ЧЕТИ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ: КС отклони питане на кабинета за запасняците

0
278
  • Конституционният съд е отклонил искането на Министерския съвет за задължително тълкуване на военната подготовка като прекрати производството по конституционно дело №2 от 2023 година по искане на служебното правителство.
  • Въпросът бил за военната подготовка в мирно време
  • Прекратява производството по конституционно дело №2/2023 г., пише в определението

Конституционният съд е отклонил искането на Министерския съвет за тълкувателно решение във връзка с въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка на запасните военни. Това става ясно от определение на конституционните съдии, с което се прекратява производството по конституционно дело №2/2023 г. В искането си за тълкуване служебното правителство е счело, че “съществуват различни разбирания относно принципите на въвеждането подготовката на българските граждани… в т. ч. въвеждане на задължителна подготовка в мирно време на българските граждани със статус на запасни”.

Въпросът на служебния кабинет беше: “Допуска ли Конституцията въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования?”.

Конституционният съд обаче не се ангажира с тълкуванието и посочва в определението за прекратяване на делото, че въпросът е от компетентността на Народното събрание и Министерския съвет.  https://trud.bg/