ДИМИТРА ИВАНОВА ИГРА ЗА БЪЛГАРИЯ, НАЦИОНАЛНИЯТ НИ ОТБОР СЕ КЛАСИРА ЗА ПЛЕЙОФИТЕ НА УЕФА ЛИГА НА НАЦИИТЕ

Женският национален отбор на България постигна страхотен успех при участието си в дебютното издание на УЕФА Лига на нациите. Момичетата на Силвия Радойска се класираха за плейофите за промоция в Лига В, като се наредиха сред най-добрите отбори, завършили на второ място в групите си в Лига C. В последната си среща от основния етап на надпреварата “лъвиците” достигнаха до изключително драматично равенство 2:2 като домакини на Северна Македония. В състава на България от първата минута започна добричлийката Димитра Иванова. Талантливата нападателка игра силно и бе на терена до 87-ата минута, когато бе заменена от Силвия Кефалова.

Срещата, която се проведе на стадион “Васил Левски” в София, предложи голове, обрати и емоции, които в крайна сметка бяха с положителен знак за българския тим. Иначе двубоят започна по възможно най-неприятния начин и след час игра селекцията на Силвия Радойска отстъпваше с 0:2 в резултата след попаденията на Рочи и Максути. В 71-ата минута обаче гостенките останаха в намален състав след червения картон на Коларовска и това се оказа повратен момент в сблъсъка. Първо влязлата като резерва Леонора Желева успя да намали резултата в 85-ата минута, а секунди преди края на мача Полина Ръсина, която ден преди срещата получи предложение за брак, оформи крайното 2:2 и донесе скъпоценната точка на България.

Така “лъвиците” събраха актив от 5 точки и той се оказа достатъчен да финишират сред най-добрите втори тимове в Лига C заедно с отборите на Латвия и Черна гора. На 11 декември нашите момичета ще научат името на съперника си в плейофите за промоция, като това ще е някоя от селекциите, завършили на трето място в групите си в Лига B. Баражите ще са в два мача на разменено гостуване и ще се проведат през пролетта на следващата година.

УСТРЕМ ИЗЛЪГА РИЛЦИ

Отборът на Устрем (Дончево) надви гостуващия му Рилци (Добрич) с 1:0 в отложеното съседско дерби от 12-ия кръг на Североизточната трета футболна лига. Стана интригуващ двубой с интересни положения пред двете врати. Единственото попадение падна в 24-ата минута, когато Васко Боев центрира от фаул, а състезателят на Рилци Диян Иванов докосна топката с глава и тя спря в мрежата.

Веднага след почивката добричкият тим упражни сериозен натиск, който продължи четвърт час. Малко след това Георги Димитров тресна гредата на домакините. Същото направи и нападателят на Устрем Георги Георгиев в 84-ата минута. В крайна сметка друг гол не бе отбелязан и отборът на Дончево спечели трите точки. След този си успех Устрем е на девето място в класирането с 12 точки, а Рилци е десети със същия актив.

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Черно море II (Варна)     13    10    2      1      32:9 32
  2. Фратрия (Бенковски) 12    9      1      2      27:11       28
  3. Лудогорец III (Разград) 11    8      2      1      29:9 26
  4. Септември 98 (Тервел) 12    8      1      3      22:14       25
  5. Черноломец (Попово) 12    8      1      3      17:11       25
  6. Спартак II (Варна) 12    8      0      4      36:15       24
  7. Доростол (Силистра) 12    6      1      5      17:20       19
  8. Бенковски (Исперих) 13    5      1      7      19:22       16
  9. Устрем (Дончево) 11    4      0      7      17:26       12
  10. Рилци (Добрич) 13 3      3      7      20:20       12
  11. Светкавица (Търговище) 12 2      6      4      14:21       12
  12. Дунав II (Русе) 13 2 1      10    8:31 7
  13. Локомотив (Русе) 13 1      3      9      12:34       6
  14. Кубра (Кубрат) 13 1 0      12    6:33 3

СТОЙКА КРЪСТЕВА И ПЕТЪР ЛЕСОВ ИЗВЕДОХА БЪЛГАРИЯ НА 11-О МЯСТО ПО МЕДАЛИ НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО

България зае престижното 11-о място в класирането по медали на Световното първенство по бокс за юноши и девойки в Ереван (Армения). Общо 51 страни взеха участие, като родните таланти се поздравиха с две отличия. Ангел Димитров спечели сребърен медал в категория до 50 килограма, а Янко Илиев взе бронз при 52-килограмовите.

