, в хода на полицейска операция срещу престъпления, свързани с наркотични вещества, криминалисти от РУ-Пирдоп предприели проверка на лек автомобил, управляван от криминално проявен мъж от Златица. Под шофьорската седалка те открили 23 сгъвки със суха зелена тревиста маса, реагирала на канабис. Водачът и неговият спътник са задържани за срок до 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство.  Отново вчера към 21.30 часа служителите на реда извършили претърсване на адреса на криминално проявен мъж в Пирдоп и иззели от там 45 таблетки MDMA, бучка амфетамин, пластмасова бутилка, съдържаща 6 сгъвки с амфетамин и една с канабис. Обитателят на имота е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство. Работата по пълното документиране на двата случая продължава под надзора на прокуратурата.

 Варна. Неправоспособен, известен на МВР варненец, осуетил полицейска проверка в събота, е задържан в ареста на Четвърто РУ след повторен опит да избяга от проверка. На 27 януари преди обед, полицейски екип на Първо РУ подал сигнал със стоп палка на водач на лек автомобил с румънска регистрация. Шофьорът ускорил и преминал през тротоара. Полицейските служители го последвали и подали информация на друг патрул. Вторият екип също подал сигнал със стоп палка, но водачът и този път не спрял и продължил движението си. Полицаите предприели преследване и не след дълго заловили неправоспособния 23-годишен варненец в района на с. Константиново. По време на гонката, водачът спукал предна гума на автомобила, но това не му попречило да продължи на шофира. Тестван бил за алкохол и употреба на наркотични вещества, но резултатите били отрицателни. Задържан бил за срок до 24 часа в Четвърто РУ. Случаят е докладван на дежурен прокурор в компетентната прокуратура. За извършено престъпление е образувано бързо производство.

 Разград. Пътничка в автомобил е задържана за притежание на наркотици. Около 19.30 часа на 27 януари в град Кубрат е спрян автомобил, управляван от 18-годишен. В колата били установени двама пътници – мъж и жена на 22 години, също от Кубрат. При извършен личен обиск у жената са открити две вейп-устройства и станиолова обвивка с бяло кристалообразно вещество. Направен е полеви наркотест, при който веществото реагирало положително на метамфетамин, а течността от единия вейп – на марихуана. По случая е започнато досъдебно производство по чл.354 А, ал.3 от НК. 22-годишната е задържана в РУ-Кубрат.

Сигнал за кражба на пари от кутия за дарения в джамия в Разград е получен около 16.30 часа на 27 януари. В хода на предприетите бързи оперативно-издирвателни действия е установено, че извършител на деянието е 48-годишен криминално проявен и осъждан мъж от Разград. Установено е, че престъплението е извършено между 15.30 и 16.30 часа. Задържан е в районното управление. По случая се води досъдебно производство по чл.194, ал.1 от НК.

Пловдив.  Водач, шофирал под въздействие на алкохол и наркотични вещества, е задържан след опит да осуети полицейска проверка в Карлово. Около 21.40 ч. в събота автопатрул на районното управление подал светлинен и звуков сигнал за спиране на мотоциклет, който обаче продължил по пътя си. Наложило се униформените да последват моторното превозно средство и принудително да преустановят движението му. Водачът е тестван с дрегер, който отчел наличие на над 1 промила алкохол. Положително реагирало и техническото средство за употреба на наркотични вещества. Мъжът дал кръвна проба за химически анализ. В рамките на образувано досъдебно производство по чл. 237, ал. 1 от НК той е задържан за срок до 24 часа.

На сигнал за битов скандал в село Устина се отзовали в събота вечер полицаи от РУ-Стамболийски. Пристигналите на адреса униформени установили, че при скарване помежду им местна жителка била ударена с твърд предмет по ръката от брата на съпруга си. Пострадалата е прегледана на място от екип на спешна медицинска помощ. Нападателят, който е с криминалистични регистрации и осъждан, е задържан за срок до 24 часа. Започнато е досъдебно производство за причинена телесна повреда – чл. 129 от НК.

За няколко часа криминалисти от Пето РУ разкриха автор на кражба. Работата им започнала в неделя, когато пловдивчанка се оплакала, че са задигнати два велосипеда, ползвани от семейството й. По данни на потърпевшата посегателството станало в периода от 24 януари от междуетажна площадка в жилищен блок в район „Тракия“, където превозните средства се съхранявали. При предприетите оперативни и издирвателни действия още същия ден е задържан извършителят – 42-годишен познайник на полицията. Намерени и иззети са и откраднатите от него велосипеди. По случая се води досъдебно производство.

Кърджали. Полицаи от РУ-Кърджали разкриха палеж на апартамент в града. Сигналът за пожар бил подаден около 23 часа на 28 януари. Изпратеният екип на РСПБЗН-Кърджали заварил да горят предмети в една от стаите на жилището, чиято входна врата била разбита. Огънят бил загасен, но изгорели мебели и дограма, а стените опушени. Дежурна оперативна група от РУ-Кърджали извършила оглед. Образувано е досъдебно производство за палеж. Като съпричастен към деянието е задържан 34-годишен за срок до 24 часа в полицейското управление.