НЕЗАБРАВИМ МАЧ МЕЖДУ ЛЕГЕНДИТЕ НА ДОБРУДЖА И БЪЛГАРИЯ ЗА ВЕКОВНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ФУТБОЛА В ДОБРИЧ

В навечерието на празника на Добрич официално бе отбелязан вековният юбилей на футбола в града. Тържествата започнаха в зала „Нели Божкова” с представяне на книгата, посветена на вековния юбилей на футбола в Добрич. Нейни автори са краеведът, журналист, публицист и спортен деятел Илия Кишишев и Петър Петров – главен редактор на Медийна група „Добруджа”. Книгата събира в повече от 200 страници историята на най-популярната игра още от формирането на спортното движение в града ни преди повече от 100 години. Тя съдържа богат снимков материал, пълна статистика за класиранията, съставите и най-интересните мачове през годините, както и много любопитни истории, спомени и лични фотоси на славни ветерани. Отпечатването на историята на местния футбол е финансирано от Община град Добрич.

След представянето на книгата „100 години футбол в Добрич” тържествата продължиха на стадион „Дружба“, където бяха наградени ветерани, заслужили деятели и ръководители на ФК Добруджа.

Заключителната и най-атрактивна част от тържествата бе изиграването на демонстративен футболен мач между ветерани на Добруджа и звезди на българския футбол. Треньор на бившите национали бе легендарният голмайстор Петър Жеков, а под негово ръководство на терена излязоха Златко Янков, Бончо Генчев, Радостин Кишишев, Ради Здравков, Христо Йовов, Станислав Ангелов, Ясен Петров, Елин Топузаков…  С екипа на Добруджа пък отново зарадваха феновете Валентин Пейчев, Сергей Димитров, Диян Божилов, Светослав Кръстев, Валентин Ангелов, Румен Славов, Георги Иванов-Геша, Светослав Петров, Галин Иванов, Милен Петков, Атанас Стефанов, Никола Конанов, Недко Недев, Свилен Симеонов…

Любимците на публиката демонстрираха своите умения с топката и  предложиха незабравими емоции на феновете. Головите ситуации се редуваха пред двете врати, а мачът завърши наравно – 3:3. След последния съдийски сигнал на рефера Димо Момиров голяма част от публиката влезе на терена, за да си прави снимки с легендите на Добруджа и на България.

 

БАЛЪКОВ ОБЯВИ “ЧУЖДЕНЦИТЕ” ЗА ЧЕРНА ГОРА И АНГЛИЯ

Селекционерът на националния отбор Красимир Балъков обяви имената на играещите зад граница футболисти, повикани за предстоящите европейски квалификации срещу Черна гора (11 октомври) и Англия (14 октомври). В началото на следващата седмица списъкът ще бъде допълнен с футболисти, състезаващи се в българското първенство.

Прави впечатление, че сред избраниците на Бала липсват Георги Миланов и Николай Димитров. Футболист №1 на България за 2012 година и Хичо играха в последната проверка на “лъвовете” – срещу Ирландия, но явно не са задоволили наставника с изявите си в Дъблин. Пред дебют с националната фланелка пък е бранителят Камен Хаджиев, който е сред повиканите.

Ето и избраниците на старши треньора: Ивелин Попов (Ростов, Русия), Кирил Десподов (Щурм, Австрия), Страхил Попов (Касъмпаша, Турция), Васил Божиков (Слован, Братислава, Словакия), Симеон Славчев (Карабах, Азербайджан), Георги Костадинов (Арсенал, Тула, Русия), Божидар Краев (Жил Висенте, Португалия), Георги Сърмов (Кемницер, Германия), Георги Пашов (Арарат, Армения) и Камен Хаджиев (Академия Пушкаш, Унгария).

 

БАРСА СЕ ВЪРНА НА ПОБЕДНИЯ ПЪТ

Шампионът на Испания Барселона се отърси от тежките си гостувания с победа у дома с 2:1 над Виляреал в схватка от междинния шести кръг в Ла Лига, играна пред малко над 70 хиляди зрители на “Камп Ноу”. Каталунците стартираха вихрено и до 15-ата минута вече водеха с 2:0 след голове на Антоан Гризман (6) и Артур (15). В 44-ата Санти Касорла намали, а през второто полувреме резултатът остана непроменен.

Меси започна като титуляр за първи път този сезон редом до Луис Суарес и Антоан Гризман. Наставникът Ернесто Валверде реши да остави на пейката Френки де Йонг, а в халфовата линия на каталунците се завърна Артур. Хави Кайеха подреди 4-2-3-1 с Жерард Морено на върха на атаката, подпомаган от Самуел Чуквуезе, Сантиаго Касорла и Хави Онтиверос.

Срещата на “Камп Ноу” тръгна с динамична игра от страна на домакините. След няколко по-остри нападения каталунците стигнаха до попадение от корнер. Меси центрира към първа греда, където Гризман много елегантно насочи с глава с гръб към вратата и от малък ъгъл – топката се отби от напречната греда и премина голлинията за 1:0. “Блаугранас” продължиха да играят с ритъм и настроение. В 12-ата минута Жуниор Фирпо центрира ниска топка в наказателното поле, Луис Суарес понечи да отиграе атрактивно с пета, но не се получи. В 15-ата Артур овладя на 25 метра от голлинията, не беше посрещнат от съперников футболист и шутира, пращайки топката в горния ляв ъгъл на Серхио Асенхо. Получи се красиво попадение, при което вратарят само изгледа топката. В 29-ата Лео Меси получи удар в бедрото и напусна игрището, за да получи медицинска помощ. След краткотраен масаж аржентинецът се завърна на терена. В 44-ата Санти Касорла отбеляза впечатляващ гол с далечен удар. Испанският национал шутира от 25 метра, Марк-Андре тер Стеген не прецени добре траекторията и не успя да играе с топката – 2:1. Германският страж носи вина за попадението заради ранния си плонж.

На почивката очаквано Лео Меси отстъпи място за Усман Дембеле. Аржентинецът получи удар в бедрото и само доигра полувремето. Същевременно френският национал се завърна след повече от месец възстановяване. Първите му изяви в началото на полувремето бяха впечатляващи, но след това се позагуби. В 52-ата никой не разбра как Дембеле намери непокрития Луис Суарес на дузпата. Уругваецът не очакваше такова подаване и стреля разсеяно. Между тези две положения Касорла можеше да изравни резултата. Той беше оставен на хубава позиция и стреля в краката на Тер Стеген. Германецът блокира топката и за негов късмет Жерард Пике първи стигна до кълбото, за да изчисти. В 77-ата Касорла беше заменен и получи аплодисменти от публиката на “Камп Ноу”. Секунди по-късно с овации беше посрещнат 16-годишният Ансу Фати. В 80-ата Фати възхити с чудесна комбинация от финтове на място и хубав диагонален удар, при който топката “облиза” гредата. В 90-ата Жерард Пике изпълни пряк свободен удар, завъртя топката над стената, но Асенхо внимаваше и успя да избие.

Така Барселона успя да вземе трите точки, но отново показа колебания в защита. С успеха “синьо-червените” временно се доближиха до лидерите в класирането.

 

ЛИОНЕЛ МЕСИ СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА НА ФИФА, КЛОП Е ТРЕНЬОР НА ГОДИНАТА

Аржентинската звезда на Барселона Лионел Меси беше коронясан с наградата на ФИФА за най-добър през годината. Той получи приза на церемония в Ла Скала в Милано, която не беше уважена с присъствие от Кристиано Роналдо, който заедно с Вирджил ван  Дайк от Ливърпул беше номиниран за отличието. “Преди всичко искам да благодаря на всички, които са ми дали тази награда. Всяка една награда за мен през годините е била изключителна. Най-важното, което трябва да ви кажа, е, че преди всичко стои отборът. Без Барселона и националния отбор не бих могъл да постигам тези неща. Имам щастието тази вечер да бъда тук с моята жена и децата ни. Не беше лесно да ги доведа тук”, каза Меси, който печели приза за първи път в кариерата и наследява халфа на Реал (Мадрид) и Хърватия Лука Модрич. През миналия сезон Меси отбеляза 51 попадения във всички турнири и стана шампион на Испания с Барселона, като трофеят беше под №26 във витрината на каталунците.

