ФОЛКЛОРНИЯТ ФЕСТИВАЛ „ТЕКЕТО – 2019“ СЕ ПРОВЕЖДА НАВРЪХ ИЛИНДЕН КРАЙ АЛЕКСАНДРИЯ

0
1817

 

Край манастира „Свети пророк Илия“, до крушарското село Александрия, днес ще се проведе Двадесет и третият фолклорен събор „Текето – 2019“, с участието на самодейни състави и индивидуални изпълнители от Североизточна България. Регионалният фолклорен събор е с конкурсен характер и е включен в културния календар на Министерството на културата. Наградният фонд е над 2 000 лв., осигурен е от Община Крушари. Участниците са разпределени в шест основни категории – танцови състави, групи за народно пеене, танцово-певчески колективи, индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти.

Нов момент в конкурса на събора е отделянето на мъжките певчески групи в отделна категория. Новата категория се въвежда след миналогодишното издание, на което се явиха няколко мъжки състава и показаха изключителни в художествено и вокално отношение изпълнения. Истинско затруднение и предизвикателство пред журито беше тяхното оценяване предвид спецификата на мъжкото народно пеене. По настояване на журито в нова категория се отделят и децата, изпълнители на народни песни и мелодии, тъй като и при тях съществуват особености, които ги отличават от изпълненията на възрастните и оценяването им ще бъде на по-обективна основа.

Организатори на Регионалния фолклорен събор са община Крушари, НЧ ”ЙорданДрагнев -1894” – с.Крушари, НЧ „Втори юни – 2004“ – с.Александрия, кметство –с.Александрия.Жури на фолклорния събор са изявени и доказали се имена в сферата нафолклорното изкуство на България.Участие във фолклорния събор могат да вземат всички групи, състави,оркестри, клубове за народни танци, индивидуални изпълнители на народно песенно и музикално творчество. Няма възрастови ограниченияза участниците.

Откриването е в 09.30 часа, първото изпълнение започва в 10.00 ч. Съборът ще завърши след изпълнениетона последния участник в програмата.

След изпълнението всяка група и индивидуален изпълнител получаваграмота за участие.Крайното класиране се обявява от председателя на журито следизпълнението на последния участник за деня.

Отличените изпълнители ще бъдат наградени след приключването насъбора. За груповите изпълнения са предвидени по 150 лв. първа награда, 100 лв. – втора и по 80 лв. за трето място. Индивидуалните изпълнители при децата ще получат за първо, второ и трето място, съответно по 50, 40 и 30 лв.; дуо, квартет, индивидуални изпълнители на народни песни и инструменталисти – по 60, 40 и 30 лв. за първите три места.

Във всяка от посочените категории ще бъдат присъдени испециални награди.Ще бъде връчена и една специална награда на кмета на ОбщинаКрушари Добри Стефанов. НДТ

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST