Експерти от САЩ с нови тревожни предупреждения за странични ефекти от ваксините на “Пфайзер” и “Модерна”

0
968

Заключението е въз основа на направени наблюдения върху медицински персонал, тъй като лекарите, работещи на първа линия, най-често са се инфектирали по време на първата и втора вълна на вируса

Експерти и изследователи на ваксините срещу новия коронавирус излязоха с предупреждение, че препаратите на “Пфайзер” и “Модерна”, чиито ваксини са на РНК основа, биха предизвиквали повече странични ефекти, ако бъдат поставени на пациенти, които вече са преболедували COVID-19.

Количеството антитела на ваксинираните, прекарали вече COVID-19, не са само с между 10 и 20 пъти повече от ваксинираните, които не са се срещали с инфекцията, но и също така превишават с над 10 пъти средната стойност на антителата при серонегативни пациенти след втората доза на ваксината, уточняват учените, които подчертават, че тези “първи разлики в имунните отговори” ще се нуждаят от допълнителни проучвания, за да се установи дали се запазват във времето.

Заключението е въз основа на направени наблюдения върху медицински персонал, тъй като лекарите, работещи на първа линия, най-често са се инфектирали по време на първата и втора вълна на вируса.

Тази седмица излезе предварително проучване, разработено и публикувано в MedRxiv от учените от Департамента по микробиология към болницата “Монте Синай” в Ню Йорк, според които най-важният въпрос, който възниква при прилагането на ваксини срещу COVID-19, е дали хората, които вече са преболедували заразата, трябва изобщо да получават втора доза от сегашните лицензирани РНК ваксини.

Въпросът е от спешно значение от гледна точка на това, че микробиолозите установили, че имунният отговор след първата доза на хора с вече изградени антитела се равнява на имунния отговор след втората доза спрямо пациенти, които не са били заразени от COVID-19.

Изследването е било проведено сред общо 109 души, от които 68 серонегативни и 41 серопозитивни.

По думите на учените поставянето на втора доза от РНК ваксина на преболедувал новия коронавирус може да предизвика странични реакции като отпадналост, главоболие, мускулни болки, втрисане и температура.

Поради тази причина те съветват да се промени политиката на ваксинация и тези, прекарали COVID-19, да получат само една доза от препарата на “Пфайзер” или “Модерна”, за да бъдат избегнати излишни неразположения.

По този начин учените отбелязват, че ще има и повече дози от ваксината за спешно нуждаещите се. https://blitz.bg