Три дни Добрич бе домакин на втория фестивал на занаятите и изкуствата, който събра на площад „Свобода“ над 60 майстори от около 20 населени места в страната.

Форумът бе открит от зам.-кмета д-р Емилия Баева. В приветствието си тя акцентира на това, че Добруджа показва, че умее да съхранява и пази традициите, защото благодарение на традициите ние сме се запазили като народ. Най-дълго време сме запазили буквите – от IX век досега, но аз мисля, че можем да добавим и нашите занаяти и български традиции, подчерта д-р Емилия Баева.

Фестивалът се организира от Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“ в партньорство с Община град Добрич. Активно участие и помощ в организацията вземат и от Сдружение „Добруджанска задруга на занаятите и изкуствата“, което бе създадено след първото издание на фестивала през 2022 година.

“Занаятът е в сърцето на българина, той винаги ще остане там. Важно е да намираме начин да го предаваме на следващите поколения и смятам, че фестивали като днешния са един от начините да направим това.” С тези думи Пепа Рашева – председател фондация „Добруджа – история, традиции, култура“, откри фестивала.

Жителите и гостите на Добрич имаха възможност да разгледат уникални произведения на изкуството и сръчността на българските занаятчии, в „Работилница за сръчковци“ деца от детски градини и по-големи ученици, от различни училища и школи творяха пред погледите на фестивалната публика. В един от дните на фестивала главният кулинар на к.к Албена – Георги Божков проведе „Кулинарно ателие“ с възпитаници на Професионална гимназия по туризъм „ П.К. Яворов“- Добрич. Голям интерес предизвика и дефилето на ретрооблекла.

Народната певица Галина Дурмушлийска проведе и майсторски клас, като желаещите имаха възможност също да се изявят на сцената на фестивала.

Второто издание на “Фестивала на занаятите и изкуствата” в Добрич бе закрито с концерт на народната певица Галина Дурмушлийска и професионален фолклорен ансамбъл “Добруджа”. НДТ