Българските боксьори спечелиха безпрецедентните 13 медала от 13 участника на Балканското първенство за мъже и жени, което завърши днес в Албена. Националите ни показаха високо ниво, като всичките ни представители се качиха на почетната стълбичка в хода на турнира. 7 от тях ликуваха със злато.

В рамките на днешния ден българските боксьори грабнаха три титли. В категория до 48 килограма Ергюнал Себахтин надигра по категоричен начин украинеца Денис Биленский. Националът ни доминира на ринга и спечели заслужено с 5:0 гласа. Веднага след него Златислава Чуканова (52 кг) също се качи на първо място. Тя показа висока класа и не остави шансове на друг представител на Украйна – Дария-Олга Хутарина, вдигайки победоносно ръце след 5:0 гласа. При най-тежките Йордан Морехон (+92 кг) също впечатли. Той срази с 5:0 словенеца Юре Симунович.

Венелина Поптолева (50) взе сребърно отличие, след като отстъпи с 0:5 на представителката на Сърбия Нина Радованович. Второ място зае и Красимир Джуров (63.5 кг), който загуби с неединодушно решение от молдовеца Стефан Вознеасьовски. При 86-килограмовите Кристиян Димитров проведе много здрав сблъсък с украинеца Богдан Толмачов. Двамата се хвърлиха на размяна от самото начало, а националът ни падна с неединодушно решение.

В понеделник шампиони станаха още Ясен Радев (54), Хавиер Ибаниес (57), Радослав Росенов (60) и Кристиян Николов (80). Със сребърно отличие се поздрави Уилиам Чолов (75), а втора се нареди и Станимира Петрова (54), която обаче не излезе в своя финал поради заболяване. По идентичен начин с бронз остана и другата ни носителка на квота за Париж Светлана Каменова (57).

За най-добър боксьор на Балканския шампионат бе посочен Радослав Росенов. Мъжкият ни състав, воден от Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров взе отборната купа, а за №1 при жените бе посочена Дониета Садику (60 кг) от Косово.  http://www.bgboxing.org/