ИВАЙЛО ЛАЗАРОВ БЕ ТИТУЛЯР, НО ДУНАВ ЗАГУБИ ОТ „КАНАРЧЕТАТА”

Добричлията Ивайло Лазаров, който представя добруджанската футболна школа в Първа лига, бе титуляр за Дунав срещу Ботев (Пловдив). „Канарчетата” сложиха край на негативната си серия и постигнаха първи успех под ръководството на Ферарио Спасов. Пловдивчани победиха с 2:1 закъсалия финансово Дунав в мач от 15-ия кръг на efbet Лига. Те бяха без победа навън вече повече от година – 375 дни. За последно победиха като гости Ботев във Враца на 27 октомври 2018 година с 1:0. В момента “канарчетата” се намират на 11-о място в класирането, но треньорът Ферарио Спасов е оптимист, че тимът му ще се върне на победния път под негово ръководство. Откакто Феро пое “жълто-черните”, отборът допусна загуба от Лудогорец и завърши наравно с Арда (Кърджали).

В групата на Ботев се завърнаха двама от контузените. Това са Антонио Вутов и Александър Тонев, като последният започна титуляр, а юношата на Левски влезе в игра през второто полувреме. Извън сметките на Феро остана Лъчезар Балтанов, който изтърпява наказание за натрупани жълти картони. Неговото място в средата на терена зае Радослав Терзиев. Наставникът на Дунав Людмил Киров не можеше да разчита единствено на контузения Колев. Проблемът пред него и сега бе мотивацията на футболистите, които си дават сметка за сериозното положение с финансите в клуба.

Дунав погледна първи към противниковата врата. В 3-ата минута Ивайло Лазаров центрира в наказателното поле, а Свилен Щерев засече с глава, изпреварвайки защитата на “канарчетата”. Ударът на полузащитника обаче излезе в аут. В ответната атака десният защитник на Ботев Джонатан Перейра получи подаване от Фернандо Виана, но също не намери очертанията на вратата с удара си. В 9-ата минута Свилен Щерев опита нещо интересно с ножичен удар, който обаче не затрудни по никакъв начин стража Янко Георгиев. В 13-ата минута Ботев поведе с първия си точен удар. Фернандо Виана отбеляза второто си попадение във втори пореден мач, като основна заслуга за гола има Александър Тонев. Крилото центрира добре в наказателното поле, Мартин Ковачев и Благой Макенджиев се разминаха с топката, а бразилският нападател на празна врата не пропусна да се разпише. Дунав можеше набързо да заличи пасива си, но опасен шут на Стефан Христов премина на сантиметри от гредата. В 24-ата минута Джонатан Перейра отправи коварен удар към вратата на Дунав. Благой Макенджиев нямаше добра видимост заради сгъстената защита пред себе си, но за негов късмет топката премина покрай вратата. В следващите минути футболистите и на двата тима опитваха атаки, които не доведоха до нещо интересно пред противниковата врата. В 45-ата минута Радослав Терзиев стреля от далечна дистанция, но много неточно.

Второто полувреме започна повече от добре за Ботев. Отборът успя да удвои преднината си още в 49-ата минута. Отново тандемът Александър Тонев – Фернандо Виана матира защитата на Дунав. Крилото проби по десния фланг, навлезе в наказателното поле, след това върна топката назад, а Виана с безпощаден удар отбеляза втория си гол в мача. В 52-ата минута Свилен Щерев отправи истински снаряд към вратата на пловдивчани, но рикошет прати топката в корнер. В 81-ата минута Свилен Щерев се озова на добра позиция при центриране от десния фланг. Халфът обаче прати удара си с глава в аут. Миг по-късно отново Щерев можеше да отбележи, като този път разтресе напречната греда на вратата зад Янко Георгиев. В 85-ата минута Дунав получи правото да изпълни 11-метров наказателен удар за нарушение на Джонатан Перейра срещу Кавалканте. Груба грешка на Димитър Пиргов във въздуха позволи на Кавалканте да се откъсне и да излезе очи в очи с Янко Георгиев. Джонатан догони своя опонент и го събори, като безспорно нарушението бе извън наказателното поле. Вместо това главният съдия показа червен картон на бразилеца и посочи точката за дузпа, която Ахмед Ахмедов превърна в гол. Във втората минута на добавеното време удар с глава на Ахмед Ахмедов премина покрай вратата и Ботев запази мрежата си суха до последния съдийски сигнал.

