• По време на предаване слушател заяви, че войната в Украйна може да бъде прекратена “много просто”

В Германия общественото радио Deutschlandfunk излъчи призиви за убийството на украинския президент Володимир Зеленски. За това пише Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Фокус.

Инцидентът е станал по време на дискусионна програма на тема “Украйна – как да спрем агресивната война на Русия?” Един слушател на име “Фишер” оставил съобщение на телефонния секретар, че войната в Украйна може да бъде прекратена “много просто”.

„Арестувайте Зеленски и бандата му престъпници, разкъсайте го жив и отрежете главата му“, се казва в съобщението.

На фона на подобни изявления в ефира на общественото радио избухна скандал, а местни издания дори съобщиха, че един от адвокатите искал да образува наказателно дело както срещу слушателя, така и срещу редакторите на радиото за реч на омразата, помагачество и подбуждане към публични призиви да извършват престъпления.

В отговор на запитване от Германската агенция за преса в сряда, 23 август, говорител на прокуратурата в Кьолн заяви, че прокуратурата не е получила никакви наказателни жалби за това…

Радиостанцията вече се извини за изявленията на слушателя и премахна коментара му от фонотеката.

“Аудиото беше изрязано. Това се случи веднага след като научихме за него. Ще проведем вътрешни дискусии и ще разберем как е могла да възникне тази редакционна грешка”, каза говорител на общественото радио Deutschlandfunk FAZ.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира спецоперацията, проведена от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна на полуостров Крим. Той отбеляза, че не се говори за деокупация на Крим и най-важното е, че украинските специални части са се върнали без загуби.

По-рано беше съобщено, че президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Украйна няма нищо общо със случилото се с ръководителя на ЧВК “Вагнер” Евгений Пригожин в Русия. https://blitz.bg/