• Очаква се хеликоптери с тежко ранени да тръгнат към България

Взривове на газстанция край Букурещ отнеха живота на двама души. Ранените са десетки, включително 26 пожарникари, които са пострадали при опитите да потушат огъня. Районът около центъра на взрива беше евакуиран. Местните власти сформираха кризисен щаб. Активиран е жълт код за болниците в Букурещ, което означава да са готови за посрещането на голям брой пострадали.

Според свидетели по неясна причина първо е избухнал пожара в газстанцията. по-късно, когато пожарникарите вече били на място, се взривили и три цистерни, които били пълни с гориво.

Очаква се хеликоптери с тежко ранени да тръгнат към България. От 1 ч. през нощта у нас работи координационен щаб и сме готови да приемем до 17 пострадали от мощните експлозии. Вероятно това ще са хора с изключително тежки изгаряния. Свидетелски разкази от мястото на трагедията и още за българската помощ.

В последните часове властите стесниха периметъра около мястото на взривовете и екипът ни вече се намира на около 300 метра от мястото. Беше потвърдено, че има и втора жертва, а ранените остават близо 60 души. Четирима вече са транспортирани в болници в Италия и Белгия по системата за европейска солидарност, по която чакаме ранени и у нас.

В далечината може да види как пожарни продължават да поливат с вода района, за да се избегнат нови взривове. Осем къщи около газстанцията са напълно изгорели, а по още 11 има сериозни щети. 3000 души са били евакуирани заради мерките за сигурност и ограничаване на щетите.

“Видях къщи, които горят. Имам колеги които са били там и те са пострадали”, каза очевидец на трагедията.

След избухването на първия пожар, на мястото идват аварийни екипи и няколко екипа огнеборци, които опитват да овладеят стихията. Докато битката им с огъня продължава, пламъците стигат до цистерни с гориво и те избухват. Районът около епицентъра на взрива е евакуиран и затворен заради опасност от нови взривове.

“Наш съсед остана в къщата си, той е на легло, не знаем какво е случило с него, казаха ни само,че има някакъв инцидент с цистерни”, посочи жена.

Броят на пострадалите не спира да расте. Премиерът на страната обяви, че се опитват да спасят колкото се може повече животи.
“Европейската система за гражданска защита беше активирана. Със сигурност поне четирима от пациентите ще бъдат преместени в болници в Италия и Белгия. Опитваме се да спасим колкото може повече животи. Ще ви информираме допълнително”, заяви Марчел Чолаку.

Медицинската евакуация на тези най-тежко пострадали към Белгия и Италия вече приключи. А над 900 души вече дариха кръв в безпрецедентна акция на солидарност, с надеждата да помогнат на ранените.

Появи се информация, че газстанцията е била незаконна. Сега властите проверяват дали и какви документи е имала. А местните казват, че самите те са ставали свидетел на нередности.
“Предполагам че не се спазват правилата тук, зареждат бутилки с газ, което е забранено”, каза мъж.
Има данни, че разрешителното й е било отнето още през 2020 г. заради проблеми с пожарната безопасност. Твърди се, че собственик е кметски син от съседно населено място. Преди няколко часа на място тук дойде и премиера на Румъния. След трагедията, държавата започва масови проверки на всички газстанции.

https://nova.bg/