1105 четвъртокласници са допуснати до Национално външно оценяване /НВО/ по български език и литература /БЕЛ/ и по математика, сочат данните на РУО Добрич.

Първата от така наречените „малки матури“ по БЕЛ се проведе вчера, а по математика е днес. НВО в четвърти клас се провежда в 53 училища от област Добрич.

Времетраенето на НВО е 60 минути. В рамките на това време, в изпита по БЕЛ, четвъртокласниците са включени аудиодиктовка, първа част – тестови въпроси с избираем отговор, включващ езикови задачи, втора част – текст за четене с разбиране и тестови задачи към него и трета част – речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор.

В последната, творческата задача, четвъртокласниците трябваше да съставят кратък текст по картинки, главните герои в които са момиче с велосипед и куче, изпречило се внезапно на пътя й.

Текстът за четене с разбиране пък е със заглавие Графиня Ревност и принц Доверие. Според четвъртокласниците, аудиодиктовката е била дълга и била прочетена с много темп.

Изпитът по математика е днес, 30 май. Тестът е от 25 задачи, от които 18 с избираем отговор, 5 с кратък свободен отговор, една задача с разширен свободен отговор и една текстова задача с три подусловия.

Изпитите започват в 10,00 часа, а учениците трябва да са по местата си в залата не по-късно от 9,45 ч. Пише се с химикалка с черен цвят, а на изпита по математика могат да се ползват линия, пергел и триъгълник.

Оценките от националното външно оценяване в края на IV клас са в точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование. Максималният брой точки на всеки изпит е 100.

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни. НДТ