• Служителите на МВР са недоволни от липсата на увеличение на заплатите

Хиляди полицаи и пожарникари, както и надзиратели в затворите протестираха пред сградата на Народното събрание в столицата днес, съобщи БНР.

Служителите на МВР са недоволни от липсата на увеличение на заплатите

в министерството, обясниха, че инфлацията у нас в последните месеци, на практика е „изяла“ предишното им увеличение.

Освен това от Синдикалната федерация на служителите в МВР допълниха, че към момента няма никаква яснота дали заплатите в министерството могат да бъдат вдигнати изобщо.

Илия Кузманов, който е заместник-председател на Синдикалната федерация съобщи, че в преговорите, които представителите на синдикатите водят с правителството, към момента

няма никакви индикации за евентуално бъдещо увеличение на парите във вътрешното министерство.

„Протестът не е политически. От 13 години ние имаме само социални, икономически, трудови и професионални права и ги защитаваме“, заяви той в началото на протеста.

Освен 20% увеличение на заплатите, служителите на реда настояват и за по-добри условия на труд, както и подобряване на материалната база и личните предпазни средства. Според тях това може да бъде заложено в бюджета на България за 2022 г., който предстои да бъде гласуван на второ четене в парламента.

Освен полицаи от Синдикалната федерация на служителите в МВР,

на протеста има и пожарникари, както и представители на синдиката на надзирателите,

посочиха организаторите на протеста. Те допълниха, че през следващата седмица ще продължат преговорите с премиера Кирил Петков и с вътрешния министър Бойко Рашков.

https://www.vesti.bg