Организаторите на церемонията бяха решили да отдадат признание на женския футбол, като обявиха играч №1 при дамите след коронацията на Меси. Очаквано с приза се окичи американката Мегън Рапино, която изпревари сънародничката си Алекс Морган и англичанката Луси Бронз.

В идеалния отбор на годината влязоха Алисон, Де Лихт, Ван Дайк, Рамос, Марсело, Модрич, Де Йонг, Мбапе, Меси, Азар и Роналдо. Изборът беше направен измежду 55 номинирани.

Наградата за треньор №1 в женския футбол беше обявена от Жозе Моуриньо, а победителят е англичанката Джил Елис, извела САЩ до световната титла във Франция. Подгласници й станаха селекционерът на Англия Фил Невил и Сарина Вигман (Холандия).

Бразилецът Алисон Бекер триумфира при вратарите. Стражът на Ливърпул надделя над Марк-Андре тер Стеген и Едерсон от Барселона и Манчестър Сити. Наградата за най-добър вратар при дамите спечели Сари ван Веенендаал от Холандия (Арсенал, Атлетико Мадрид). Тя грабна приза в конкуренцията на Хедвиг Линдал (Швеция, Челси, Волфсбург) и Кристиане Едлер (Чили, ПСЖ).

Германският мениджър на Ливърпул Юрген Клоп получи наградата за треньор №1, като изпревари мениджърите на Манчестър Сити и Тотнъм Хотспър Джосеп Гуардиола и Маурисио Почетино. Наставникът на Ливърпул изведе отбора за шести път до европейския футболен връх. “Всички знаем каква страхотна работа свършиха Маурисио и Пеп. Наистина не разбирам индивидуалните награди”, каза Клоп.

Кристиано Роналдо не присъства на церемонията. Официално причината е контузия, но обикновено португалецът пропуска церемониите, когато не печели наградата.

 

ЛИЙДС НАГРАДИ КУН ТЕМЕНУЖКОВ С НОВ ДОГОВОР

Българският нападател на Лийдс Кун Теменужков подписа нов договор с британския клуб, обявиха от “Елънд Роуд”. 19-годишният стрелец е юноша на Барселона, но през лятото на 2017-а напусна със свободен трансфер, насочвайки се към Англия. “Серия от впечатляващи представяния с отбора до 23 години му позволиха да дебютира за първия тим през миналия сезон”, написа сайтът на Лийдс. В новината за новия контракт не се хвърля яснота върху неговата продължителност.

Малко по-късно българинът изрази радостни емоции. “Щастлив съм да подпиша нов договор с Лийдс”, написа той в социалните мрежи.

 

БЕРБАТОВ, СТЕНЛИ И МАРТО ПОДСИЛВАТ ТИМА ОТ САЩ’94 СРЕЩУ ТУРЦИЯ

 

Треньор №1 на България за ХХ век – Димитър Пенев, отново ще има удоволствието да дава указания на футболистите, донесли най-големия успех за българския футбол. Той ще бъде наставник на българите в приятелската среща България’94 – Турция 2002, която ще се играе днес на “Арена Арда” от 17:00 часа. Двубоят се организира съвместно с БФС и Арда (Кърджали) в лицето на президента на клуба Петър Пешев и ще мине под наслов “Едно американско лято – 25 години по-късно”.

