ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ОТНОВО ЩЕ ИГРАЕ С ЧЕРНО МОРЕ

Футболистите на Черноморец (Балчик), които се стягат за втория дял на първенството във Втора професионална лига, ще проведат днес поредната си контролна среща. Момчетата на Георги Иванов-Геша ще гостуват на елитния Черно море. Мачът ще се играе на стадион „Младост” във Варна от 11 часа.

Двубоят с варненските „моряци” е петата проверка на тима от Балчик. В първата те завършиха наравно 1:1 с Черно море, като срещата се проведе на стадион „Тича” във Варна. След това загубиха от Нефтохимик (Бургас) с 2:1, а в третата контрола се наложиха над състава на Спартак (Варна) с 2:0. След това футболистите на Белия град записаха победа с 3:2 над Черноморец 1919 от Бургас.

Отборът на Георги Иванов ще има още една контрола преди подновяването на шампионата – на 8 януари с лидера в Североизточната трета лига – Добруджа. Първенството във Втора лига ще бъде подновено в средата на февруари с мачовете от 19-ия кръг. Тогава, на 16 февруари, Черноморец ще приеме състава на  Локомотив (Горна Оряховица).

 

ЛУДОГОРЕЦ КАРТОТЕКИРА ВЛАДО СТОЯНОВ ЗА ИНТЕР

Лудогорец картотекира вратаря Владислав Стоянов за мачовете с Интер от 1/16-финалите в турнира Лига Европа, първият от които е на 20 февруари от 19,55 часа в Разград. За сметка на Стоянов от групата на “орлите” отпадна бразилският страж Ренан. Владо Стоянов се завърна в игра след 2,5 години отсъствие заради операции на коляното. В момента той е на подготовка с Лудогорец в Турция.

Без картотека за мачовете с Интер е и Джоди Лукоки, който отказва да преподпише своя договор. Извън сметките са и Димо Бакалов и Станислав Манолев, който през лятото ще напусне.

Стоянов не е пазил в официален мач от равенството с Дунав (2:2) на 18 март 2017 година. Вратарят получи тежка контузия на лагер с националния отбор на България, след което претърпя множество операции. Освен него с картотека за Интер са още двама български вратари – Пламен Илиев и Дамян Дамянов. Единственото ново попълнение на Лудогорец през зимата Каули Оливейра също е в плановете на треньора Павел Върба за двубоите с “нерадзурите”.

Според правилата 24 часа преди мачовете с Интер може да бъде направена една промяна в групата.

Групата на Лудогорец:

Вратари: Пламен Илиев, Владислав Стоянов, Дамян Дамянов (Лист Б).

Защитници: Антон Недялков, Сисиньо, Георги Терзиев, Талеб Тауата, Драгош Григоре, Джордан Икоко, Козмин Моци, Рафаел Форстър, Георги Вълчев (лист Б).

Полузащитници: Дан Битон, Абел Анисе, Светослав Дяков, Стефан Баджи, Каули Оливейра, Марселиньо, Иван Йорданов (Лист Б), Станислав Вълчев (Лист Б).

Нападатели: Якуб Шверчок, Мавис Чибота, Жоржиньо, Клаудиу Кешеру, Вандерсон.

 

КОНФЛИКТЪТ НА МЕСИ С АБИДАЛ ДОВЕДЕ ДО СПЕШНА СРЕЩА

Напрежението, което тресе Барселона в последните месеци, ескалира след думите на спортния директор Ерик Абидал и отговора на Лионел Меси. Бившият защитник на “лос кулес” заявил, че много играчи не са се трудили много под ръководството на Ернесто Валверде и затова е било необходимо вземането на решение. Капитанът на “блаугранас” отвърна, защитавайки себе си и съотборниците, с искане да се говори конкретно и с имена и да не се бяга отговорност.

Според RAC1 този конфликт е накарал президента на Барса Джосеп Мария Бартомеу да поиска спешна среща с Абидал. Според испанските медии бъдещето на спортния шеф е под голяма въпросителна. Големият страх на феновете на Барса е бъдещето на Лео Меси, който има договор до 2021 година.

Според мадридския AS капитаните на “блаугранас” са имали вчера среща, за да обсъдят последните събития. Лионел Меси, Серхио Бускетс, Жерард Пике и Сержи Роберто са разговаряли по темата. Лео е получил пълна подкрепа от другите трима, както и от ядрото от футболисти на “Камп Ноу”. В съблекалнята на Барса са категорични, че Абидал е прекалил с думите си и трябва да поеме отговорността си. Вчера спортният шеф на “лос кулес” е имал извънредна среща с президента Джосеп Мария Бартомеу. В Испания очакват да се стигне до уволнение или Абидал сам да подаде оставка.

 

БУФОН РЕШАВА БЪДЕЩЕТО СИ ПРЕЗ МАРТ

Ветеранът в редиците на Ювентус Джанлуиджи Буфон ще вземе решение за бъдещето си през месец март. Тогава 42-годишният вратар ще има разговори с шефовете на торинци и ще прецени дали да подпише нов договор. “Не знам какво ще реши. Мисля, че дори той самият не знае. Ще имаме среща с шефовете на Ювентус в края на март и ще видим. Той е щастлив тук. На 42 години продължава да се справя добре, здрав е и е в добра форма, защото знае как да се грижи за тялото си. Преди много години бе казал, че ще се откаже на 32 години, но тогава му казах да не бърза и да почака, когато стане на тази възраст. Той изигра силен сезон в Париж, Фабио Паратичи често идваше да го гледа там. Към него имаше много запитвания, но когато дойде предложението от Юве, това бе най-добрата опция за неговото семейство”, разкри агентът на играча Силвано Мартина.

От началото на сезона Буфон е резерва на Войчех Шчесни, като е изиграл 7 мача в Серия “А” и само веднъж е успял да запази чиста мрежа.

 

ТУХЕЛ: МБАПЕ НЕ ИЗПОЛЗВА КОНФЛИКТА С МЕН, ЗА ДА НАПУСНЕ

Старши треньорът на Пари Сен Жермен Томас Тухел говори за поведението на нападателя Килиан Мбапе, който остана недоволен, след като бе сменен в мача от 22-ия кръг срещу Монпелие (5:0). “Не мисля, че Мбапе използва конфликта с мен, за да напусне Пари Сен Жермен. Той е един от нашите играчи и има договор. Проблемът е, че има камери, фенове, журналисти и много хора искат да говорят за това. Затова бях тъжен. На терена имаше много положителни неща, за които можеше да се говори”, заяви Тухел.

Самият Мбапе вече многократно отговори с “в края на сезона ще видим” на въпрос дали ще остане в клуба. Към момента най-сериозен интерес към него има от страна на Реал (Мадрид).

 

ВЕРДЕР ИЗХВЪРЛИ БОРУСИЯ (ДОРТМУНД) ОТ ТУРНИРА ЗА КУПАТА

Отборът на Вердер (Бремен) сензационно изхвърли Борусия (Дортмунд) още в 1/8-финалите на турнира а Купата на Германия след победа с 3:2 у дома. Сензацията Ерлинг Холанд вкара в четвърти пореден мач за “жълто-черните”, като това беше негово осмо попадение, но то не стигна за преодоляването на Вердер, който се бори за оцеляване в Бундеслигата. Постижението на норвежеца е историческо, тъй като никой друг преди него не беше успявал да отбележи осем гол в първите си четири мача в Бундеслигата.

Домакините стартираха много силно, подкрепяни от публиката на “Везерщадион”. Дейви Зелке (16) и Леонардо Битенкурт (30) дадоха аванс от два чисти гола за Вердер през първото полувреме. След почивката треньорът на Борусия Люсиен Фавър пусна в игра младия норвежец Холанд, който оправда очакванията и в 67-ата минута намали резултата, след като засече във вратата отблизо едно центриране на Юлиян Брант. Топката щеше да влезе в мрежата и без намесата на Холанд, но за по-сигурно той я чукна. Надеждите за обрат на Борусия обаче намаляха, след като косоварят Милот Рашица вкара трети гол за Вердер в 70-ата минута. 17-годишният Джовани Рейна намали на 2:3 и стана най-младият голмайстор в турнира за Купата на Германия. Младокът е син на бившия американски национал Клаудио Рейна, който го е кръстил на Джовани ван Бронкохрст, с когото са играли заедно в шотландския Рейнджърс.

До края Борусия упражни сериозен натиск, но чешкият вратар Иржи Павленка отчая нападателите в “жълто-черно” с изявите си и така Вердер за втора поредна година отстранява Борусия в тази фаза на турнира. sportal.bg

 

РУУНИ ПОВЕДЕ ДАРБИ КЪМ МАЧ С МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД

Уейн Рууни ще се изправи срещу бившия си тим Манчестър Юнайтед на 1/8-финалите на турнира за Купата на Англия, след като неговият Дарби Каунти разби с 4:2 Нортхамптън Таун в двубой от четвъртия кръг на надпреварата. Уаза отбеляза последния гол за “овните” в 77-ата минута, когато бе точен от дуза. Андре Уиздъм (28′) и Дуейн Холмс (35′) дадоха аванс от два гола на Дарби през първата част. Ник Адамс (47′) върна едно попадение за тима от Лига Две веднага след подновяването на играта. Джак Мериът (51′) много бързо възстанови преднината от два гола на домакините, а Сам Хоскинс оформи крайния резултат от дузпа в 87-ата минута.

Дарби приема Манчестър Юнайтед в седмицата, стартираща на 2 март. Рууни, който е реализатор №1 в историята на Манчестър Юнайтед и Англия, ще се изправи за първи път срещу “червените дяволи” от 1 януари 2018 година, когато излезе срещу Юнайтед на “Гудисън Парк” с екипа на Евертън. Тогава “карамелите” загубиха с 0:2.

 

АВТОГОЛ ИЗПРАТИ НАЙ-МЛАДИЯ СЪСТАВ В ИСТОРИЯТА НА ЛИВЪРПУЛ НА 1/8-ФИНАЛ ЗА ФА КЪП

Най-младият състав в историята на Ливърпул се справи с предизвикателството и успя да победи с 1:0 третодивизионния Шрюсбъри Таун в преиграването от четвъртия кръг на Купата на Англия. Автогол на Ро-Шон Уилямс в 75-ата минута донесе успеха на момчетата, които трябваше да защитават честта на “червените”. Мърсисайдци бяха по-активният отбор през цялото време и заслужено стигнаха до 1/8-финалната фаза на надпреварата, в която ще срещнат  Челси. Първият двубой завърши 2:2, въпреки че мърсисайдци водеха с 2:0 в началото на второто полувреме. Още преди две седмици Юрген Клоп заяви, че никой от играчите от първия отбор няма да бъде в състава за преиграването заради предстоящата зимна ваканция. Тогава германецът обяви, че Ливърпул ще излезе с отбора до 23 години, воден от своя наставник Нийл Кричли. Самият Кричли пък заяви, че тимът ще е още по-млад. Средната възраст на състава, който започна срещата, бе 19 години и 102 дни. Този тим бе с 80 дни по-млад от онзи, който през декември стартира при разгрома с 0:5 от Астън Вила.

19-годишният Къртис Джоунс изведе Ливърпул с лентата, превръщайки се в най-младия капитан в клубната история. Адам Люис, Джейк Кейн и Лиъм Милър дебютираха в мъжкия футбол, а Лейтън Кларксън започна за първи път като титуляр. Общо четирима играчи, които стартираха в първия мач, бяха титуляри и сега.

От самото начало младите играчи на мърсисайдци се опитваха да владеят инициативата, като след първите 20-ина минути домакините контролираха топката в 77% от времето. В 26-ата минута Ливърпул получи правото да изпълни пряк свободен удар от много добра позиция. Къртис Джоунс стреля от 25 метра, прехвърли стената, но топката се оказа лесна плячка за О’Лиъри, който улови без проблеми. В следващите минути домакините все повече затягаха обръча около вратата на Шрюсбъри. Играчите на Нийл Кричли ставаха все по-смели и все по-често биваха спирани с цената на нарушения. В крайна сметка първото полувреме премина под доминацията на Ливърпул, но без домакините да създадат чисти голови положения. Шрюсбъри дори не направи опит да покаже нещо в атакуващ план преди почивката.

След почивката двубоят стана малко по-отворен, тъй като гостите също започнаха да правят опити да атакуват. В 52-ата минута Харви Елиът изведе добре Неко Уилямс, но този път и О’Лиъри се намеси добре и изби. Шрюсбъри стигна до гол във вратата на Ливърпул в 59-ата минута. Дейв Едуардс засече центриране отляво, Келъхър изби, но Шон Уоли довкара с глава. 8000 привърженици на Шрюсбъри избухнаха в дива радост, но ВАР се намеси и отмени попадението заради засада. В 75-ата минута Неко Уилямс пресече дълго подаване с ръка на О’Лиъри, след което опита центриране от дълбочина към границата на наказателното поле. Там обаче Ро-Шон Уилямс игра непохватно с глава, прехвърли О’Лиъри и прати топката в собствената си врата. До края младият състав на Ливърпул удържа аванса си и заслужено се класира за следващата фаза.

 

ЛЕГЕНДАРЕН ГОЛАДЖИЯ НА БАРСЕЛОНА И ИНТЕР МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА

Камерунската футболна легенда Самуел Ето’о може да се окаже в затвора. Той е изправен на съд, тъй като не плаща издръжка. Бившият нападател трябва да дава по 10 000 евро на месец на млада жена, родила дете от него, докато играеше в Италия. Миналата година той бе осъден на три месеца условно и да плати дължимото с лихвите. Тъй като той така и не дал дори и стотинка, жената отново е подала жалба. Ако този път бъде признат за виновен, Ето’о ще се окаже зад решетките.

В Мадрид също тече дело срещу него за признаване на поредното му незаконно дете – Ерика, която е родена през 2000 година.