Турция не е допуснала преминаване през проливите Босфор и Дарданели на кораби на Русия, които не са регистрирани в черноморския флот, съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от частната телевизия НТВ.

Той подчерта, че страната му ще прилага “дословно, прозрачно и без двойни стандарти” Конвенцията от Монтрьо, която регламентира режима за преминаване през проливите.

По думите му в отговор на постъпило искане за преминаването на въпросните кораби Анкара е поискала то да бъде оттеглено, което е било прието от ръководството на Москва.

Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. позволява на Турция да ограничи транзитното преминаване на военни кораби през проливите по време на война, но има клауза, която освобождава от това ограничение кораби, които се връщат в пристанището, където са регистрирани.

Същевременно Чавушоглу даде да се разбере, че страната му не планира да се присъедини към санкциите срещу Русия. Той посочи, че Турция е разгледала “една по една” санкциите, насочени срещу Русия, и е преценила какво въздействие биха оказали те върху икономиката и енергийната й сигурност.

“Ние принципно не сме участвали в подобни санкции в общ план. Не сме склонни да се присъединим и към тези санкции”, каза министърът в предаване по телевизия Хабертюрк.

Според Чавушоглу санкциите спрямо Москва ще се отразят не само на руската икономика, но и на ЕС, държавите от ЕС и други страни.

https://trud.bg/