АПАРТАМЕНТГЕЙТ: Зам.-министър Александър Манолев си построил имение с европари?

0
1979

 

Зам.-министърът на икономиката и бивш зам.-министър на туризма Александър Манолев е поредният държавник, чието име бива замесено в “сагата”, наречена “Апартаментгейт”. Според сайтът за разследваща журналистика “Биволь” Манолев е собственик на имот, в който е построена къща за гости, която е финансирана по проект на Програмата за развитие на селските райони със сумата от 380 000 лв. Любопитен факт, е че плащането е одобрено през декември 2015 г. от Държавен фонд земеделие (ДФЗ), само месец, след като Манолев е назначен за заместник-министър на туризма.

Става въпрос за имот, намиращ се между Сандански и курорта Попина лъка, който е купен от зам.-министъра през 2013 г. от фирма (“Ди Ди Ви”), създадена през 2012 г. – собственост е на панамската офшорка Kelgrin Inc. По-малко от месец след покупката Манолев учредява право на строеж на “жилищна сграда – къща за гости” с РЗП 530,47 кв.м. на фирмата “Агротрейд – Ана Димитрова” ET. Едноличното дружество е регистрирано само седмица след като Манолев купува терена на адреса на неговата сестра в Сандански. През октомври същата година правото на строеж на “Агротрейд” е обогатено с ограда, басейн и паркоустройство. Междувременно фирмата успешно пише есе до ДФЗ за субсидия от 390 160 лв. по ПРСР. Общата стойност на проекта е за 564 174 лв. утвърдени разходи по договор. Строежът на имението от половин декар приключва успешно през октомври 2015 г. и е инспектирано от ДФЗ през ноември 2015, когато Манолев става зам.-министър. Сегашният министър на земеделието Румен Порожанов тогава е шеф на ДФЗ. През декември 2015 той разписва плащането и така впечатляващият градеж излиза само 170 000 лв.

Прочети повече В последната декларация на Манолев не пише абсолютно нищо за луксозния терен край Сандански, докато в тази за 2015 г. са описани другите негови имоти, придобити в и около града. “Биволъ” се свърза с Александър Манолев чрез правителствената пресслужба. На въпрос какви отношения има с Ана Димитрова, ползва ли имота, защо не е деклариран ако го ползва и ще подаде ли оставка, отговорът на Манолев е следният: “Нямам никаква собственост в Сандански. През 2012 г. притежавах имот, който продадох на споменатото от вас дружество. Мястото не е декларирано защото няма как да декларирам нещо, което не е моя собственост. Сделката е направена още през 2012 г., когато съм бил в частния сектор. Да, разбира се познавам се с Ана Димитрова – както казах, аз съм й продал имота. В последствие съм бил и клиент на споменатото място за настанявяне – срещу заплащане, за което имам и издадени документи.

Що се отнася за оставката – готов съм да я подам във всеки един момент. Надявам се подобен акт да е свързан с работата ми, а не с евентуални съмнения”. Проверката в Кадастъра и Имотния регистър обаче показва категорично, че Манолев има множество сделки за земи в района на Сандански и имотите са на негово име. Земята, на която е построена въпросната къща за гости е негова собственост и в момента. Няма никакви данни тя да е продадена, а са налични единствено данни за учредено безсрочно и възмездно право на строеж. Финансирането с европейски пари на “къщи за гости” цели развитие на селския туризъм. Практиката обаче доста честно показват злоупотреби и уж “къщите за гости” се оказват луксозни частни вили, построени с държавни пари.

https://www.actualno.com