Научно-техническият прогрес е пред останалите. Постепенно по улиците започват да се появяват роботизирани куриери и автомобили на автопилот, а гласовият асистент вече не е толкова любопитно.

Какво може да изненада съвременния човек? Малко вероятно е да сте чували за трансплантация на глава, а ако сте чували, то е от научнофантастични романи. Искате ли да знаете как завърши тази сложна операция? След това прочетете статията до края.

Валери Спиридонов е прикован към инвалидна количка поради рядка вродена спинална амиотрофия, която пречи на мускулите и скелета му да се развиват. Болестта обаче не попречи на мъжа да се утвърди като отличен програмист и семеен човек, защото има жена и малък син.

Въпреки очевидните успехи в живота, Спиридонов все още искаше повече, например най-накрая да стъпи на краката си.

През 2015 г. Валери се съгласи на уникално събитие в научния свят – първата трансплантация на глава на жив човек в историята на човечеството. Операцията трябваше да бъде извършена от италианския неврохирург Серджо Канаверо.

Предполагаше се, че той ще трансплантира главата на инженера върху здраво тяло на донор.

Очакваната от цял ​​свят операция обаче не се състоя поради няколко причини. Първо, операцията беше скъпа, тъй като беше оценена на 15 милиона долара, а Валери Спиридонов нямаше толкова пари.

Затова Sergio Canavero започна сътрудничество с китайския пациент, тъй като китайското правителство предостави необходимите финансови гаранции.

Второ, не беше надеждно известно какъв ще бъде резултатът от операцията. Неврохирургът беше уверен, че ще бъде успешен с вероятност от поне 90%, въпреки че нямаше надеждни доказателства за такава оценка, което предизвика подозрение.

Валери Спиридонов не можеше да поема рискове, тъй като има любима жена и син, които не може да напусне. Това беше последната причина да се откажа от идеята.

В резултат Серхио Канаверо все още не е извършил трансплантация на глава и руският програмист се премества със семейството си от Русия във Флорида.

Освен това той бие всички рекорди, тъй като първоначално лекарите прогнозираха, че няма да доживее 30-годишна възраст, но в момента той е на 37 и се чувства страхотно.

Между другото, предпоставката за тази операция беше трансплантацията на човешки глави върху труп, която според Серджо Канаверо беше извършена от екип хирурзи от Харбинския медицински университет. Целият процес беше наблюдаван от Zhen Xiaoping.

Някои източници твърдят, че именно той е извършил експеримент за трансплантация на глава на маймуна преди 2 години. Научната общност обаче не потвърждава тази информация.

Общо операцията продължи 18 часа и по време на нея хирурзите успяха успешно да свържат гръбначния стълб, нервите и кръвоносните съдове. Можете ли да си представите това?

Операцията е възможна и благодарение на специален хирургически нож, който е създаден от Фарид Амируш, професор и биоинженер от Университета на Илинойс в Чикаго. Оказва се, че това е най-острия и точен хирургически нож на Земята, с който можете да отделите гръбначния мозък от главния възможно най-ефективно, като същевременно увреждате минималния брой нервни влакна.

Въпреки факта, че операцията все още не е извършена, Серхио Канаверо е убеден, че един ден ще дойде денят, когато хората с трансплантирани глави ще се разхождат по улиците на градовете. Той твърди, че операцията ще отнеме 2 дни и 150 души персонал, по-специално лекари и техните асистенти.

Подробно описание на процеса на работа ще шокира всеки.

Трансплантираната глава ще бъде охладена до 12 градуса по Целзий, след което двете глави ще бъдат отделени от оригиналните тела и желаната ще бъде трансплантирана на донора, съобщава сайтът cocoin.

След това пациентът ще лежи в кома за един месец, така че тялото да има време да се възстанови. Освен това гръбначният мозък ще бъде стимулиран от имплантирани електроди за стимулиране на невронните връзки.