Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ ще се проведе за 11-и път в Балчик и ще открие фестивалното лято от 7 до 11 юни. Състави от пет държави ще бъдат част от 11-ото издание – България, Израел, Нидерландия, Полша, Словакия, обобщи директорът Валентина Георгиева.

„Този фестивал е кулминация в творческия сезон на смесен хор „Черноморски звуци“. Преди това, през целия месец май имахме много интензивни участия – националния фестивал в Добрич, от който се завърнахме с първа награда в категорията за смесени хорове; след това бяхме на православен фестивал в Попово със съвсем различна програма; на 17-и хорови празници „Янко Мустаков“ – Свищов; участие в Двореца с румънски състави. Сега насочваме всички усилия към нашия фестивал, носещ нашето име. Радвам се, че успяваме да го правим. Трудно ни е, защото след ковид колелото се завърта отново и все едно правим фестивала за първи път” – сподели директорът на фестивала и диригент на хора домакин Валентина Георгиева. По думите и тази година за първи път от чужбина в Балчик ще дойде хор от Израел, за първи път смесен ансамбъл от Словакия, един девически състав от Познан (Полша) и един хор от Холандия, който е бил вече тук.

Българските участници – певчески състави при читалището домакин „Паисий Хилендарски“, както и вокална група „Септима“ при НЧ „Васил Левски“. На Белия град ще гостуват Хорът на варненските девойки и жени и камерна формация от Несебър, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

В 11-ото си издание хоровият форум се завръща към културен център „Двореца“, където от 19,00 часа на 7 юни на сцена Розариум ще бъде открит фестивалът. В следващите два дни в концертната зала на Мелницата от 18,00 часа е планирана фестивалната и конкурсна програма, а през деня с вход свободен са хоровите ателиета (10,30-12,30 ч.).

„Те ще бъдат много забавни – няма само да се пее, но ще се и танцува“ – разясни Георгиева. Ръководител ще бъде Яна Делирадева – диригент на хор „Детска китка“ – Пловдив и преподавател в АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” – гр. Пловдив. Тя ще бъде и част от журито за конкурсната програма, заедно с директора на фестивала и Дарина Кроснева – дългогодишен ръководител на Хора на варненските момчета и младежа. На финала те ще излъчат носителя на приза „Хор на фестивала“.