И 2021 г. мина под знака на Ковид-19. Коронавирусът вече втора година сериозно засяга туристическата индустрия, която е еднаот най-важните за икономиката на България. Пиковете на заразяване затрудниха представителите на туристическата индустрия да планират и да разгърнат своите възможности, но въпреки това те успяха да изпратят една добра година спрямо предходната.

Любимите места за почивка на българските и чужди туристи – общините Балчик, Каварна и Шабла, вече не се отличават само със своето спокойствие, съхранена природа, дълги и прекрасни плажове. Със своята последователна и устойчива политика относно сигурността и безопасността на гостите, местата за почивка в региона се отличиха и все повече печелят доверието на туристите.

Пример за това е курортен комплекс „Албена“, който в навечерието на летния туристически сезон заслужено получи първия в страната стикер от министъра на туризма и от главния държавен инспектор за туристически обект със 100% ваксиниран персонал. Ваканцинното селище разкри мобилен пункт за ваксинация и постави като приоритет здравето на своите служители и гости.

Голф игрищата по Северното Черноморие запазват своя еталон за висококачествена ваканция, а в края на годината дойде и признанието за голф игрището на Лайтхаус край Балчик, което беше отличено от World Golf Awards за най-доброто в България за 2021 г.

Румънци и българи продължават да преоткриват възможностите на ваканционно селище „Топола Скайс Ризорт и Аквапарк“, което не само изпрати по-успешна година от 2020 г., но и подобрява своите постижения от преди пандемията. Затвореният комплекс с аквапарк, добра кухня, много басейни и атракции привлича туристите като магнит.

В истинска атракция за местните жители и туристи се превърна борбата за спасяване и бедствието на товарния кораб Vera Su край скалите на Националния археологически резерват и защитената местност „Яйлата“. Плавателният съд 36 дни ежедневно бе сред водещите новини в националния ефир преди да има happy end за екипажа и кораба. По на север Шабла продължава да бъде желана къмпинг дестинация и отчита сериозен интерес на туристите, които във времена на Ковид все повече желаят да бъдат сред природата – къщите за гости и малките хотелчета са отлична опция за целта.

В края на годината надеждите на бранша се свързват и с името на новия министър на туризма Христо Проданов, който има амбицията да бъде близо до туризма и да разкрие потенциала на страната.

Най-големите предизвикателства пред сектора и през 2022 г. ще продължат да бъдат осигуряването на персонал и гарантирането на безопасна среда, а новите хотели и инвестиции в региона ще утвърдят Добруджа като водеща туристическа дестинация. НДТ