 

БЪЛГАРСКИ РЕФЕРИ ЩЕ РЪКОВОДЯТ 1/8-ФИНАЛ НА СВЕТОВНОТО ЗА МЛАДЕЖИ

След отличните оценки за съдийството им в мачовете от груповата фаза Парагвай – Мексико и Чили – Южна Корея, българските рефери Георги Кабаков, Мартин Маргаритов и Диян Вълков ще ръководят 1/8-финал на продължаващото в Бразилия Световно първенство по футбол за младежи до 17 години.

Съдийската комисия на ФИФА отново се довери на тримата наши топсъдии, като им повери заплетения двубой от елиминациите между Аржентина и Парагвай, съобщава информационна агенция “Темпо Нюз”. Срещата ще се играе на 8 ноември рано сутринта – в 1 часа след полунощ българско време, на Естадио “Барадао” във Витория. Мачът е възлов за двата отбора за класиране на 1/4-финалите от младежкия шампионат на Планетата и се очаква да бъде изпълнен с много напрежение, защото се счита за едно от традиционните дербита на Южна Америка.

Любопитното е, че на българските рефери им се налага отново да пропътуват близо 1300 км, защото те са отседнали в столицата Бразилия, а през уикенда ръководеха мача Чили – Южна Корея от група „С”, който също се игра във Витория. Така за 4 дни триото наши рефери ще пропътува над 5000 км, за да ръководи общо 3-те си мача досега от Световното първенство в Бразилия.

 

СТАНИСЛАВ ГЕНЧЕВ: ВСИЧКИ ИГРАЧИ НА ЕСПАНЬОЛ СА ДОБРИ, ЧАКА НИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРУДЕН МАЧ

Наставникът на Лудогорец Станислав Генчев се надява на „различен резултат” в предстоящия мач с Еспаньол в груповата фаза на Лига Европа. В Разград “орлите” загубиха с 0:1 от испанците, а вчера сутринта заминаха за Барселона, където отново ще се изправят срещу “папагалчетата”. Еспаньол е предпоследен в класирането на Ла Лига в момента, но Генчев смята, че на българския първенец му предстои “изключително труден мач”. “Какво искаме да променим в сравнение с първия мач в Разград? Най-вече резултата искаме да променим, за да бъдем този път победители ние. Анализирали сме мача, извлекли сме си поуките и се надявам това, което сме замислили като идеи, да се получи на терена и да се приберем в България с един добър резултат”, сподели Генчев при заминаването на тима за Барселона. “Като цяло начинът им на игра се запазва и при новия треньор. Резултатите им не са добри, но по мое мнение във всичките им мачове те надиграваха противниците си и не заслужаваха да загубят”, продължи старши треньорът на разградчани. “Дали ще има промени в техния състав? Вероятно да, тъй като, знаете, те също играят на всеки три дни. Имат и тежък мач с Атлетико (Мадрид), най-вероятно ще направят промени, но важното за мен е, че запазват стила и начина си на игра. Всичките им футболисти са добри и каквито и промени да направят, нас ни очаква един изключително труден мач. Футболистите го знаят, предупредили сме ги за това нещо”, каза още Генчев.

 

ВЕНГЕР ПРИЗНА, ЧЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ПОЕМЕ БАЙЕРН

Бившият мениджър на Арсенал Венгер, който е считан за един от фаворитите за треньорския пост в Байерн (Мюнхен), призна, че е заинтересуван от възможността да наследи Нико Ковач на “Алианц Арена”. Ралф Рангник, Ерик тен Хаг и Томас Тухел вече се дистанцираха от слуховете, пращащи ги в Байерн, така че Венгер се превръща във все по-изявен фаворит. Във вторник той бе гост на beIN Sports. Запитан дали е заинтересован от работата в Байерн, французинът отговори: “Разбира се. Треньорството бе целият ми живот досега. Всеки, който се е занимавал с тази професия, ще ви каже същото. Някои неща ти липсват много, други – не. Наслаждавах се на тези, които не ми липсват много. Но футболните мачове, победите в тях, подготовката за двубоите, удовлетворението и споделените емоции – всичко това ми липсва”, сподели Венгер.

