Единният номер на всяка избирателна секция се състои от девет цифри, групирани във вида:АА ВВ СС ХХХ, където:АА е номерът на изборния район. За Добричка областтой е 08.

  1. ВВ е номерът на общината в съответната област съгласно Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици (ЕКАТТЕ).
    СС е номерът на административния район съгласно ЕКАТТЕ в общините с районно деление – София, Пловдив и Варна, а за останалите се записва 00 (нула-нула).
    ХХХ е номерът на секцията в общината..
    Кметовете на общини образуват със заповед избирателни секции за изборите за народни представители не по-късно от 12 февруари 2021 г. (не по-късно от 50 дни преди изборния ден) и утвърждават тяхната номерация и адрес.
    3. Заповедта на кмета за образуване на избирателни секции се обявява публично. Тя може да се оспорва от заинтересованите лица в тридневен срок от обявяването й пред областния управител, който се произнася в тридневен срок с решение, което се обявява публично. Решението на областния управител може да се оспорва в тридневен срок от обявяването му пред съответния административен съд. Съдът разглежда жалбата в открито заседание в тридневен срок от постъпването й с призоваване на заинтересованите страни. Обжалването не спира изпълнението. Решението на съда се обявява незабавно и не подлежи на обжалване.
    4. Кметовете на общини изпращат до 12 февруари 2021 г. (не по-късно от 50 дни преди изборния ден) на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството списък с адресите на избирателните секции и уведомяват районната избирателна комисия (РИК), включително и след последваща промяна на адресите на избирателните секции в общината.
    5. Районната избирателна комисия не по-късно 27 февруари 2021 г. (не по-късно от 35 дни преди изборния ден) формира единните номера на избирателните секции в изборния район съобразно единната номерация на секциите, определена с настоящото решение на ЦИК.

 

ЦИК освободи като член на ОИК – Добричка, област Добрич, Теодора Валентинова Пейчева и анулира издаденото й удостоверение. ЦИК назначи за член на ОИК – Добричка, област Добрич, Гичо Георгиев Гичев,
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

Вчера в Областната управа се проведоха консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции – ПП ГЕРБ, Коалиция “БСП – за България“, ПП ДПС, Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ и ВМРО“, ПП „Воля“ и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени – Коалиция „Демократична България- Обединение“ – (Обединение „ДА България“ и ДСБ).

Вчера не бе постигнато споразумение за разпределение на ръководните длъжности – председател и секретар. Единодушно бе прието разпределението на брой членове в РИК.