Художници ще търсят “Следи и отпечатъци” в новото издание на пленера “Хартията” в Добрич

0
476

Художници ще търсят “Следи и отпечатъци” в новото издание на пленера “Хартията” в Добрич, съобщават от художествената галерия за предстоящата творческа среща, която ще се състои в дните от 31 август до 9 септември. Традиционният форум, иницииран от галерията, има финансовата подкрепа на Националния фонд “Култура”.

Тазгодишният експеримент ще се фокусира върху създаването на авторска ръчно лята хартия и възможностите на нетрадиционния материал за обогатяване на графичното изображение, посочват от културния институт. Да потърсят нова интерпретация на хартията в контекста на графичното изкуство са поканени десетима художници. Божидар Тонев, Гергана Рахнева, Дона Стоянова, Емануела Ковач, Зоран Мише, Моника Роменска, Недко Недков, Николина Джановска, Петър Лазаров и Явора Петрова ще представят своите творчески проекти на срещи с публиката.

Художествената галерия в Добрич поставя началото на пленера “Хартията” през 1995 година, като насърчава творците да търсят нови измерения в модерното изкуство. В досегашните издания на форума са участвали български и чуждестранни художници от 17 страни, припомнят от културния институт. Създадените на творческите срещи произведения са част от фонда “Други форми” за неконвенционално изкуство.

БТА