ФУТБОЛНА ПАНОРАМА

0
791

ЛЕВСКИ СПЕЧЕЛИ ДЕЛО СРЕЩУ СТАНИМИР СТОИЛОВ

Левски е спечелил на първа инстанция делото срещу бившия си треньор Станимир Стоилов. Искът бе заведен през пролетта на 2017 година, защото “сините” трябваше да решат казуса със 70 хил. лева, за които Мъри претендира. За да вземе лиценз, клубът даде наставника на съд и въпросът остана “висящ”. Не е ясно дали Стоилов смята да обжалва на следваща инстанция.

Финансовите претенции на треньора са отпреди 10-ина години, още от времето, когато клубът бе на Тодор Батков. Всички собственици след него отлагаха плащането, но не го отричаха. Парите са за клауза в договора за получаване на процент от трансферите на продадени футболисти от школата, които са били наложени от Стоилов в първия състав на “сините”. Мъри заяви нееднократно, че когато му се издължат, ще дари парите за школата на “Герена”, както и за ветераните на Левски. “Тема спорт”

 

ЕМИЛ КОСТАДИНОВ: ИЗНЕНАДАХ СЕ ОТ ИЗБОРА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ

Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Емил Костадинов призна, че е останал изненадан от избора за Футболист на България за 2019 година. Вотът на спортните журналисти определи победител в анкетата да стане Димитър Илиев от Локомотив (Пловдив). “Лично аз бях малко изненадан от избора на журналистите. Това сте преценили. Имате ясна представа за нещата и това са фактите. Нека бъде все така оспорвано, това е добре за българския футбол”, каза някогашната звезда на ЦСКА, Порто и Байерн (Мюнхен) пред “Топспорт”.

 

СЛАДЪК РЕВАНШ ЗА “ЧЕРВЕНИТЕ ДЯВОЛИ”

С гол на Хуан Мата в 67-ата минута Манчестър Юнайтед победи с 1:0 Уулвърхамптън в преиграването от третия кръг на ФА Къп. След 0:0 на “Молиню”, когато “червените дяволи” дори не отправиха точен удар към вратата на “вълците”, сега включването на Мата в титулярния състав се оказа отличен ход на Оле Гунар Солскяер и Юнайтед се класира за следващия кръг. Там съперник на тима ще е един измежду Уотфорд и Транмиър, които трябваше да играят в сряда, но двубоят беше отложен заради наводнен терен.

В началото на настоящата кампания съперниците направиха равенство 1:1 в Премиър лийг, а ответният мач ще е след две седмици.

Домакините излязоха без най-добрия си футболист през сезона – Маркъс Рашфорд. Атаката водеше Антони Марсиал, подкрепян от Даниел Джеймс и младока Мейсън Грийнууд. От първата минута започна и Хуан Мата. Като двойка вътрешни халфове пък действаха Неманя Матич и Фред.

Нуно Еспирито Санто избра най-доброто, с което разполага. Тримата в предни позиции бяха Адама Траоре, Раул Хименес и Педро Нето, а в халфовата линия играеха Мат Дохърти, Жоао Моутиньо, Рубен Невеш и Джонатан Кастро.

Началото беше много динамично и Даниел Джеймс имаше възможност да открие резултата още в 3-ата минута. Той получи хубав извеждащ пас от Мата и се опита да заобиколи вратаря Джон Ръди, който обаче излезе навреме и спаси сигурен гол. Последваха опасно центриране отдясно, което не завърши с удар, и добър пробив на Аарън-Уан Бисака, но отново не се стигна до попадение. Гостите отговориха с чудесна акция на Адама Траоре. Неговият пас намери Хименес, който технично се освободи в наказателното поле, но изстрелът му с левия крак не затрудни Серхио Ромеро. В ранната фаза на двубоя защитата на “червените дяволи” допусна няколко необясними грешки и след една от тях Педро Нето прати топката във вратата, но голът му беше отменен заради игра с ръка на Хименес. Иначе всичко започна от нескопосано действие на Фред, който уцели съотборника си Матич. Така топката стигна до Хименес, но преди да подаде на Нето, мексиканецът си помогна с ръка и намесата на ВАР остави резултата непроменен. В 20-ата минута Фред елегантно финтира защитник на гостите и шутира, но ударът му беше блокиран. Малко по-късно имаше ново неразбирателство в отбраната на Ман Юнайтед, но Виктор Линдельоф се намеси и от голлинията изчисти в корнер. Въпреки че владееха топката в едва една трета от игровото време, “вълците” атакуваха по-опасно до почивката. В 28-ата минута обаче Юнайтед комбинира добре и Мата нанесе удар с левия крак, който накара Ръди да се намесва решително. Домакините имаха няколко статични положения пред противниковата врата до края на полувремето, но не извлякоха никаква полза от тях. В 41-ата минута Фред изведе Даниел Джеймс, но той се забави и отново Джон Ръди спаси Уулвс.