Така националите ни, водени от олимпийските шампиони Петър Лесов и добричлийката Стойка Кръстева, пробиха в Топ 15 на подреждането. Те делят 11-ата позиция с Беларус и Германия. На първо място е Русия с 16 отличия (7-2-7). Втори са домакините от Армения с 10 медала (4-5-1), а трети са представителите на Узбекистан (4-3-4).

НАПОЛИ ОБРА ФУТБОЛНИ “ОСКАРИ”ИТАЛИАНСКИТЕ

Асоциацията на професионалните футболисти в Италия раздаде наградите си за 2023 година. Приза за най-добър футболист заслужи Виктор Осимен. Нигерийският нападател беше в основата на триумфа на Наполи в Серия “А” през изминалия сезон. “Партенопеите” вдигнаха титлата за първи път от 33 години, а Осимен допринесе с 26 попадения в 32 мача. През годините победители в най-престижната категория са ставали легенди като Златан Ибрахимович, Андреа Пирло, Кристиано Роналдо и Джанлуиджи Буфон.

Вече бившият наставник на Наполи Лучано Спалети беше избран за най-добър треньор. Под негово ръководство тимът от Неапол събра 90 точки и не даде никакъв шанс на конкурентите си по пътя към завоюването на Скудетото.

Съвсем логично Наполи стана най-добър отбор на годината. Хвича Кварацхелия пък взе наградата за най-красив гол. Грузинецът беше отличен за попадението си във вратата на Аталанта през март.

В идеалния отбор на годината също е налице доминация на Наполи. Шампионите са представени от петима футболисти: Осимен, Кварацхелия, Джовани Ди Лоренцо, Станислав Лоботка и Ким Мин-Жае, който през лятото премина в Байерн (Мюнхен). По трима свои играчи в най-добрата единайсеторка имат Интер и Милан.

Идеалният отбор на годината в Серия “А”:

вратар: Майк Менян (Милан),

защитници: Джовани Ди Лоренцо (Наполи), Ким Мин-Жае (Наполи), Алесандро Бастони (Интер), Тео Ернандес (Милан),

халфове: Станислав Лоботка (Наполи), Хакан Чалханоолу (Интер), Николо Барела (Интер),

нападатели: Хвича Кварацхелия (Наполи), Виктор Осимен (Наполи), Рафаел Леао (Милан).

СЕДМИ ВОЛЕЙБОЛИСТ НАПУСНА ХЕБЪР

Седми волейболист напусна вицешампиона на България Хебър (Пазарджик). Бившият национал Добромир Димитров продължава кариерата си в Италия, обяви най-популярният волейболен сайт в Италия и света Volleyball.it. Според информация на главния редактор на volleyball.it Лука Муцоли, 32-годишният Добромир Димитров ще играе до края на сезона в Сиеко Сървис (Ортона) в Серия А2.

Димитров е седмият играч на “тигрите”, който се разделя с клуба от Пазарджик. Николай Къртев (Аркас, Турция), Джулио Саби, Якопо Масари (Катания, Италия), Микеле Баранович (Чистерна, Италия), Красимир Георгиев (Нефтохимик) и Розалин Пенчев (Нефтохимик) вече напуснаха Хебър.

Така Хебър на практика остава без опитен разпределител. На този пост ще продължи да се изявява младият Рангел Витеков, който наскоро подписа своя първи професионален договор. sportal.bg

ОБРАТ! СТИЛИЯН ПЕТРОВ СМЕНЯ БЕРБАТОВ КАТО КАНДИДАТ ЗА БФС

Стилиян Петров ще смени в опозиционния отбор Димитър Бербатов като основен претендент за нов шеф на Българския футболен съюз, съобщава вестник „19 минути”, позовавайки се на високопоставен източник. Причината е, че той е политически по-приемлив кандидат като човек с умерено поведение. Проблемът на Бербатов е, че свързан с него човек стана организатор на погрома, заявен като мирен протест против сега управляващите БФС в София миналия месец, както заяви бившият спортен министър Красен Кралев. Тясното сътрудничество на благоевградчанина с друг ресорен ексминистър – Радостин Василев, който е еднакво недолюбван от всички политически сили по различни причини, но най-вече от ППДБ, чийто водач на листа беше, но напусна с мегаскандал, а е и разследван за отправяне на заплахи, е още един голям минус за него. И управляващите, и опозицията са твърдо против каквото и да било сътрудничество с такива хора.

