Група туристи останали неприятно изненадани от допълнителна такса “допичане на лук”, разкриха очевидци. Историята се случила в заведение в курортното село Кранево. В поръчката, която компанията направила, имало и “печен лук на скара”. Сервитьорката сервирала ястието, но общото мнение било, че лукът не е достатъчно изпечен и я помолили да го върне за още малко изпичане. Желанието на туристите било изпълнено. Компанията се забавлявала както трябва, но когато получили сметката, всички останали потресени от вписаното “допичане на лук” – 2.50 лева. “Защо е това?”, попитали туристите. “Ами нещо като тормоз над готвача” –  отговорила сервитьорката.

Клиент на заведение в Крапец пък публикува в социалната мрежа касов бон, в който е вписана услуга „зареждане на телефон“ – цена 1.00 лв. По този случай от Комисията за защита на потребителите направиха проверка в заведението. „Таксата от един лев за зареждане на телефон е обявена от „Крапец Бийч Бар” на видно за клиентите място. Начисляването на такса за ползването на тоалетна от клиентите на заведението обаче е в нарушение на наредбата за категоризация и за него ще бъде съставен акт в размер на 1000 лв. Дадени са предписания за отстраняване на несъответствието, като инспекторите ще извършат последваща проверка“, се казва в становище на КЗП.

В хода на проверката инспекторите са установили и че в менюто на въпросния плажен бар са посочени цените и грамажите на предлаганите храни и напитки, което предполага, че изненади при поднасянето на касовия бон не би трябвало да има. Експертите на КЗП напомнят, че начисляването на такси от типа „празен стол”, „празна чиния”, „желание на клиента” и пр. е допустимо, но само ако – както в този случай – потребителят е бил предварително информиран по надлежен начин колко ще му струва конкретната услуга. Това може да стане чрез ценоразпис, в менюто, на информационна табела в обекта или чрез друг подходящ способ. НДТ

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 5. БЪЛГАРИТЕ
 6. РИБОЛОВ
 7. ГЮВЕЧ
 8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 9. България – Китай 中国保加利
 10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
 11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
 12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 13. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
loading...