ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ТЪРСЯТ ОЩЕ КОКАИН КРАЙ ШАБЛА

0
2052

Операцията по издирването на още пакети с контрабанден кокаин край бреговете на Шабла продължава. Включени са водолази, граничен катер е в готовност да се притече на помощ. Заради мъглата не е допуснат хеликоптер да облита водното пространство. Гранични полицаи продължават да патрулират около района. Рибари влязоха с лодките си и извадиха няколко спасителни жилетки, но празни.Веднага ги предадоха на униформените полицаи.

Във вторник бяха открити рекордните 170 кг кокаин във водите на Черно море, в района на Шабла, при операция, проведена съвместно с румънските власти. Дрогата е изплувала на 20 метра навътре в морето, в местността „Паметника“, южно от Фара.Наркотикът е бил в шест сака, привързани с въжета към спасителни жилетки под водата. Всеки сак е с тегло 30 кг, а пакетите били с различни цветове и сгънати по специфичен начин. От морето са извадени още няколко спасителни жилетки, но без сакове. Предполага се, че в морето има още кокаин. Наркотикът  е с висока чистота – над 90 на сто. Субстанцията е опасна и не може директно да се използва. Според цените на едро на пазара, стойността на заловения кокаин е 13 600 000 лева, а на дребно би стигнала над 70 млн. лева. По всяка вероятност контрабандната стока е била пусната от плавателен съд, за да бъде прибран от друг в открити води.

От МВР апелираха към гражданите – ако открият подобни пакети, веднага да се обадят на тел. 112. Има няколко подадени сигнала, но нито един от тях не е довел до откриване на още наркотици. Гранична полиция проверява всеки от рибарите, влизащи и излизащи от морето.

Освен множеството униформени полицаи, около бреговете край Шабла се забелязва засилено присъствие и на цивилни. Появиха се първите сеирджии, дошли да научат историята за рекордното количество кокаин от първа ръка. Народният фолклор също не остана назад. Появиха се и първите кулинарни специалитети, от рода на „друсан калкан“, „дрогиран сафрид“. Местни зевзеци пък прогнозират, че заради кокаина Шабла може да привлече повече туристи този сезон.

Всички обаче припомниха далечната 1977 г., когато в една студена зимна и бурна нощ граничните катери преследвали турска гемия на контрабандисти край Шабла. Гемията се опитвала да навлезе в неутралните води, където граничарите не могат да й направят нищо. Те обаче излезли по-печени и преградили пътя на нарушителите към вътрешността на морето.

За да избягат, контрабандистите започнали да се доближават към най-близкия бряг – Дуранкулашкия. Когато почти стигнали до него, екипажът в паника започнал да изхвърля през борда товара – контрабандни боксове с цигари “Марлборо”. Морето се нашарило – плували кутиите, а откъм брега настъпвали сеирджии и мераклии за плячка. Според морското право, ако товарът не е на борда, екипажът няма да понесе отговорност за контрабандата. Месеци наред хората от Дуранкулак, Крапец, Езерец, Каварна, че дори и Добрич, събираликутии цигари, боксове и кашони. След това ги изсушавали по тавани, веранди и мазета.

Окръжната прокуратура в Добрич вече ръководи досъдебно производство за контрабандата на кокаин в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Предполага се, че пратката е част от международен трафик от Южна Америка, но дали получателите са в България или в Румъния, където по Черноморското крайбрежие също бе открит кокаин, не може да се каже. На по-късен етап ще стане ясно дали в схемата са замесени българи.

В рамките на месец ще са готови експертизите, които ще докажат дали това е същият кокаин, открит в северната ни съседка миналата седмица. Районът ще продължава да се проверява в рамките на още 2-3 седмици, за да се изясни дали в морето има още контрабанден наркотик. НДТ