ППразничната програма на 24 май в Добрич започна с поднасяне на цветя на паметника на Кирил и Методий от кмета Йордан Йорданов, народните представители Мая Димитрова, Константина Петрова и Ертен Анисова, председателя на Общинския съвет Нивелин Радичков и областния управител Здравко Здравков.

В 10 часа оттам потегли празничното шествие, с участието на деца от детските градини, ученици, учители, родители и просветни деятели. В 11.30 часа на площад „Свобода“ започна празничният концерт с участието на Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, помощник ръководител Данаила Петкова, ръководител на оркестъра Николай Иванов и Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и  Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с главен художествен ръководител Александър Александров и хореограф Юрий Митев.

Българският камерен оркестър Добрич, с гост диригент Петър Тулешков, изнесе празничен концерт пред музея в Градски парк „Св. Георги”.

Ден на отворени врати организираха за своите експозиции Художествена галерия – Добрич и Регионален исторически музей – Добрич с обекти: Музей в Градски парк „Св. Георги“, Етнографска къща, Дом-паметник „Йордан Йовков“, Археология.

„На най-светлия празник на духовността, писмеността и просветата – 24 май, си припомняме, че този ден не е просто поредният официален празник, а денят, в който българският народ, под величествените звуци на “Върви, народе възродени!” се прекланя пред славата на българското слово и отдава почит, преклонение и уважение пред духовния си елит.

Делото на светите братя Кирил и Методий е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, за народно самоопределение и култура, непреходен символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност.

През многовековната история на нашата държава училището винаги е било символ и стожер на националната ни идентичност, гаранция за успеха и бъдещето на България. С уважение и признателност Ви поздравявам по случай Деня на българската просвета и култура!

Пожелавам Ви все така с любов и внимание да продължите мисията си да се грижите и образовате нашите деца – бъдещето на България! Здраве, вдъхновение и успехи! Честит празник!“, бе словото на кмета на Добрич Йордан Йорданов.

Ден преди честването на Светия празник, пред паметника на светите братя се проведе церемония по награждаване на педагози и директори на образователни институции за принос в развитието на образованието в Община град Добрич.

Плакет от кмета на Община град Добрич за детски градини и училища, които през учебната 2022/2023 година празнуват юбилейна годишнина от създаването си, получиха:

Детска градина №8 „Бодра смяна” – 60 г.

Детска градина №10 „Слънчице“ – 55 г.

Средно училище „Димитър Талев“ – 35 г.

Отличие за цялостен принос в развитието на образованието на град Добрич бе връчено на Теменужка Атанасова – Директор на ДГ 12 „Щурче“ и на Валентина Господинова – Директор на ДГ 20 „Радост“.

С Грамота за принос в развитието на образованието в град Добрич по случай 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност за учебната 2022/2023 г., бяха удостоени 31 педагози от Добрич. НДТ

 

  1. Марияна Янкова Попова – Деветакова – старши учител в Детска градина №8 „Бодра смяна“
  2. Мима Желева Йорданова – старши учител в Детска градина №10 „Слънчице“
  3. Златинка Кирчева Великова – старши учител в Детска градина №12 „Щурче“
  4. Емилия Денчева Маринова – Иванова – старши учител в Детска градина №17 „Първи юни“
  5. Валя Любомирова Панайотова – директор на Детска градина №18 „Дора Габе“
  6. Нели Цанкова Станчева – старши учител в Детска градина №20 „Радост“
  7. Антоанета Атанасова Атанасова – старши учител в Детска градина №23 „Звездица“
  8. София Иванова Йорданова – учител в Детска градина №25 „Весела“
  9. Евгения Живкова Данова – старши учител по музика в Детска градина №26 „Звънче“
  10. Виолета Христова Божилова – директор на Детска градина №27 „Славейче“
  11. Марияна Димитрова Младенова – директор на Детска градина №32 „Зорница“
  12. Даринка Маринова Михнева – старши учител начален етап в Средно училище „Св. св. Кирил и Методий”
  13. Елица Иванова Георгиева – старши учител начален етап в Средно училище „Любен Каравелов“
  14. Павлина Пламенова Колева – учител по биология и химия в Средно училище „Любен Каравелов“
  15. Мартин Иванов Петров – учител по информационни технологии в Средно училище „Любен Каравелов“
  16. Валентина Миткова Селенска – старши учител по математика в Средно училище „Петко Рачов Славейков“
  17. Наталия Георгиева Георгиева – главен учител в начален етап в Средно училище „Петко Рачов Славейков“
  18. Рени Стоянова Бончева – старши учител начален етап в Основно училище „Христо Смирненски“
  19. Марийка Стефанова Недялкова – старши учител начален етап в Основно училище „Хан Аспарух”
  20. Даниела Йорданова Атанасова – старши учител начален етап в Средно училище „Димитър Талев“
  21. Пламен Димитров Димитров – ръководител на направление „Информационни и комуникационни технологии в Средно училище „Димитър Талев“
  22. Пламен Петров Димов – старши учител по физическо възпитание и спорт в Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Г. Павлов“
  23. Добринка Василева Георгиева – старши учител по физическо възпитание и спорт в Основно училище „Христо Ботев“
  24. Ивелина Желязкова Донева – учител по практика и теория в Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост
  25. Иванка Димитрова Бояджиева – учител по практика и теория в Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост
  26. Иванка Станчева Стоянова – старши учител начален етап в Средно училище „Св. Климент Охридски“
  27. Павлина Василева Станкова – старши учител по английски език в Езикова гимназия „Гео Милев“
  28. Магдалена Мариянова Иванова – учител начален етап в Основно училище „Стефан Караджа”
  29. Янка Иванова Йорданова – старши учител по география и икономика в Професионална гимназия по аграрно стопанство
  30. Надя Василева Петкова – учител по испански език в Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев”
  31. Нина Александрова Ангелова – ресурсен учител в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование град Добрич