Фотографът на Джони Деп и „Металика“ – специален гост в петата книга на каварненеца Светлин Трендафилов

0
810
Поетът, спортист, дизайнер и художник Светлин Трендафилов от град Каварна издаде петата си книга.

Тя е озаглавена „Диалози до изгрев” и събира в себе си интервюта на световно известни звезди от различните сфери на изкуството като Прешъс Уилсън от „Иръпшън“, вокала на „Аксепт“ Дейвид Рийс и фотографа на Джони Деп и „Металика“ Тим Тронко, които се вписват в изданието със свои коментари по различни теми, над които Трендафилов е разсъждавал. Изказват мнение и споделят как се отразява пандемията на хората на изкуството. Светлин определя своята книга като най-мащабния проект, който е инициирал до момента.

„В последните оттенъци на отминаващото лято това е една страхотна изненада, която не е само за моите почитатели, а и за мен самия, защото писането на книга е един много дълъг и разтягащ се във времето процес. Това е цената за постигане на високото ниво на един своеобразен културен проект. Не бях мислил да посягам към нова книга тази година, но случващото се в света на изкуството е редно да отразява и случващото се в социален аспект, а добрият артист е винаги адекватен на ситуацията. Това е една антиковид инициатива, която определено е най-мащабния проект, който някога съм инициирал. Идеята за него ми хрумна около карантинния период, когато се почувствах ангажиран да бъда полезен за обществото с каквото мога. За огромно съжаление в същото време си дадох сметка колко други неща пък не мога, защото аз не разбирам от медицина, от политика, от религия и т.н. Аз съм артист и като искам да кажа нещо на вниманието на моята публика и на културната общественост, то какъв по-хубав начин ако не именно чрез изразните средства на собственото ми творчество, защото за добро или зло това е нещото, в което аз съм най-добър.  В този труден и много деликатен за обществото момент, аз се обърнах към света на изкуството и съзидателната му сила да извисява човешкия дух и да предава смисъл на нашето битие чрез своята красота. Това се превърна в концепция на моята пета книга, която олицетворява надеждата по време на вируса. Другата любопитна изненада е, че читателите ме познават като автор на художествена литература заради публикациите ми на български и английски по света и у нас, а новата книга е с научно-документален характер. В нея представям интервюта със звезди от сферата на културата. Това са мои колеги от различни области, това са мои съмишленици, с които делим една сцена, смея да твърдя дори и приятели в живота. С тези звезди ние споделяме размисли върху света на изкуството в опит да открием отговор на някои от най-фундаменталните теми, които са ни вълнували през годините. Само по себе си изкуството обаче е много абстрактно понятие, то съществува под много различни видове и форми, бих казал един строго интегрален подход, който обобщава в себе си различни нюанси на живота. Нямаше как да се огранича да разговарям с колеги само от една единствена професия, разпрострях се из дебрите на артистичния свят в едно истинско словесно пътешествие, разговаряйки с автори не само от света на изкуството, но и от света на науката“, разказа Светлин Трендафилов.

В проекта участват 23 звезди от света на културата. Инициативата е придобила дори интернационален характер, тъй като освен от родни знаменитости, Трендафилов е подкрепен и от автори от още 6 други държави – Германия, Румъния, Италия, Америка, Великобритания и Белгия. Идеята му е, че трябва да имаме известно смирение, да се вгледаме в себе си и да си позволим да се вслушаме в мъдростта на тези успешни хора.

„В петата си книга много исках да запазя малко от мъдростта на тези вдъхновяващи личности в апогея на своите артистични кариери за напред във времето, така че тези след нас също да могат да се докоснат до това своеобразно културно наследство. Така със звездите се обединяваме около идеята за един истински културен продукт, който за мен е въпрос на лична кауза. Аз от своя страна като автор, пишейки книгата, документирайки всичко, което те споделиха пред моето перо, влязох в образа на един истински посредник между широката публика и хора, достойни за пример, на които аз лично се възхищавам, така че заедно да работим в услуга на обществото“, посочи младият творец.

В книгата са преплетени няколко основни нюанса, върху които се поставя акцент, те са чисто фундаментални теми, които звездите засягат. Изхождайки от личния си опит те споделят наготово своята формула за успех, щастие и случване на собственото си себепостигане. Бутиковото издание може да достигне до читателите чрез лично съобщение във фейсбук страницата на Светлин Трендафилов и на неговия интернет сайт.

News