Без съмнение Коледа е празникът в годината, който най-много очакваме. Освен че е Рождество Христово, този ден се свързва с разменяне на подаръци, големи количества храна и напитки, коледни песни, по-оживени и цветни улици и къщи.

Различните страни може и да имат различни начини да празнуват Коледа, но историите за възникването на характерните аспекти са едни и същи. В този ред на мисли ето 10 малко извести любопитни факта за Коледа.

1. Изчислено е, че, за да раздаде подаръци на всички деца по Земята за една нощ, на Дядо Коледа ще му трябват 200 000 елена, които летят със скорост 200 000 пъти по-голяма от скоростта на звука.

2. Традицията казва, че елените на дядо Коледа ядат 360 различни вида растения, но не ядат моркови.

3. Една от най-старите коледни песни е написана в края на III век. От друга страна, се вярва, че първата записана песен е написана от Аурелий Прудентий (Aurelius Prudentius) и е била със заглавие „Of The Father’s Love Begotten“. С изобретението на книгопечатането от Йохан Гутенберг, коледните песни станали по-популярни. По този начин издаването на песните става и по-лесно.

4. Най-популярната коледна песен „Jingle Bells“ първоначално е написана за Деня на благодарността. Композирана е от Джеймс Пиърпойнт през 1857 г. Отначало парчето се е казвало „One Horse Open Sleigh“.

5. Песента „Тиха нощ, свята нощ“ съвсем скоро ще отпразнува 200-годишен юбилей. Тя е написана през 1818 г. от австрийския свещеник Йосиф Мор.

6. Според норвежкия учен Арне Фиелберг по средностатистическото коледно дръвче има около 30 000 насекоми. Микроскопско изследване на коледни дръвчета показало наличие на мушици, бълхи, въшки, паразитни оси, паяци и бръмбари.

7. За японците Бъдни вечер и Коледа са нещо като Свети Валентин – романтично събитие, на което дамите очакват да бъдат заведени на вечеря. Проучване показва, че в последно време младите на възраст между 20 и 30 години предпочитат семейната атмосфера пред шумното празненство.

8. Всяка година има залози на стойност около $1,9 милиона за това дали във Великобритания ще падне сняг на Коледа. Историята казва, че шансовете това да се случи са около 10 към 1.

9. Първите коледни курабии са се появили във Великобритания през 1847 г. Първоначално приготвяни на основата на френския бонбон, те постепенно станали популярни, след като сладкарите започнали да поставят любовни послания в сладкишите.

10. Според някои икономисти въпреки многократното увеличение на продажбите около Коледа, всъщност хората губят, ако се погледне откъм традиционната микроикономическа теория. Причината за това е раздаването на подаръци и по-точно разликата между сумата, която подаряващият е похарчил за подаръка, и сумата, която получаващият би дал за същия предмет. Само в САЩ през 2001 г. тези загуби са били $4 милиарда. https://www.10te.bg/