Художникът Еленко Петков представи изложба, посветена на 70-годишнината си в Регионалната библиотека в Разград

0
7



Художникът Еленко Петков представи юбилейна изложба – живопис под надслов „Картини от бъдещето“, посветена на 70 – годишнината си в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград. Той бе представен от главния библиотекар на културната институция Мила Маринова. „Изложбата, която откриваме днес, е изповед за несподелените до този момент чувства и видения, които са надграждали пласт върху пласт в творческото съзнание на художника Еленко Петков“, каза Маринова пред приятели и почитатели на културата, словото, картините и художественото изкуство. 

„Има художници, които пресъздават това, което виждат, а други това, което знаят или са успели „творчески“ да откраднат. Но има и такива като Еленко Петков, които търсят една друга реалност, за която няма точни форми и думи. Реалност, извадена болезнено от дълбините на човешката душа в разлюляна от бурята на нашите страсти, чувства, предчувствия“, посочи Маринова. 

„Когато създавам една картина, естествено трябва да имам идея. Няма моменти, в които да нямам идея или по-скоро десетки идеи, но аз избирам тази, която е по-близо до душата ми, сърцето ми и усещанията ми“, каза за БТА художникът Еленко Петков. Той обясни, че когато създава една картина мисли за всеки детайл, за всяко движение, перспектива, композиция, форма и подчерта, че работи най-вече с прави линии. „В своите картини много държа на композицията. Вкарвам много символика, моите картини работят със символи и прави линии, като всяка картина е индивидуална“, посочи художникът. Петков подчерта, че работи основно с три цвята – топъл, студен и неутрален, като по думите му това са достатъчно цветове, за да се създаде страхотна динамична картина. „Обичам динамичните картини, но за да създадеш истинска живопис са необходими много труд и много знания“, обясни още художникът. 

 

 



Източник БТА