Свръхпроизводството и падащите цени на виното принудиха френското правителство да предприеме крайни мерки: 200 милиона евро ще бъдат отделени от държавната хазна за изкупуване и унищожаване на излишния алкохол, което трябва да изведе винопроизводителите от кризата. Това съобщава The Washington Post.

В настоящата ситуация, според експертите, вината е за цял набор от проблеми: намаляване на търсенето на вино, увеличаване на разходите за живот, увеличаване на популярността на занаятчийската бира и т.н.

По един или друг начин, но френските винопроизводители са натрупали доста излишни лозаро-винарски продукти, които държавата планира да купи. Част от виното ще бъде унищожено, а част ще бъде изпратено за преработка – полученият алкохол ще се използва за производството на битова химия, антисептици и парфюми. Освен това френското правителство възнамерява да субсидира винопроизводителите, за да ги преориентира към производството на други продукти, например маслини.

Според ЕС напоследък потреблението на вино в страните от алианса е намаляло сериозно, като това се отнася не само за Франция. Така в Италия той е паднал със 7%, в Испания с 10%, в Германия с 22%, а в Португалия с една трета.

По-рано беше съобщено, че европейските вина и шампанско може да поскъпнат с 50% до края на годината. Това може да се дължи на увеличените мита върху вина от Европа, включително от Испания, Франция, Италия и Португалия.

  1. НОВ РЕКОРД ЗА НАЙ-СКЪПА БУТИЛКА ВИНО — 558 ХИЛ. ДОЛАРА
  2. Сексът е като виното
  3. Френските крави пият по две бутилки вино на ден
  4. Бялото вино прави жените агресивни
  5. Виното издава характера на човека