 

РЕАЛ (МАДРИД) С ИНТЕРЕС КЪМ САНЧО

В Реал (Мадрид) проявяват интерес към крилото на Борусия (Дортмунд) Джейдън Санчо, твърди “Дейли Мейл”. Според изданието мадридчани са следили 19-годишния талант още през 2017 година, когато той напусна Манчестър Сити и премина в настоящия си отбор.

Смята се, че в Дортмунд са се примирили, че това е последният сезон на английския национал на “Сигнал Идуна Парк”. Затова оттам вече му търсят заместник. Цената на играча е 100 млн. паунда, като Манчестър Юнайтед също е свързван с неговото име. Санчо, който има 4 гола и 7 асистенции в 14 мача във всички турнири през този сезон, не е единственият вариант пред Реал (Мадрид) за подсилване на атаката на тима. Килиан Мбапе от Пари Сен Жермен и Рахийм Стърлинг от Манчестър Сити също са в полезрението на “кралския клуб”.

 

БАРСА ВЕЧЕ СТРАДА И НА “КАМП НОУ”

Отборите на Барселона и Славия (Прага) завършиха 0:0 в битка от група “F” на Шампионската лига. “Лос кулес” продължиха с бледите си изяви и разочароваха голяма част от 67 023 зрители на “Камп Ноу”. След като загубиха като гости на Леванте, “блаугранас” пренесоха проблемите си и в своя дом. Барса остава лидер в групата с 8 точки.

При отсъствието на контузения Луис Суарес Ернесто Валверде постави Антоан Гризман в центъра на атаката. Лионел Меси и Усман Дембеле бяха другите двама атакуващи футболисти, като французинът получи шанс да покаже качествата си, но разочарова. Нелсон Семедо измести Сержи Роберто като ляв бранител.

Първата опасност се появи пред вратата на Марк-Андре тер Стеген. Олаинка нахлу отдясно, опита центриране, топката рикошира в крака на Клеман Лангле и за малко да заблуди германския страж. Вратарят протегна ръка и спря коварната топката, след което и френският защитник трябваше да действа съобразително на аутлинията. В 11-ата Семедо беше изведен сам срещу вратаря, но стреля предвидимо за вратаря Коларж, който изби с крак. В 14-ата Жерард Пике загуби топката и се очертаваше много опасна контра за чехите. Защитникът умишлено и видимо задържа своя съперник, знаейки, че ще последва жълт картон. В 27-ата Олаинка финтира Семедо и центрира към точката на дузпата, откъдето Станчу стреля, но рикошет му попречи. Чехите много успешно пресираха в различни зони своя съперник и стояха много добре на терена. Каталунците изглеждаха мудни и предвидими. В 33-ата Станчу стреля от пряк свободен удар, насочвайки топката покрай далечната греда. В 35-ата Меси тръгна зад центъра, напредна до границата на наказателното поле, след което подходи успоредно на пеналта. Аржентинецът избра да стреля и нанесе изключителен удар, при който топката се отклони някъде около сглобката, като вратарят Коларж само изгледа кълбото. Минута по-късно напористият Артуро Видал отне топката от стража на чехите, но не намери продължение. В 43-ата гостите от Прага сгрешиха при изнасянето на топката, Видал подаде към Меси, който шутира под ъгъл – вратарят Коларж отрази. При последвалия корнер Пике стреля с глава и вратарят на Славия отново успя да се справи с опасността. В добавеното време на полувремето чехите опънаха мрежата на Барса, но при вдигнат флаг за засада. Като цяло Барселона изигра слаба първа част, в която се видяха много пробойни в играта на каталунския тим.

На почивката Ернесто Валверде замени статичния Жорди Алба със Сержи Роберто, който се премести отдясно. В 49-ата Меси получи шанс от пряк свободен удар, ала насочи малко над гредата. В 55-ата Дембеле много хитро изведе Сержи Роберто, който сам срещу вратаря насочи топката в тялото на стража. В 58-ата Меси получи топката, изскочи срещу вратаря и подаде към Артуро Видал, който вкара на празна врата. Флагът за засада беше вдигнат за нередовна позиция на аржентинеца. В 65-ата Валверде замени Дембеле и пусна в игра 17-годишния Ансу Фати. В 77-ата Барса разви атака на скорост, Фати технично подаде с външен фалц към Лео Меси, който от пет метра насочи към вратата, но стражът на чехите отново се намеси брилянтно. В 83-ата защитата на чехите сбърка, Видал обаче не успя да намери Гризман. Фати подаде към Ракитич, чийто удар от движение не се получи. До края гол не падна, а Славия (Прага) заслужи точката си със самоотвержени изяви и в защита, и в нападение.

