РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ВАРНА И КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „ДВОРЕЦА“ ПРЕДСТАВЯТ „БРАТЯ ШКОРПИЛ – ПАЗИТЕЛИ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ“. Ще се срещнете с една необичайна в много аспекти изложба – като визия, внушение и начин на комуникация с посетителите. Това е една съвременна, интерактивна модулна и преместваема експозиция с използване на добавена реалност, а в допълнение – и с мобилни устройства. Проектът провокира с новаторски характер, представен чрез изложба, която спокойно можем да наречем „врата към виртуалния свят“. Експозицията цели да представи по достъпен, динамичен и интересен начин на малки и големи известни и по-малко известни факти и събития, свързани с живота и научната дейност на братя Шкорпил в България. Откриването на изложбата е на 1 юни от 16.30 ч. в Каменна зала. Тя ще продължи до 9 юни.

ЧЕШКИ ЦЕНТЪР СОФИЯ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА НА РЕНАТА ФУЧИКОВА: „АНТОНИН ДВОРЖАК – НЕГОВАТА МУЗИКА И ЖИВОТ В КАРТИНКИ“.  От 1 до 9 юни известната чешка илюстраторка Рената Фучикова ще „гостува“ в Двореца и ще ни запознае по нетрадиционен начин с живота и творчеството на световно известния композитор Антонин Дворжак. Изложбата е базирана на едноименната книга на авторката, която чрез комикс разказва историята на един от най-известните чехи. Събитието е част от програмата на Чешкия център по повод Годината на чешката музика. Присъстват и илюстрации на най-популярните произведения на Дворжак: „Славянски танци“, „Te Deum“, „Русалка“ и „Из новия свят“. Проектът идва при нас с подкрепата на Музея на Антонин Дворжак във Висока и Пршибраме (чешкото село, където са създадени много от творбите му и което все още вдъхновява творци за музикални и театрални представления). Откриването е на 1 юни от 17:30 ч. в галерия „Тихото гнездо“, изложбата ще продължи до 9 юни.

Вечерта, посветена на чешките дни на културата в Двореца,  ще завърши с концерт-спектакълът за деца и юноши „От Дворжак до Владигеров“, представен от трио „Дивертименто“, Милена Гюрова – сопран, и Борис Радилов – виолончело. Заповядайте в 19:00 ч. в Каменна зала, за да чуете музикалните виртуози!

Всички събития за безплатни.

Вера ДЕМИРЕВА