На този фон Стилиян Петров няма нито едно нещо, за което някой би могъл да се хване и да не го подкрепи като кандидат: голяма футболна кариера у нас и в чужбина, безукорно поведение на терена и извън него, нито един конфликт, управленски и организаторски умения, доказани с развиването на неговата фондация и благотворителните мачове, които организира при огромен успех. Той е много по-балансиран от Бербатов, който си позволи доста публични изпускания на нерви, изрече думи, които стресират международните организации, както и допусна ангажиране с различни хора, в това число и от бизнеса, с нееднозначна репутация.

В БАРСА ОБМИСЛЯТ РАЗДЯЛА С ЛЕВАНДОВСКИ

Настоящият сезон може да е последен за Роберт Левандовски с екипа на Барселона. Ръководството на клуба вече планира да се раздели с полския нападател през лятото, твърди “ЕЛ Чирингито”. 35-годишният стрелец се представя под собствените си стандарти в последните месеци. В Ла Лига той има 7 гола в 13 мача, но прави доста пропуски и на “Камп Ноу” не са убедени, че Лева е човекът, който трябва да води атаката през следващия сезон.

Интерес към бившата звезда на Байерн (Мюнхен) проявяват клубове от Саудитска Арабия. Трансфер в местното първенство би осигурил на Левандовски солидна заплата въпреки напредналата му възраст. Договорът на полския национал с Барселона е до лятото на 2026 година. sportal.bg

МАРСЕЛ БИБИШКОВ С НОВ ГОЛ ЗА ЮНОШИТЕ НА ЮВЕНТУС

Българският нападател Марсел Бибишков се разписа за Ювентус при победата с 5:3 срещу Специя в среща от 11-ия кръг на италианското футболно първенство за юноши до 17 години. За Бибишков това е четвърти гол за сезона с екипа на Юве. Мерола се разписа на два пъти, а другите попадения за успеха вкараха Белино и Лонтани. “Бианконерите” са начело във временното класиране в тази възрастова група с 23 точки.

БЕЛИНГАМ И ХОЛАНД СЕ СДОБИХА С ПРЕСТИЖНИ НАГРАДИ

Звездата на Реал (Мадрид) Джуд Белингам официално получи наградата Golden Boy, която се връчва на най-добрия футболист в Европа до 21 години. Призът бе връчен на английския национал на специална церемония в Торино. Белингам беше определен за победител в анкетата, в която участват селектирани медии от Стария континент, още в средата на миналия месец. След себе си той остави Джамал Мусиала от Байерн (Мюнхен) и Ламин Ямал от Барселона.

Белингам попадна в призовата тройка и през 2021 и 2022 година, когато победители станаха съответно Педри и Гави. През настоящата година обаче роденият в Бирмингам офанзивен халф нямаше конкуренция. Той премина от Борусия (Дортмунд) в Реал (Мадрид) за 103 милиона евро и оттогава не спира да блести с екипа на „кралския клуб”.

20-годишният англичанин има 11 гола в Ла Лига и 4 попадения в Шампионската лига. Дори легенди на испанския колос като Кристиано Роналдо и Алфредо Ди Стефано не могат да се похвалят с подобна резултатност в първите си 15 мача за Реал. “Здравейте всички! Много съм щастлив, че спечелих тази награда. Благодаря за подкрепата на феновете, а също така и на всички в клуба – футболистите, треньорите и служителите”, написа в социалните мрежи Белингам.

С награда от Торино си тръгна и Ерлинг Холанд. Норвежецът заслужи приза Golden Player Man, който се дава на най-добрите играчи на възраст над 21 години. През 2023-а Холанд спечели требъл с Манчестър Сити.

За определянето на победителя гласува специализирана комисия, която тази година включваше Едвин Ван Дер Сар, Алесандро Костакурта, Самуел Ето’о, Андрий Шевченко, Руи Коща и Павел Недвед.

ГУАРДИОЛА: ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ ЩЕ СПЕЧЕЛИМ ОТНОВО ПРЕМИЪР ЛИЙГ

Мениджърът на Манчестър Сити Джосеп Гуардиола увери, че в момента има чувството, че неговият отбор ще спечели за рекорден четвърти пореден път Премиър лийг, независимо от трите поредни равенства, които шампионите записаха в първенството. “Научил съм, че когато искаш да спечелиш нещо, трябва да се справиш много по-добре от своите съперници. Когато си на едно ниво с конкуренцията, това невинаги може да се случи. Чувството ми днес е, че ще спечелим Висшата лига. Ако играем на същото ниво, както в мачовете с Ливърпул и Тотнъм, ще спечелим отново. Хората вече не вярват след три равенства, но ние ще го направим отново, знаейки че няма да е лесно, защото нито един отбор все още не е печелил четири поредни титли. Но ако ме питате днес какво е усещането ми, ще ви кажа: ще го направим отново. Разбира се, че съм разтревожен заради головете, които получаваме. Но средната стойност е по-ниска от миналия сезон, с изключение на мача с Челси, когато те създадоха повече от обикновено. В останалите мачове нивото е същото, каквото бе и в предишните сезони, когато печелехме много титли. На същото ниво, даже и на малко по-високо сме по отношение на създадените положения. Джон Стоунс беше готов още за миналия мач. Готов е и сега”, заяви Пеп на пресконференция.

Запитан дали Стоунс може да влезе в ролята на дефанзивен халф, заменяйки наказания Родри, Пеп отговори: „Да, той може да играе там. Също и Мануел Аканжи и Нейтън Аке. Калвин Филипс също има шанс.”

ЦСКА ПОТРЕПЕРИ, НО Е НА ЧЕТВЪРТФИНАЛ

Само четири дни след като завършиха наравно 1:1, ЦСКА и Славия излязоха в 1/8-финал на Sesame Купа на България и “армейците” взеха реванш, побеждавайки с 1:0. Въпреки че в срещата имаше само един гол, емоциите не липсваха, като феновете на домакините бяха бесни след попадението и започнаха да обстрелват пейката на “червените” със седалки и твърди предмети.

В 7-ата минута Галин Иванов отправи първия точен удар в срещата. Той стреля от границата на пеналтерията, но Густаво Бусато се намеси без проблем. Седем минути по-късно Мартин Сораков излезе очи в очи с Бусато след фрапантна грешка на Сейни Сенянг. Денислав Александров открадна топката от левия бранител и подаде към Сораков, който обаче не успя да преодолее бразилския вратар на “армейците”. В 25-ата минута Джонатан Линдсет получи на границата на наказателното поле от Матиас Фаетон и не се поколеба да стреля към горния ляв ъгъл на вратата на Светослав Вуцов, но топката премина на сантиметри от страничния стълб. Само две минути по-късно ЦСКА откри резултата. Светослав Вуцов се опита с дълъг пас да намери играч на Славия в предни позиции. Топката бе пресечена от Иван Турицов, а Браян Кордоба подаде към Тобиас Хайнц. Норвежецът проби отлично по десния фланг и с центриране по земя намери Фаетон, който с техничен удар прати кълбото в десния ъгъл на вратата на домакините.

След гола на “червените” имаше напрежение по трибуните, след като фенове на “белите” хвърляха седалки по резервната скамейка на гостите. В 38-ата минута “армейците” бяха близо до втори гол, но гръмотевичният удар на Майкъл Естрада от далечно разстояние нацели напречната греда. Само минута по-късно Славия създаде добра атака, която завърши с изстрел на Галин Иванов. При неговия удар имаше рикошет, който обаче не заблуди Бусато и той изби в ъглов удар.

Началото на второто полувреме започна с хубава атака на домакините. Венцислав Керчев подаде към Галин Иванов, който изведе Сораков на добра позиция, но неговият удар бе слаб и не бе проблем за Бусато. В 70-ата минута появилият се като резерва Дюкенс Назон направи хубав индивидуален пробив, но ударът му бе неточен. Малко след това “белите” организираха хубава атака. Галин Иванов бе изведен от Иван Минчев и предпочете да подава, вместо да стреля, което позволи на Бусато да се намеси. Три минути преди изтичането на редовното време на мача Густаво Бусато бе заменен принудително след сблъсък с Тони Тасев. novsport