Средното време от засаждането до узряването на семената е 60 дни, каза директорът на центъра Кирил Голохваст.

НОВОСИБИРСК, 17 декември. /ТАСС/. Пет реколти от пшеница тази година бяха получени в единствения в Русия Център за колективно ползване (ЦКК) за ускорена селекция на зърнени култури, стартиран в Сибирския федерален научен център по агробиотехнологии (СФНЦ) на Руската академия на науките близо до Новосибирск през 2022 г. Пшеницата узрява средно в рамките на два месеца от момента на засаждането, каза директорът на центъра Кирил Голохваст пред ТАСС.

“Инсталациите са произвели пет реколти през 2023 г. Средното време от засаждането до узряването на семената на пшеницата е 60 дни. Това позволява селекционната работа да се извършва много по-бързо“, каза Голохваст.

Центърът е изграден по проекта „Хлябът на Русия“, който се изпълнява от екип от 10 организации: главната структура е Всеруският институт за растителни генетични ресурси (ВИР) на името на. Н. И. Вавилова, участват също SFSC RAS, Центърът за генома на Курчатов, Нижни Новгород, Самара, Омските аграрни изследователски центрове, търговската компания Fenomics, която произвежда оборудване за фенотипизиране, което позволява, наред с други неща, създаването на цифрови близнаци на селекция и други участници.

През годината на експлоатация центърът е оборудван с допълнителни четири култивационни единици. Във всяка такава инсталация могат да се отглеждат повече от 3 хиляди растения. Инсталациите са модернизирани, включително нови светлинни елементи от отворен тип, а източниците на светлина вече са регулируеми в целия спектър; възможно е да се увеличи делът на далечния червен и близкия инфрачервен диапазон, които са необходими за ускоряване на смяната на фазите на развитие, цъфтеж и узряване. Климатичният контрол беше подобрен, появи се система не само за контрол на температурата, но и за симулиране на вятър.

Центърът провежда експерименти и с други растения: грах, соя, дива соя, памук, картофи, глухарче кок-сагъз, ягоди, червени боровинки. Специалистите се занимават с микроклонално (вегетативно) размножаване на растения. Следващият етап е предвиден за техническо преоборудване, разширяване на възможностите за регулиране на спектралния диапазон на осветлението и инсталиране на инсталация за аеропонно отглеждане на растения.

За Центъра за ускорена селекция

Центърът за ускорена селекция представлява така наречената скоростна камера – специално помещение, защитено от дневна светлина, оборудвано със система за климатичен контрол и специални лампи, които симулират целия спектър на слънчевата светлина, система за пречистване на водата и система за автоматично поливане. Земята за засаждане е донесена от полетата на района на Новосибирск.

По-рано директорът на центъра каза пред ТАСС, че планира да създаде и сорт памук, адаптиран към условията на Сибир, който узрява само в топъл климат. Учени от Самаркандския държавен университет в Узбекистан ще предоставят семена от памук от колекцията на университета.

  1. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  2. ОБЩИНА ДОБРИЧКА
  3. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  4. ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО