Скоростен път Силистра – Добрич – Варна подобрява значително свързаността

0
14

 

Пари за проектирането на няколко скоростни пътя в Североизточна България са заложени в бюджета за 2024 г. съобщи регионалният министър Андрей Цеков по време на първата копка на магистрала Русе-Велико Търново.Сред изброените скоростни пътни отсечки, за които е предвиден бюджет за проектиране през 2024 г. са Силистра-Добрич-Варна, Свищов и новата магистрала „Русе – Велико Търново”, от Русе към Шумен и от Силистра към Шумен.

„Средствата са заложени в бюджета за следващата година. Проектирането се надяваме да започне през следващата година, така че в един средносрочен план да бъде обновена цялата първокласна пътна мрежа в региона”, обясни министърът част от плановете на агенция „Пътна инфраструктура” /АПИ/ за развитие на пътната мрежа в Североизточна България. 

„Очаквам скоростния път Силистра-Добрич-Варна да подобри в пъти свързаността на Добрич”, заяви областният управител на област Добрич Йорданка Костадинова, след като министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков съобщи, че сред планираните проекти и заложени средства в проектобюджета на АПИ е и скоростен път Силистра-Добрич-Варна.

„Една от основните задачи, с които се заех след встъпването ми в длъжност бе именно намиране на решение за пътя Добрич-Варна, който по данни и на „Пътна полиция”, и на Областно пътно управление, е най-натоварения на територията на областта”, казва Костадинова. „Направих няколко срещи с членове на Управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура”. След среща с кметовете на общините в област Добрич, на която бяха откроени най-неотложните задачи, изпратих писма до Министерството на регионалното развитите и АПИ” – добави областният управител.

„В резултат на екипна работа с Областното пътно управление и аргументираното настояване на областния управител за включването в годишната програма на АПИ за 2024 г. на проекти за реализация, в област Добрич ще се реализира кръгово кръстовище на територията на община Генерал Тошево. Продължаваме със съвместните усилия и на други институции да търсим решение за ГКПП-Кардам, както и за пътя от село Кардам до граничния пункт” – допълва Костадинова.

https://www.24chasa.bg/

И още във в-к СТРОИТЕЛ