Цветана Пиронкова вече регистрира второто си най-добро представяне на US Open. Тази вечер тя попиля 18-ата в основната схема на надпреварата Дона Векич, побеждавайки я за малко повече от час.

Цвети спечели първия сет с 6:4, а във втория се развихри и даде само гейм на опонентката си за крайното 6:1.

Срещу днешната си съперничка, Пиронкова все още няма загубен сет от четири мача.

Последната им среща е от преди 4 години в Сан Антонио, когато хърватката беше едва 20-годишна. Векич започна участието си на US Open като №24 в ранглистата, но заради отсъствието на няколко Топ състезателки е поставена под №18 в основната схема.

Първият сет бе оспорван, като двете редуваха надмощието си. Играта вървеше гейм за гейм, като не личеше една от опонентките да разполага с подчертано преимущество над другата.

Пиронкова стигна до два важни пробива в първата част от срещата, като първо го постигна при 3:3, повеждайки в резултата, а след това го повтори и при следващото равенство 4:4, за да поведе с решителен гейм. Въпреки забавянето, първият сет бе спечелен за 39 минути.

Двойни грешки, неточни отигравания, очевидно притеснение от класата на съперничката ѝ и напрежение от началото до самия край на сета – това беше ситуацията за Векич във втората част от сблъсъка.

Поради всичко това  съвсем не беше изненадващо и бързо натрупаното предимство за Пиронкова до 4:1, а след това и окончателното пречупване на Векич до финалното, унищожително 6:1.

Така Цветана ще премери сили с Медисън Кийс (САЩ, №7) или Ализе Корне (Франция), които откриват програмата на вечерната сесия (не преди 02:00 часа) на централния корт “Артър Аш”.

Преди 8 години Пиронкова победи последователно Камила Джорджи (Италия), Аюми Морита (Япиния) и Силвия Солер-Еспиноса (Испания) в САЩ, след което на осминафиналите отстъпи пред сръбкинята Ана Иванович.

https://topsport.bg