Първата голова възможност след почивката беше в полза на Манчестър Юнайтед. Даниел Джеймс получи подаване от Брендън Уилямс и веднага стреля по диагонала, но топката мина на сантиметри от гредата. В 64-ата минута Солскяер предприе двойна смяна, като пусна на терена Рашфорд и Андреас Перейра на местата на Грийнууд и Джеймс. Само три минути по-късно “червените дяволи” излязоха напред в резултата. Изчистена топка от Хари Магуайър изненада защитата на Уулвс, а Марсиал намери спринтиращия Мата. Испанецът не беше в засада и много технично копна топката над Джон Ръди за 1:0. Уулвърхамптън трябваше да тръгне напред в търсене на изравняване и го направи. В 82-ата минута Рубен Невеш стреля от движение, но прати топката в аут. Малко преди това Рашфорд се контузи и беше заменен от Джеси Лингард. В последните секунди на редовното време “вълците” поискаха дузпа за игра с ръка на Линдельоф, но нарушение нямаше. Юнайтед не допусна да бъде притиснат в края и вече мисли за следващия си мач, а той е гостуване на убедителния лидер в Премиър лийг Ливърпул.

 

ХАЛФ НА ЛИЛ ИЗБИРА МЕЖДУ МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД И ЧЕЛСИ

Лил е готов да продаде през този месец един от най-талантливите си млади играчи – Бубакари Сумаре. Според “Скай спортс” Манчестър Юнайтед и Челси вече са провели разговори с Лил за 20-годишния играч, но финалното решение за бъдещето му ще бъде взето след двубоя с Пари Сен Жермен на 26 януари.

Сумаре записа 23 мача от началото на сезона, като шест от тях бяха в Шампионската лига. Играта му е сравнявана с тази на Пол Погба.

Преди време се говореше, че Арсенал, Реал (Мадрид) и Валенсия също се интересуват от французина. В момента обаче Челси и Юнайтед са единствените реални кандидати за подписа му, твърди “Скай”.

 

ЧАВИ: ОТКАЗАХ НА БАРСЕЛОНА, ОЩЕ МИ Е РАНО

Легендарният футболист на Барселона Чави Ернандес призна, че все още не се чувства достатъчно подготвен да застане на треньорския пост в Барса. Чави получи предложение от ръководството на каталунците да замени Ернесто Валверде, но на този етап отклони поканата и предпочете да се съсредоточи върху настоящия си клуб Ал-Сад от Катар. “Получих предложение от Барселона в лицето на Ерик Абидал и Оскар Грау, но не го приех, защото още ми е рано да тренирам отбор като Барселона. Но това си остава моята мечта за бъдещето”, каза Чави пред “Мундо Депортиво”. След отказа на Чави ръководството на Барселона назначи Кике Сетиен на мястото на Валверде.

 

 

САРИ: БИХ ИСКАЛ ДА ПОМОГНА НА КРИСТИАНО ДА СПЕЧЕЛИ ШЕСТА “ЗЛАТНА ТОПКА”

Наставникът на Ювентус Маурицио Сари призна, че сред големите му цели в тима е да помогне на Кристиано Роналдо да спечели своята шеста “Златна топка”. Също така той засипа с похвали друга звезда на отбора – Пауло Дибала. “Бих искал да помогна на Кристиано да спечели шеста “Златна топка”. Много е дразнещо да знам, че някой е спечелил повече “Златни топки” от него. Мисля за Роналдо и за това как да му помогна. Това е моята цел и тази на отбора. Така е редно за него. Той не игра срещу Удинезе, тъй като е със синузит от два дни и вдигна температура преди двубоя. Дибала ще е сред претендентите за наградата в следващите години. Той е топ играч. Както всички като него, когато става по-уверен и е на необходимата възраст, той играе като топ играч. Не съм убеден, че даден треньор може да научи на нещо един топ играч. Дибала ще остави следа в световния и европейския футбол в следващите години. Той е на правилната възраст за това и му остават още много години от кариерата му. В момента той е много уверен след няколко трудности в миналото”, заяви Сари след победата с 4:0 над Удинезе за Купата на Италия. Той също така определи първия гол в мача, дело на Гонсало Игуаин, за “рядко виждана красота, заслужаваща си цената на билета”.

 

ПСЖ СЕ РАЗПРАВИ С МОНАКО ОТ ВТОРИЯ ОПИТ

Пари Сен Жермен постигна разгромна победа с 4:1 като гост на Монако в отложен мач от 15-ия кръг на Лига 1. Двата тима се срещнаха за втори път в рамките на само три дни. Първата среща от 20-ия кръг в Париж завърши при резултат 3:3, но сега на “Луи II” гостите разпердушиниха своя съперник и си тръгнаха с трите точки.

ПСЖ поведе в 24-ата минута, когато Анхел ди Мария изведе на скорост Килиан Мбапе и останал очи в очи с вратаря, той не сгреши за 0:1. След това, в 33-ата минута, нов гол на Мбапе бе отменен заради засада. В 45-ата минута обаче гостите получиха дузпа, след като Лайвин Курзава бе спънат в наказателното поле, и Неймар реализира от бялата точка за 0:2. В 74-ата минута резултатът стана класически в полза на столичани. Марко Верати с мек прехвърлящ пас изведе Пабло Сарабия зад защитата и той с изстрел от воле вкара за 0:3. Монако върна един гол в 87-ата минута, когато Тиемуе Бакайоко се разписа с глава след центриране от фаул. В добавеното време обаче гостите довършиха съперника с четвърто попадение след хубава контраатака, завършена от Мбапе за крайното 1:4.

Така ПСЖ се откъсна на 8 точки пред Марсилия на върха в класирането, като вече има 49 в актива си. Монако остава на 9-ата позиция с 29 точки.

 

КАВАНИ ИСКА ТРАНСФЕР

Нападателят на Пари Сен Жермен Единсон Кавани е взл решение за бъдещето си. Той иска да напусне “Парк де Пренс” възможно най-скоро, твърди “Екип”.  Договорът на 32-годишния уругваец изтича през юни, но той не желае да чака дотогава и е помолил шефовете да го продадат до края на зимния трансферен прозорец. Футболистът не е доволен от малкото игрово време, което получава след пристигането на Мауро Икарди. Освен това той бе преследван и от травми, които още повече му попречиха да се бори за титулярно място.Интерес към Кавани не липсва. Той попада в плановете на Атлетико (Мадрид). “Дюшекчиите” изпитват трудности в атака от началото на сезона и се надяват, че опитният таран може да реши този проблем. От началото на сезона Кавани има 14 мача във всички турнири, но само 568 игрови минути. За това време той е отбелязал 5 гола и е направил 1 асистенция.

 

РИВАЛДО: БАРСА СЕ ОТНЕСЕ НЕУВАЖИТЕЛНО КЪМ ВАЛВЕРДЕ

Легендата на Барселона Ривалдо първо критикува остро Ернесто Валверде, а сега заяви, че от ръководството на клуба са се отнесли неуважително към бившия вече треньор. “В Барса бяха наивни и може би малко неуважителни към Валверде. Не е добре да преговаряш с нов треньор, докато имаш такъв и той води тренировките. Барселона взе Сетиен, защото не успя да се разбере с Шави и Куман. Нямаше връщане назад с уволнението на Валверде. Нямаше смисъл той да продължи на “Камп Ноу” в тази ситуация”, каза бразилецът.