На 4 април, на 98-годишна възраст ни напусна един светъл човек, чийто живот беше посветен на музиката – създателят на ансамбъл „Добруджа“, доайенът на музикалните дейци, обичан и уважаван не само в Добруджа, но и в цяла България  АТАНАС ГЕНЧЕВ.

Изтъкан от музика и доброта – това е краткото описание на земния път на бате Атанас, както го наричахме.

Той е роден на 1 декември 1924 година в село Лесово, Ямболски окръг. И свири на кавал от 10-годишен. А като младеж постъпва като музикантски ученик в духовия оркестър към 46-и пехотен добрички полк. Така Атанас Генчев се озовава в Добруджа , с която е свързан почти целият му житейски и професионален път, посветен на музиката. Виртуозен кларинетист, музикант, който владее умението да свири на още 5 инструмента, прекрасен учител на младите и блестящ организатор, Атанас Генчев има съществен принос в развитието на музикалния живот в Добрич и Добруджа. Той е създател на професионален ансамбъл „Добруджа“, а вече на преклонна възраст създава хор „Лира“ в дома за стари хора в Добрич, който печели много награди и който дирижира буквално до последния си земен дъх!

Атанас Генчев е носител на множество отличия – над 30 медала, орден „Кирил и Методий“, Златна и бронзова лира на Съюза на музикалните дейци. Той е вписан в Почетната книга на град Добрич и е носител на Почетния знак на града –  за цялостен принос в музикалната култура.

Музикална Добруджа осиротя! Но ние – приятелите на бате Атанас, вярваме, че там – горе, в другото – по-светло битие, той ще дирижира хора на ангелите!

ПОКЛОН, МАЕСТРО!

Поклонението ще се извърши днес /6 април/ от 11.30 до 12.30 часа в Траурен дом „Харон“.