Г-жа Фандъкова е абсолютният хегемон в ромските секции в София, обявиха на специална пресконференция в понеделник от щаба на независимия кандидат за кмет на София Мая Манолова, която на балотажа получи 45,13 % и загуби с малко над 4 на сто от кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. От екипа на бившия омбудсман изнесоха данни за огромни манипулации по време на вота и по време на преброяването на бюлетините в различни секции в столицата.
Хората на Мая Манолова потвърдиха намерението си от изборната нощ, че след пълен анализ и след като екипът извърши паралелно преброяване на резултатите от балотажа и се запознае с протоколите, ще поиска ново преброяване на бюлетините и ако се наложи – касиране на вота – т.е. произвеждане на нови избори за кмет на София.

В секциите, в които преобладават ромите подкрепата за г-жа Фандъкова надхвърля 90 % и този факт кара екипа на Мая Манолова да се усъмни дали вотът не е купен или манипулиран. Освен това в ромските секции пикът на гласуването бил сутринта, което навеждало на мисълта, че тези избиратели са отишли да гласуват под строй, обосноваха се от щаба на Манолова. Затова оттам смятат, че ромският вот е обърнал резултата в полза на Фандъкова и всъщност разликата между двете е далеч под официално обявените от ЦИК данни.

На второ място като виновник за загубата на Мая Манолова от щаба й посочиха лъжливите социологически данни, които излизаха в изборния ден чрез различни медии и които даваха преднина на Фандъкова от 10-12 %. Това бе лъжлива социология, която през целия ден демотивираше хората да излязат да гласуват за промяната, коментира Никола Вапцаров – шеф на Инициативния комитет, издигнал бившия омбудсман за кмет.
Манипулацията се състои в цялата медийна машина, която бе задвижена, за да демотивира българския избирател да гласува, казаха още от щаба на Манолова.
От инициативния комитет на Мая Манолова на няколко пъти обявиха, че подготвят жалба за касиране на изборите. Тя ще бъде подадена до края на тази седмица. Самата Манолова заяви, че има искова молба подготвена срещу премиера Бойко Борисов за опорочаване на изборите. Преди дни Манолова се закани да съди лидера на ГЕРБ заради твърденията му в национален ефир, в които нарича екипа й “сбирток”, а купуването на ромски гласове “уйдурма”.
В изборните списъци между двата тура има разлика от 100 001 човека регистрирани избиратели, заявиха от инициативния комитет на Манолова. Според тях активността на втори тур е била по-малко, защото са били с тези 100001 души по-малко на втори тур.
2300 са недействителните бюлетини, празни протоколи без резултат и 23 жалби за купен вот също са сред причините за искане на касиране на изборите за столичен кмет.
“Както миналата седмица, така и сега г-жа Фандъкова е хегемон в секциите в ромските махали. На поне 8 протокола, хората се подписват в тях, попълват всичко, но не пише колко гласа има за Фандъкова и колко за Манолова”, каза Владислав Тодоров, а председателят на инициативния комитет Никола Вапцаров добави: “Нашият наблюдател в “Арена Армеец” беше държан в клетка. Бил съм наблюдател и в Украйна след края на гражданската война и такова нещо не съм виждал. В София наблюдателите нямат пряка видимост над процеса. Държат се в клетка. Имаме данни, че чували са се отваряли преди изчислителния център. Всичко това ни дава основание да искаме повторно преброяване.”

“Ако губим нека загубим честно. Ако печелим нека също да е честно”, обявиха от щаба на независимия кандидат.

Мая Манолова изясни, че все още не е готова да представи идеята си за нов политически проект за който загатна след края на изборния ден, но добави, че това не е политическа партия.  https://lupa.bg/