До този момент участие от българска страна са потвърдили: Красимир Балъков, Бончо Генчев, Даниел Боримиров, Наско Сираков, Йордан Господинов, Емил Кременлиев, Златко Янков, Ивайло Йорданов, Гошо Гинчев, Петър Михтарски. Покани са изпратени и до Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров. Билети вече са пуснати в продажба, като цените са: за сектор „А”, под козирката – 7 лева, за останалите места в сектор „А”- 5 лева. За сектор „В” цената е 5 лева. Фенове ще бъдат допускани и в сектор „Б” срещу 3 лева.

 

ЮВЕ СПЕЧЕЛИ ПО ТРУДНИЯ НАЧИН, БАЛОТЕЛИ СЕ ЗАВЪРНА В СЕРИЯ “А”

Шампионът Ювентус изтръгна победата при гостуването си на новака Бреша и оглави класирането в Серия “А”. “Старата госпожа” получи ранен гол, но направи обрат и се наложи с 2:1 на “Марио Ригамонти” в среща от междинния 5-и кръг. Красив гол на Алфредо Донарума още в 4-ата минута даде аванс на Бреша, но автогол на Джон Чансейор (40′) и попадение на Миралем Пянич (63′) обърнаха нещата в полза на “бианконерите”.

Марио Балотели дебютира за Бреша, но не впечатли с изявите си. Той пристигна като свободен агент през лятото от Олимпик (Марсилия), за да подсили отбора от родния си град. Балотели обаче трябваше да изтърпи наказание от края на сезона в Лига 1 и чак сега получи възможност да дебютира. Нападателят не бе играл в италианския елит от 1228 дни. За последно той носи в Серия “А” екипа на Милан в двубоя срещу Рома през май 2016-а.

Юве беше без Кристиано Роналдо, който получи почивка. В отсъствието на португалеца Маурицио Сари гласува доверие от първата минута на Пауло Дибала, който не го разочарова и изигра много силен мач.

Срещата на “Марио Ригамонти” започна по мечтан за домакините начин. Още в 4-ата минута Ромуло подаде на Донарума, който с мощен удар под гредата завари неподготвен Войчех Шчесни. Полският страж докосна топката, но не съумя да я избие. Юве не губи време и обсади вратата на съперника. Дибала напредна и влезе в накзателното поле, но ударът му беше блокиран, а при добавката Рабио от удобна позиция стреля високо в аут. В 12-ата минута Игуаин излезе на позиция, но Йесе Йоронен направи отлично спасяване. Бреша премина към контраатакуващ стил, а почти всички подавания бяха насочени към Балотели. Определено обаче си пролича, че той не е във форма. Към края на полувремето Ювентус вдигна оборотите. В 39-ата минута Дибала проби отдясно и потърси Игуаин, но топката беше избита в корнер. След неговото изпълнение Леонардо Бонучи скочи заедно с Джон Чансейор, а националът на Венецуела не се ориентира добре и си вкара автогол. Изравняването дойде със сериозна доза късмет, но беше заслужено.

Началните минути на втората част бяха много трудни за Бреша. Първо Игуаин преодоля един защитник и опита технично да копне топката над Йоронен, но финландецът спаси. След това Дибала центрира от трудна ситуация за Рабио и отново Йоронен не позволи топката да влезе във вратата му. Играта доста се поизнерви, но реферът Фабрицио Паскуа се справи. В 60-ата минута Дибала стреля от въздуха и за кой ли път Йоронен показа блестящ рефлекс. Логичното се случи в 63-ата минута. Тогава шут на Дибала от пряк свободен удар срещна стената, но след това пръв до топката стигна Пянич и с много прецизен изстрел я прати в долния ляв ъгъл на вратата. Корини реагира, като пусна в игра ветерана Алесандро Матри и той доста раздвижи атаките на домакините. Юве се стремеше да контролира мача, но допускаше грешки в защита. При поредната от тях Бизоли се оказа непокрит на далечната греда, но от въздуха стреля в аут. Малко по-рано Игуаин пропусна да реши всичко в полза на шампионите.

До края имаше няколко нервни ситуации, но Ювентус постигна своето и вече е лидер в класирането.

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST