ФОЛКЛОРЕН ПРАЗНИК В ТЕРВЕЛ В ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

0
700
smart

На 22 септември чествахме  Деня, в който през 1908 г. е обявена Независимостта на

България – една от най-старите държави в Европа, отърсила се от мрачното време на игото и поела по своя нов път като част от семейството на европейските народи. Преминала през вековни изпитания, съхранила духа, традициите и копнежа на българския народ  да устрои живота си в мир и разбирателство с всички етноси, които са избрали България за своя родина. Такова е било настроението тогава, когато българският княз Фердинанд обявява България за независима и свободна държава, такова е и днес – 112 години по-късно. Такова го видяха и  тервелчани на площада в града в празничния ден, когато Празника споделиха  хората от всички етноси в Община Тервел. Фолклорът  е нишката, която свързва жителите на Община Тервел със спомена за Първия Добруджански събор, състоял се преди 60 години в града.

В празничната програма участваха читалищата от гр.Тервел, с.Божан, с.Кочмар, с.Орляк, с.Зърнево, с.Каблешково и с.Безмер. Представени бяха автентични носии, песни и обичаи, съхранени от общностите на населените места в общината. Гостите на събитието научиха  за елементите на преселската носия в с.Кочмар, за празничните момински сватбени костюми в селата Зърнево, Божан и Орляк и чуха изпълнение на автентични песни от град Тервел и селата Каблешково и Кочмар.

В празника се представиха и участниците в проект „Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование и социално-икономическа интеграция на уязвимите групи в Община Тервел“ от Тервел, Орляк и Каблешково, облечени в носии на различните етноси.

В края на празника, отново вездесъщото българско хоро обедини всички изпълнители и гости .

smart
smart
smart