Тези 1 млрд. лева ще напълнят ли и кога язовир „Студена”? , питат от Изправи се.БГ
Новият ВиК холдинг ЕАД „София” с капитал от 1 млрд. лева, обявен днес от премиера Борисов като решение на МС, е мегасхема за източване на държавни пари. След като в подобна схема за източване на бюджета потънаха 500 млн. лева уж за ремонта на 418 язовира, днес правителството надгради с втори транш на схемата, вече в двоен размер – на 1 млрд. лева. Това Решение представлява неофициална актуализация на бюджета зад гърба на Народното събрание само месец след приемането му.
Скандалното решение на Министерския съвет от днес предизвиква тревожни въпроси не просто за протекция на държавата над мегасхеми за източване, а създаване от самата държава на такива схеми.
Тези 1 млрд. лева ще напълнят ли и кога язовир „Студена”?, питат от Изправи се.БГ и напомнят, че и без 1 млрд. лева преди година язовирът беше пълен.

„Изправи се.БГ” задава публично на премиера Борисов следните въпроси:
1. За сметка на кои разходи от бюджета ще бъде изваден 1 млрд. лева, за да се учреди новото търговско дружество, при положение, че целият бюджет на МРРБ е в размер на 438 млн. лв. за текущи и капиталови разходи? Кои разходи ще бъдат намалени, за да се осигури този 1 млрд. лева?
2. На основание на какви анализи на ВиК-сектора МС днес взима това решение, след като създаването на общ държавен холдинг не е предвидено в Стратегията за развитие и управление на ВиК–сектора в България за периода 2014-2023, изпълнявана от настоящото правителство?
3. Колко пъти гражданите ще плащат за ремонт на водната инфраструктура, след като първо цената на водата се увеличи 3 пъти за последните 3 години, дадоха се преди 18 месеца 500 млн.лева за ремонта на 418 язовира, който не е направен, а днес се дава още 1 млрд. лева за нов държавен холдинг?
4. Как създаването на обявения днес държавен холдинг във ВиК-сектора изпълнява Решението на Народното събрание от 13 декември 2019 г., по предложение на депутата от ГЕРБ Ивелина Василева, МРРБ в срок до  15 май 2020 г. да предложи за обществено обсъждане нов Закон за ВиК-услугите?
5. По данни на КЕВР в момента в България има 15 ВиК-дружества с 100 % държавно участие, 14 ВиК-дружества с 51 % държавно участие или всичко 29 дружества от общо 45 търговски ВиК-дружества в страната. 17 ВиК-дружества са със 100 % общинско участие или частни. В това число е и „Софийска вода”, която обслужва над 1,3 млн. жители и е със 77 % частно участие и 23 % общинско. Има и 11 общински дружества, в които държавата не участва  – Кресна, Сандански, Сапарева баня, Троян, Берковица, Брацигово, Белово, Батак, Велинград, Пещера, Ракитово, и останалите 5 дружества, които са частни – Златни пясъци, Радомир, Верила Сървисис и Лукойл Нефтохим – Бургас и „Софийска вода” АД. Как частните и общинските ВиК-дружества ще влязат в холдинга и кой ще прави ремонтите на ВиК-мрежата на тяхна територия? Това означава ли, че град София няма да получи от нито лев от въпросните 1 млрд. лева?
6. Какви ще са функциите на регулатора КЕВР във ВиК-сектора при новосъздалото се положение?