 

БОРУСИЯ РАЗПЛАКА ИНТЕР В ДОРТМУНД

Отборът на Борусия постигна зрелищен обрат срещу Интер в Дортмунд от 0:2 до 3:2 в двубой от четвъртия кръг на група „F” и се приближи до класиране на 1/8-финалите в Шампионската лига. Германският тим има 7 точки два кръга преди края, докато Интер е с 4. В другия мач от групата Барселона записа 0:0 у дома срещу Славия (Прага), но запази първото място с актив от осем точки.

Двубоят на “Сигнал Идуна Парк” започна повече от добре за гостите от Милано, които поведоха още в четвъртата минута, след като във вратата на Борусия се разписа дежурният голмайстор за “нерадзурите” Лаутаро Мартинес. Играта се отвори и двата тима не спряха да се атакуват, но късметът в края на полувремето отново кацна на рамото на “нерадзурите”. В 40-ата минута Интер удвои преднината си чрез Матиас Весино. Атаката тръгна от Марсело Брозович, който намери в собствената половина Лаутаро Мартинес. Аржентинецът с далечно подаване намери Антонио Кандрева на фланга, а той пусна топката в наказателното поле към Весино, който с плътен удар в долния ляв ъгъл на вратата удвои.

След почивката германският  тим нанесе своя удар, възползвайки се от умората и зачестилите грешки в отбраната на Интер. Борусия намали в 51-ата минута с малко късметлийски гол на Ашраф Хакими. Юлиан Брандт овладя топката отляво и навлезе към центъра, където подаде на Хумелс, който продължи още надясно към Торган Азар. Белгиецът пусна в наказателното за Гьотце, който върна топката към точката за дузпа, където Хакими не успя да нанесе добър удар, но тя все пак влезе в мрежата зад Ханданович. В 64-ата минута равенството беше възстановено. Резервата Пако Алкасер открадна топката от краката на Брозович близо до наказателното поле на Интер и веднага подаде на Юлиан Брандт, който влезе в наказателното поле отляво и с премерен удар прати топката покрай Ханданович за 2:2. Пълният обрат стана факт в 77-ата минута, когато защитата на Интер отново се пропука след комбинация между Хакими и Джейдън Санчо пред наказателното поле на гостите, като в крайна сметка Хакими се превърна в герой за своя тим.

 

НАПОЛИ НЕ УСПЯ ДА СИ ГАРАНТИРА 1/8-ФИНАЛ

Отборът на Наполи не успя да си гарантира класиране на 1/8-финалите в Шампионската лига два кръга преди края на мачовете от предварителна група „Е”. Италианският тим излезе срещу Ред Бул (Залцбург) на “Сан Паоло” като лидер в групата, но след равенството 1:1 отстъпи позицията на Ливърпул, който в другия двубой от вечерта победи у дома Генк с 2:1. Така “мърсисайдци” водят с 9 точки, докато Наполи е втори с 8, а трети върви РБ Залцбург с 4. Генк има 1 и вече загуби и математически шансове за 1/8-финалите.

Гостите от Австрия стигнаха първи до гол в 11-ата минута, когато получиха право да изпълнят дузпа за нарушение на Кулибали в наказателното поле. С изпълнението се нагърби Халанд, който откри резултата. Неаполитанците се вдигнаха на щурм, а в 13-ата минута гредата спази гостите от изравнително попадение след удар на Кайехон. Мексиканецът Ървинг Лозано, който беше много активен, върна равенството малко преди почивката с първия си гол за Наполи в Шампионската лига.

След почивката Наполи продължи да тормози своя съперник, но отново нямаше късмет. В 73-ата минута удар на Инсиние срещна напречната греда, след което топката удари главата на вратаря на РБ (Залцбург), но не влезе в мрежата.

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

Ксения Песьякова

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  3. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST