Японският премиер Фумио Кишида отхвърли възможността за използване на ядрени оръжия заедно със САЩ на фона на световната криза. Политикът подчерта: това противоречи на трите неядрени принципа на страната, пише РИА Новости .

Кишида направи изявлението, след като бившият японски министър-председател Шиндзо Абе поиска по телевизия Fuji да спре да избягва дискусиите по “ядрената” тема. Според последния реалността изисква да говорим за мерки за опазване на мира. Той посочи като пример съвместни мисии на НАТО , като се позовава на разполагането на ядрени оръжия на САЩ на територията на същите Германия и Италия. Абе отбеляза, че Япония някога е страдала от атомни бомбардировки и не би искала да ги преживее отново, така че е важно „да се придържаме към целта за пълно премахване на ядрените оръжия и да се придвижим към нея“.

„Не ставаше дума за притежание, а за споделяне на ядрени оръжия. Съвместното използване на ядрени оръжия би означавало доставка на американски ядрени оръжия на наша територия и, в случай на непредвидена ситуация, поставянето им върху нашите бойци, както и запазване на тяхното функционално състояние “, коментира изявлението на бившия премиер Фумио. Кишида.

Действащият японски министър-председател подчерта, че както от гледна точка на стриктното спазване на трите неядрени принципа, така и от гледна точка на мирното използване на атомната енергия, използването на ядрено оръжие заедно със САЩ е просто невъзможно.

В момента американското тактическо ядрено оръжие се намира в шест бази в пет страни членки на НАТО: Германия, Италия, Холандия, Белгия и Турция. Според американски експерти става дума за 150 бомби B61.

По-рано 5-tv.ru съобщи, че Турция е отказала да наложи санкции срещу Русия по аналогия със САЩ и страните от НАТО.